Yüksekdağ: Daha güçlü geliyoruz!

AKP'ye seslenen Yüksekdağ, "Siz saldırdıkça, tasfiye etmeye çabaladıkça daha güçlü geleceğiz. Daha güçlü geliyoruz. Siz saldırdıkça bizler büyüyeceğiz" diye belirtti.

HDP Adana İl Örgütü'nün kongresinde konuşan Yüksekdağ, AKP'nin yarattığı vahşete dikkati çekerek, "Karanlığın içinde HDP gibi bir ışık var" dedi. AKP'ye seslenen Yüksekdağ, "Siz saldırdıkça, tasfiye etmeye çabaladıkça daha güçlü geleceğiz. Daha güçlü geliyoruz. Siz saldırdıkça bizler büyüyeceğiz" diye belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Örgütü'nün 1. Olağanüstü Kongresi yapıldı. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın katılımıyla Şirin Müzikhol'de yapılan kongrede, alan HDP bayrakları ile süslendi. Salona ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posteri ile "Rêber Apo'ya özgürlük", "Bütün ülkelerin işçileri ve ezilenleri birleşin", "Gazi şehitleri ölümsüzdür" ve "Paris ve Kürdistan'da katledilen kadınları saygıyla anıyoruz" pankartları asıldı. 

HDP'liler kongreye gelenleri üzerini arayarak salona alırken, kadınlar da yöresel kıyafetleri ve taşıdıkları sarı, kırmızı, yeşil renkler ile kongreye katıldı. Kongreye, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanları Yüksel Mutlu ve Mehmet Fazıl Türk, DİSK, HDK, MEYADER, KJA, DEMGENÇ, KESK, Barış Anneleri ve TUHAD FED yöneticileri ile binlerce kişi katıldı. 

Divan başkanı olarak seçilen Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Yüksel Mutlu kısa bir konuşma yaptı. Halepçe ve Gazi katliamında yaşamını yitirenleri anarak sözlerine başlayan Mutlu, kadınların özgürlüğü ve eş yaşamı inşa edeceğini söyledi. 

BEŞTAŞ: ÖRGÜTLÜLÜĞÜ GELİŞTİRİP CEVAP OLACAĞIZ

HDP Adana Milletvekili Beştaş da ülkenin olağanüstü bir dönemden geçtiğini ve barış isteyene her kesimin devletin hedefi haline geldiğine vurgu yaptı. Beştaş, "Biz HDP olarak Türkiye'de ana muhalefet rolünü sonuna kadar sürdüreceğiz. Ama bizi bunlarla asla yıldıramayacaklar. Bu kongre ile örgütlülüğümüzü geliştirerek buna cevap olacağız" dedi. 

YÜKSEKDAĞ: BİZE AİT UFKA YÜRÜYORUZ!

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, "Eşit yurttaşlık temelinde, birlikte özgürce yaşayacağımız bir ülkenin inşası için yola çıktık. Bu inşa içinde Adana'nın zenginliği ve çeşitliliğini, sizin gücünüz bizim gücümüze güç kattı. Adana'da her türlü baskıya, kuşatmaya inat ayakta durduysa, sizin gücünüz ile durdu. Her türlü saldırı, kuşatma ve yıldırmaya inat dimdik ayaktayız. Adana'da umut dimdik ayakta ve bize ait ufka, geleceğe yürüyoruz" dedi.

DOKUNULMAZLIK TEHDİDİ

HDP'nin seçim barajını altüst ederek Meclis'e girdiklerini hatırlatan Yüksek, partinin savaş konsepti ve AKP'nin siyasi baskısı ile karşı karşıya olduğunu söyledi. HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması tartışmalarına değinen Yüksekdağ, "Bizim dokunulmazlıklarımız kaldıracaklarmış. Bu HDP vekilleri dokunulmazlık zırhlı ile mi geldi buraya? Kendilerinin korkak, bizim de halkın cesareti olduğumuz gerçeğinin ortaya çıkmasından korkuyorlar. Onlar bu dokunulmazlıklar olmadan bir adım atamazlar. Bir söz edemezler. İsteseniz de istemezseniz de Türkiye halkları o Meclis'te olmaya devam edecek. Artık karşınızdaki halk daha örgütlü, bilinçli ve güçlü. Dişiyle tırnağıyla size yaranmadan, sizden istemeden, size muhtaç olmadan ne kazandıysa kendisi kazanmıştır. Savaş çıkarıp, 59 vekile düşürmeyi zar zor başardığınız bir halkın iradesinden söz ediyoruz" diye konuştu. 

