Zeynep Celaliyan için kampanya

Uluslararası Af Örgütü, İran rejimi tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Kürt kadın siyasetçi Zeynep Celaliyan için kampanya başlattı.

Yaklaşık 11 yıldır İran zindanlarından tutulan Kürt kadın siyasetçi Zeynep Celaliyan’nın sağlık sorunları endişe verici boyutlara ulaştı. Celaliyan, İran rejiminin “itiraf videoları” karşılığında tedavi edilmeyi reddettiği için hastaneye nakledilmiyor. Tahran’daki Xoy zindanında tutulan Celaliyan, cezaevi idaresinin baskı, işkence ve itiraf karşılığında tedavi edilme baskılılarını protesto etmek için Mart 2017'den bu yana ilaç almayı reddediyor.

Uluslararası Af Örgütü, sağlık durumu kritik aşamaya ulaşan Celaliyan’ın gerekli tıbbi desteği alması için özgürlüğünü talep eden bir kampanya başlattı.

Rejimin, uluslararası kurumlara Celaliyan’nın düzenli tıbbi bakım aldığı yönün de yanlış bilgiler verdiğine dikkat çeken Af Örgütü, “Zeyneb Celaliyan, kötüleşen göz rahatsızlığı için uzmanlaşmış tıbbi bakımdan mahrum bırakıldığı için cezaevinde görme yeteneğini kaybetme riski altındadır” dedi.

Kalp rahatsızlıkları, bağırsak ve böbrek komplikasyonlarının yanı sıra Celaliyan’nın vücudunun sağ tarafının da hissetmediğini kaydeden Af Örgütü, Celaliyan’nın avukatlarının tedavi için iki yıldır yaptığı başvurularının dikkate alınmadığını belirtti.

Uluslararası Af Örgütü’nün resmi internet sayfası üzerinde Farsça, İngilizce, Arapça dillerinde başlatılan kampanya ile işkence ve kötü muameleye son verilmesi ile tedavisinin yapılabilmesi için Celaliyan’nın derhal serbest bırakılması talep edildi.

Doğu Kürdistan’ın Kırmaşan kentinde tutuklanan Kürt kadın siyasetçi Zeynep Celaliyan, 2007 yılından buyana İran zindanlarında tutuluyor.