'Dengbêjler Kürt tarihini canlı tuttular'
Denbêjliğin hem yazılmamış Kürt tarihi, hem de sözlü Kürt edebiyatı olduğunu söyleyen Dengbêj Yemlîxan Pîrkî, Dengbêjlerin Kürt tarihini canlı tuttuklarını vurguladı.
Denbêjliğin hem yazılmamış Kürt tarihi, hem de sözlü Kürt edebiyatı olduğunu söyleyen Dengbêj Yemlîxan Pîrkî, Dengbêjlerin Kürt tarihini canlı tuttuklarını vurguladı.
Amed'in Lice ilçesinde 1975 yılında dünyaya gelen Yemlîxan Pirkî (65) 12 yaşında dengbêjlik yapmaya başlar. Lice depreminin ardından Amed merkezde yaşamaya başlayan Pîrkî, Serhat bölgesi dengbêjlerinin kendisinde büyük bir etki yarattığını belirtti.
Dengbêjler arasında en çok dengbêj Abdurarahîm ve Mehmet Alî'den çok etkilendiğini söyleyen Pîrkî, dengbêjliğinin ortaya çıkışıyla ilgili şunları belirtti:
"Köylüler her gün dengbêjlerin divanında bir araya gelirlerdi, dengbejliğe olan ilgim böyle bir ortamda gelişti. Akşamları dengbêjleri dinlerdim ve gündüzleri de çobanlık yapardım, otlattığım hayvanlarıma klamlar söylerdim. Şevbihêrklerden dengbêjliği öğrendiğimi söyleyebilirim."
'DENGBÊJLİK KÜLTÜRÜNÜN DEVAM ETMESİ GEREKİYOR'
Dengbêjliğin Kürtleri yazılmamış tarihi olduğunu söyleyen Pîrkî, "Her ülkenin tarihi bir biçim de yazılmış ve bu güne gelmiştir" diyerek şunları ekledi:
"Kürtler de kendi kültürlerini dengbêjlikle yaşatmış ve belirgin bir biçimde ortaya koymuştur. Dengbêjlik hem yazılmamış Kürt tarihi, hem de sözlü Kürt edebiyatıdır. Dengbêjler Kürt tarihini canlı tutmuştur. Dengbêjliğin Kürt kültürünün temeli olduğunu belirtebiliriz. Kültürü olmayan bir toplum, tarihsizdir de aynı zamanda. Kürt dilinin temeli dengbêjliktir ve bu sebeple hiçbir zaman Kürtçeye bir şey olmaz."
Dengbêjlik kültürünün mutlaka devam etmesi gerektiğini vurgulayan Pîrkî, son olarak şunları belirtti: "Eskiden Kürt düğünlerinde dengbêjler olurdu. Aşk, ölüm ve kahramanlık üzerinde klamlar söylerlerdi. Dengbêjlik kültürünün devam etmesini istiyoruz. Bu gelenek bize atalarımızdan kalmış ve devam etmesi gerekiyor, kültüre ve dile sahip çıkılması lazım."