Yüksekdağ, Türkiye siyasi tarihinde halkın iradesine boyun eğdirme döneminin ve halkı terbiye etme, yok etme siyasetinin sona erip kapandığını vurguladı. Yüksekdağ, "Darbeci zihniyetle şimdiki zihniyetin bir farkı yoktur. 12 Mart üzerinden yıllar geçti. O darbeyi yapanlar tarihte mahkum oldu. Ama o darbeyi yapan zihniyetle şimdiki zihniyet arasında hiçbir fark yoktur" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AYM kararlarına yönelik açıklamasını hatırlatan Yüksekdağ, "Bizden saygı bekleyen Cumhurbaşkanı, Anayasa'ya saygı duymuyor. Bugün yasası hukuk dışı davranan bizzat Cumhurbaşkanı ve yönetimin ta kendisidir. 'Başkanlığı ya kabul edeceksiniz ya da zorla kabul ettiririm' diyen onlar. Türkiye siyasetinin meşruiyetle kurduğu tek bağ tek köprü HDP'dir. Bunu yıktırsanız bunun altında siz kalacaksınız. Siz bertaraf olacaksınız. Biz bu güne hiç bir şeyin yardımıyla, desteğiyle gelmedik. Bizim dokunulmazlığa ihtiyacımız yok. Buyurun hepimizin dokunulmazlığı kaldırılsın. Hepimizin fezlekesi dökülsün. Kim neyden yargılanacak, herkes görsün. Hırsızlar ve rüşvetçiler hakkında hazırlanan fezlekelerin yargılanması siyasi iktidar doğrultusunda engellenmiştir. Sizin bu tehditlerinize karnımız tok. HDP dünde vardı. Bugünde var. Yarında olacak. Onların Türkiye'nin geleceğinde yerleri yoktur artık. HDP'nin Türkiye'nin geleceğinin olduğu unutulmadan çalışılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

'FAŞİZME KARŞI BİR SÜRECİN BAŞLANGICI'

Yüksekdağ, siyasi soykırım operasyonlara da dikkati çektiği konuşmasında, HDP'nin bu tür saldırılara dayanıklı olduğunu ve hiçbir zaman bu bünyeyi yok etmeyi başaramayacaklarını söyledi.

"8 Mart'ta direnen kadınlara selam olsun" diyen Yüksekdağ, şunları belirtti: "Bugün harem yolunu gösterenlere karşı bizim mücadelemiz. Kadınları evin içindeki hapishanelere. Evden çıkanları da kendi hapishanelerine tıkıyor, bu hükümet. O kadar baskıya rağmen asla yılgınlık ifadesi göremezsiniz bizim gözlerimizde. İşte bugün yapacağımız il kongremizde Adana'da faşizme karşı öne çıkılacak bir sürecin başlangıcı olacak. Burada halkın demokratik taleplerine yanıt veremedikleri gibi bu toprakları bir çözümsüzlük yerine dönüştürdüler."

'IŞİD BU TOPRAKLARDA ÖRGÜTLENİYOR'

Yüksekdağ, AKP'nin çöken Suriye politikası ve DAİŞ işbirliğine de değinerek, "Bugün sınırlarında Kürt olmasın diye Adana'dan Hatay'a kadar IŞİD'i kendi komşusu olarak tercih etmiş bir siyasi iktidar var. Adana İŞİD'in beslendiği bir yerdir. Biz bu kentin sokaklarında bir yürüyüş yapsak bizi topa tutarlar. Gözaltına alırlar, tutuklarlar. Ama IŞİD bu topraklarda eğitim alır, örgütlenir. Bizler bu karanlık süreç içerisinde eğer geleceği kazanmak istiyorsak, geleceğimiz zapt etmek isteyenlere karşı direnmek düşüyor. Bu karanlık Türkiye halklarının içini asla asla karartmasın. Bu karanlığın içinde HDP gibi bir ışık var" diye ifade etti.

'DEMOKRATİK CUMHURİYET ÖZYÖNETİMLERLE OLACAK'

Türk devletinin katliamcı zihniyetine vurgu yaparak "Qamişlo'da Kürtler, Gazi'de Aleviler katledildi. 95 yılında ise Gazi Mahallesi'nde Alevileri katletti o dönemin iktidarı" diyen Yüksekdağ, şöyle devam etti: "Şimdi dönemin katliamcılarına dokunulmazlık zırhını verildi. Bugün Saray'ın özel savaş birliği ve gücüne dönüşmüş durumda. Dün Gazi Katliamı'nı yapan kontr-gerilla güçleri 3. köprünün adını Yavuz Sultan Selim koyarak, Alevi halkının hassasiyetlerine düşmanlık ediyor. HDP olarak düşmanlık siyaseti üzerinden değil. Barış ve demokratik yönünden bir yeni yaşam öneriyoruz. Biz bugün demokratik cumhuriyeti inşa etmenin yerel demokrasi ve özyönetimlerle olacağını çok iyi biliyor ve iddia ediyoruz. Demokrasinin olmadığı bir anayasa yeni bir anayasa değildir ve olmayacaktır."

'DAHA GÜÇLÜ GELECEĞİZ'

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı:

"Bütün bu vahşetin içerisinde belki sivilleri, yaşlıları katletmeyi başardılar. O büyük ordunun saldırılarının yapamayacağı bir şey değildir. Katletmek zor değildir. Sorun bunu bir başarı olarak sunan siyasi iktidardadır. Bugün katletmenin adını 'başarmak' olarak koyuyor. Sorun budur. Katletmekle, yıkmakla, yakmakla siyaset yapılır mı? Savaş siyasetinin artık süreci tamamlanmıştır. Bütün yasaklara, tasfiye çabalarına inat daha güçlü geleceğiz. Daha güçlü geliyoruz. Siz saldırdıkça bizler büyüyeceğiz. Sizler bizi tasfiye etmeye çalıştıkça biz siyasetin merkezinde olmaya devam edeceğiz. HDP bu siyasetin yegâne merkezidir.". 

Kongrede tek liste ile gidilen seçimde HDP Adana İl Eşbaşkanlığına Gülseren Tural ile Hüseyin Beyaz seçildi.