31. Hüseyin Çelebi Şiir ve Öykü Etkinliği 12 Ekim’de

31’inci Şiir ve Öykü Etkinliği Almanya’nın başkenti Berlin’de 12 Ekim günü saat 12’de başlayacak olan etkinlik Gustav-Adolf-Straße 2, Berlin adresinde gerçekleştirilecek.

HÜSEYİN ÇELEBİ ETKİNLİĞİ

Geleneksel olarak düzenlenen Hüseyin Çelebi Öykü ve Şiir Etkinliği’nin 31’incisi bu sene Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleştirilecek. Bu seneki etkinlik şehit Hüseyin Çelebi’nin babası Rıfat Çelebi’nin anısına düzenleniyor.

Rıfat Çelebi, yıllar boyunca Kürt halkının özgürlük mücadelesine katkıda bulunmuş ve oğluyla devrimci bir bağ kurmuştu. Geçtiğimiz yıl ilk kez Rıfat Çelebi olmadan düzenlenen etkinlik, bu yıl onun devrimci ruhunu gelecek nesillere taşımayı hedefliyor.

Etkinliğin tertip komitesi, kapsamlı bir çalışma yürüterek sanatseverleri bir araya getirecek organizasyonun hazırlıklarını tamamladı. Katılımcılar, Hüseyin Çelebi’nin edebi mirasını ve eserlerini anarken, aynı zamanda sanat ve edebiyat üzerine derinlemesine sohbetler gerçekleştirme fırsatı bulacak. Etkinlikte, önde gelen yazarların yanı sıra genç yeteneklerin de eserlerine yer verilecek, böylece farklı kuşaklardan edebiyatseverler bir araya gelecek.

Etkinlikteki yarışmalara katılan eserler, alanında uzman isimlerden oluşan bir jüri tarafından değerlendirildi. Bu yıl jüri üyeleri arasında Türkçe dilinde Meral Şimşek, Sefkan Kobanê ve Şükrü Yıldız, Kürtçe’nin Sorani lehçesi için Behrouz Boochani, Kurmanci lehçesi için Ramazan Ölçen ve Sîdar Jîr gibi tanınmış isimler yer aldı. Almanca değerlendirme için ise Şeyda Kurt ve Damon Taleghani jüri olarak eserleri inceledi.

12 Ekim’de gerçekleştirilecek etkinlikte, şiir ve öykü okumalarının yanı sıra konuşmalar, paneller ve atölye çalışmaları düzenlenecek. Edebiyat programının yanında tiyatro ve müzik gösterileri de yer alacak. Festivalin açılış konuşmaları her yıl olduğu gibi YXK ve JXK tarafından yapılacak. Ayrıca, Kürt PEN üyesi edebiyatçılar da etkinlikte konuşmalar yapacak.

Edebiyat etkinliği tertip komitesi, bu yıl katılımın önceki yıllara göre daha yüksek olduğunu belirterek, "Şiir ve edebiyat yarışması, Kürt halkının dört bir yanından ses bulmaya devam ediyor. Bu yıl bir yenilik yapılarak Farsça şiir ve öykü kategorileri de dahil edildi. Bu yeniliğin festivalin daha da büyümesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Kazananlara ödüller, eserlerinin tanıtılmasıyla birlikte etkinlik sırasında takdim edilecek. Ancak, Kürdistan’dan katılan ve etkinliğe gelemeyen kazananların ödülleri kendilerine gönderilecek.

Hüseyin Çelebi şiir ve öykü etkinliğini her yıl daha da genişletmeyi amaçlıyoruz. Geçmiş yıllarda Tamil, Bask gibi farklı kültürlerden topluluklar etkinlikte sahne aldı. Bu yıl ise ilk kez Farsça eserlerin katılabildiği bir ortam sağladı. Bu şekilde, Kürdistan’ın dört parçasını temsil eden bir platform oluşturmayı hedefliyoruz. Genç kuşakları edebiyata teşvik etmeye yönelik çeşitli projeler de planlıyoruz. Bu projeler festival sırasında duyurulacaktır."