GÖRÜNTÜLÜ

Zürih ve Bern'de Paris katliamı protesto edildi

Paris’te 11 yıl önce katledilen Kürt Kadın devrimciler Sakine Cansız, Fidan Doğan ile Leyla Şaylemez İsviçre’nin Zürih ve Bern şehirlerinde anıldı.

ZÜRİH

9 Ocak 2013 ve 23 Aralık 2022’te Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirilen katliamların aydınlatılması çağrısıyla İsviçre'nin Zürih kentinde bulunan Fransa konsolosluğu önünde bir eylem gerçekleştirildi. Eylemde Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Emine Kara, Abdurahman Kızıl ve Mîr Perwer'in posterleri ile katliamların aydınlatılması çağrılarının yer aldığı dövizler taşındı.

Zürih Berîtan Kadın Meclisi öncülüğünde düzenlenen eylemde her iki katliamda yaşamlarını yitiren Paris şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşu sonrası İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) adına Nurşen Nergis burada bir konuşma yaptı.

9 Ocak 2023'teki ilk katliamın sorumlularının belli olmasına rağmen adaletin sağlanmadığını dile getiren Nergis, Fransa devletinin çeşitli gerekçelerle katliamın üstünü kapattığını söyledi. Tüm bu cezasızlık politikaları sonucu 2'nci Paris katliamının yaşandığını işaret eden Nergis "Bu katliamlarla Kürt kadınları hedef alındı. Kürt halkının iradesi kırılmak istendi. Bu katliamlarda Türk devleti ve gerçek suçlular ortaya çıkarılmadığı sürece Fransa devleti de sorumlu olacaktır. Başta biz Kürt kadınları olmak üzere Kürt halkı olarak adalet talebimizi haykırmaktan geri durmayarak alanlarda olmayı sürdüreceğiz." dedi.

Bir heyet tarafından Konsolosluk yetkilileriyle yapılan görüşme sonrası Konsolosluk yetkilisi eylem alanına gelerek burada bir konuşma yaptı. Kürt halkının adalet taleplerinin yerine getirilmesi için kendilerine sunulan dosyayı Fransa hükümetine ileteceğini ifade eden yetkili katliama ilişkin üzüntülerini iletti. 

Konsolosluk önüne siyah çelenk bırakan eylemciler eylemlerini adalet taleplerinin dile getirildiği sloganlarla sonlandırdı.

BERN’DE PARİS KATLİAMLARI AYDINLATILSIN EYLEMİ

Fransa’nın başkenti Paris'te Türk devletinin eliyle yapılan katliamlarda şehit düşen Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbîn), Leyla Şaylemez (Ronahî)  Emine Kara (Evîn Goyî), Mîr Perwer (M.Şirin Aydın)ve Abdurrahman Kızıl'ın katillerinden hesap sormak ve adalet için Bern kentinde bulunan Fransa Büyükelçiliği önünde bir eylem düzenlendi.

Eylemde Bern Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK-Be) Eşbaşkanı Hınar Dilmeç tarafından Almanca bir basın metni okundu. 

PKK'nin kurucularından, Kürt kadın hareketinin öncülerinden Sara (Sakine Cansız), Rojbîn (Fidan Doğan) ve Ronahî'nin (Leyla Şaylemez) katledilmelerinin üzerinden tam on bir yıl geçtiğini hatırlatan Dilmeç "Bu katliama karşı öfkemiz canlı ve katillerden hesap sorma sözümüz devam ederken, bundan tam bir yıl önce Kürt kadın hareketinin öncülerinden Evîn Goyî (Emine Kara), sanatçı Mir Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Değerli dostumuz Abdurrahman Kızıl yine aynı yerde katledildi." diye konuştu.

Kürt kamuoyunun, tüm delilleri Fransız yargısına sunarak, katliamın MİT tarafından organize edildiğini ve failin Türk devleti olduğunu belgeleyerek konuya ışık tuttuğunu dile getiren Dilmeç konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz Kürt halkı olarak Fransız devletinden gerçek faillerin açıklanmasını bekliyoruz. Kamuoyu gerçekler konusunda bilgilendirilmeli ve gerçek suçlular yargılanmalı. Bu nedenle Fransız devletinin ve Fransız yargısının “devlet sırları” konusundaki perdeyi derhal kaldırmasını talep ediyoruz” 

Dilmeç'in ardından İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) adına Kürt siyasetçi Nejdet Atalay da bir konuşma yaptı. Atalay yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Bugün Paris katliamını kınamak için burada toplandık. Biz Kürtlere çok katliamlar yapıldı ama hiç bir şehidimizi unutmadık unutmayacağız, izlerinden yürümeye devam edeceğiz. Ve biz bugün yine şehitlerimizi anmak için Fransa konsolosluğunun önünde toplandık bu davayı da sonuna kadar götüreceğiz. Kimsenin bundan şüphesi olmasın. Katiller ortadadır. Herkes de bunu çok iyi biliyor”

Son olarak YJAD (Demokratik Alevi Kadınlar Birliği) adına burada konuşan Songül Çelik Kürt halkının çektiği bu acıların kader olmadığını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün burada olma sebebimiz devrim şehitlerini anmaktır. Asla ve asla unutulmayacaklar. Katiller mutlaka cezalarını çekecektir. Her nerde olursa olsun ne zaman olursa olsun şehitlerimizin kanlarını yerde bırakmayacağız, onların mücadelelerine sahip çıkmayı her zaman sürdüreceğiz"

Eylemin bitmesine yakın Fransa Büyük Elçiliği önüne çelenk bırakmak isteyen kitle İsviçre polisinin engeline maruz kaldı. Çelenk bırakmaya izin vermeyen İsviçre polisinin kitleye uzaklaştırma çabasında bulunmasına karşı eylemciler burada uzun süre slogan attı.