GÖRÜNTÜLÜ

YPJ savaşçıları: Önderliğin doğuşu kadın özgürleşmesinin ilk aşamasıdır

YPJ savaşçısı Zilan Amed, 4 Nisan gününün özelde Kürt halkı genelde ise tüm ezilen halklar için anlam ve önemi açısından büyük bir gün olduğunu söyledi.

4 Nisan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum gününü bütün insanlığa, Ortadoğu halklarına özellikle direnen tüm kadınlara kutlayan YPJ savaşçısı Zilan Amed, 4 Nisan gününün özelde Kürt halkı genelde ise tüm ezilen halklar için anlam ve önemi açısından büyük bir gün olduğunu söyledi. YPJ savaşçısı Rengin Kobanê Öcalan olmasaydı bugün kadınların bu düzeye ulaşmamış olacağına dikkat çekti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum gününü ve YPJ’nin kuruluşu ve ortaya çıktığı koşulları YPJ savaşçısı Zilan Amed ve Rengin Kobanê ile konuştuk…

‘4 NİSAN KADIN ÖZGÜRLEŞMESİNİN İLK AŞAMASIDIR’

4 Nisan gününün on yıllardır 4 parça Kürdistan da inkar, imha, asimilasyon, katliam ve soykırımlara tabi tutulan Kürt halkı için başka bir anlam taşıdığına dikkat çeken YPJ savaşçısı Zilan Amed, “4 Nisan günün anlamı özelde Kürt halkı için genelde de tüm ezilen halklar için on yıllardır hüküm süren karanlığın yırtılması anlamı taşır” dedi. 

Öcalan’ın doğuşu ile birlikte kadın özgürleşmesinin ilk aşamasının başladığına dikkat çeken YPJ savaşçısı Amed, Kürt halk önderinin ortaya koyduğu felsefe ve kadın kurtuluş ideolojisi ile de kadın özgürleşmesi taçlandırıldığını kaydetti.

4 Nisan’ın Kürt Halk Önderi’nin doğum gününü tüm halklara, özellikle de silah elde cephelerde ve yaşamın her alanın bir direniş içerisinde olan kadınlara kutlu olması dileğinde bulundu.

2016 yılının Öcalan’a özgürlük yılı olması dileğinde de bulunan Amed, herkesi bulunduğu alanda devrimci mücadeleyi yükseltmeye çağırdı.

‘YPJ’Yİ YPJ YAPAN ÖNDERLİK FELSEFESİ VE İDEOLOJİSİDİR, DEVRİMCİ DEĞERLERDİR’

On yıllarca BAAS rejiminin baskı, sömürü ve asimilasyonu altında yaşayan toplumda feodal ve kapitalist modernist eğilimler oluştuğuna değinen Amed, bunun da esasen yürütülen özel savaş uygulamalarının bir sonucu olduğunu vurguladı.

BAAS rejiminin on yıllar boyunca Kürt halkına karşı bu temelde siyasal, ideolojik, asimilasyoncu, inkarcı zaman zaman imhacı uygulamalar yürüttüğüne dikkat çeken YPJ savaşçısı Zilan Amed, böylesi bir karanlık ortamda YPJ’nin ortaya çıktığını ve halklar, özellikle de kadınlar üzerindeki karanlığı yırtarak toplumu aydınlattığını ifade etti.

Kadın hareketinin toplum içinde ilk olarak kendisini düzenlediğine dikkat çeken Amed, kadın hareketinin toplumdan kopuk olmak yerine toplumsallaşan bir eğilim içerisine girdiği dile getirdi.

Bu durumun halkı ile bütünleşik bir kadın hareketi ortaya çıkardığını ifade eden Amed, YPJ’nin bu temelde hareket ettiğini ve topluma ışık olduğunu belirtti.

YPJ’nin 5 bin yıllık erkek egemen sistemin baskısı ve sömürüsü altında ezilmekte olan tüm dünya kadınları içinde bir örnek, bir sembol olduğunu ifade eden Amed, “YPJ koşulların ortaya çıkarttığı toplumsal isyanın bir sonucudur. YPJ bu isyanın sesi ve öncüsüdür. Küm dünya kadın hareketleri özellikle de savaş ve direniş içerisinde olan kadınların sembolü oldu” dedi.

Bir YPJ’li olarak bununla gurur duyduğunu belirten YPJ savaşçısı Zilan Amed, YPJ’nin bugün emperyalist sistem tarafından Ortadoğu’nun yeniden dizaynı için ortaya salınan ve Ortadoğu halklarının başına bela edilen DAİŞ çetelerine karşı kahramanca bir direniş sergilemekte olduğunu ve bu mücadelesini kararlılıkla sürdürdüğünü söyledi.

‘YPJ TÜM DÜNYA HALKLARI VE KADINLARI İÇİN SAVAŞIYOR’

YPJ’nin sadece Rojava için savaşmadığını, tüm dünya halkları ve kadınları için savaştığını belirten Amed, YPJ’nin 5 bin yıllık erkek egemen sisteme ve bugün onun bayraktarlığına yapan ideolojik akımlara karşı da amansız bir şekilde mücadele yürüttüğünü kaydetti.

“YPJ her ne kadar askeri bir hareket gibi görünse de esas olarak toplumsal bir harekettir” diyen Amed, YPJ’nin toplumdan kopuk ele olmadığını, ezilen tüm kadınların sesi, kurtuluşu ve özgürlüğü için mücadele ettiğini ve toplumsal özgürlük hareketi olduğunu vurguladı.

YPJ’nin ortaya çıkışı ve orta koyduğu mücadele ile toplumu derinden sarstığını ve güçlü bir şekilde etkilediğini dile getiren Amed şunları söyledi: “Eğer bugün 70 yaşındaki bir anne bile rext kuşanıyor ve silah kaldırıyorsa bu YPJ’nin etkileşiminin bir sonucudur. YPJ bir toplumun öncü, değişim ve dönüşüm gücüdür. Bunu yaratan ise Önder Apo’dur. Önder Apo’nun ortaya koyduğu kadın kurtuluş ideolojisi ve yarattığı savaşan kadın gerçeğidir. YPJ’yi YPJ yapan Önderlik felsefesi ve ideolojisidir, üstünde yükseldiği devrimci değerlerdir.”

KOBANÊ: 4 NİSAN İNSANLIĞIN UYANIŞI, DEMOKRATİK UYGARLIĞIN DOĞUŞUDUR

YPJ savaşçısı Rengin Kobanê de 4 Nisan’ı tüm halklara özellikle de kadınlara kutladı.

“YPJ savaşçıları olarak Önder Apo’ya selamlarımı gönderiyorum” diyen Kobanê, Öcalan olmasaydı bugün kadınların bu düzeye ulaşmamış olacağına dikkat çekti.

“Eğer bugün YPJ, savaşan kadın gerçeği ortaya çıkarılmış ise bu Önder Apo sayesindedir” diyen Kobanê Öcalan’ın doğuşunun bütün insanlığın, Ortadoğu’nun ve Kürt halkının yeniden doğuşu olduğunu da ifade etti. Kobanê, Newroz, 15 Ağustos, 19 Temmuz devrimi nasıl ki bir uyanış ve direniş günü ise, 4 Nisan’ın da insanlığın uyanışı ve demokratik uygarlığın yeniden doğuşu olduğunu söyledi.
Kobanê 4 Nisan gününün demokratik kurtuluş, özgür yaşam gününe ve Öcalan’ın fiziksel özgürlüğünü sağlamanın mücadelesine dönüştürülmesi gerektiğini de vurguladı.