Sali: Sanatımla halkıma destek olmaya çalışıyorum
Geçtiğimiz hafta Almanya Parlamentosu önünde Türk devletinin Rojava işgalini protesto eden 12 sanatçıdan biri olan Taha Sali, "Sanatımla halkıma destek olmaya çalışıyorum" dedi.
Geçtiğimiz hafta Almanya Parlamentosu önünde Türk devletinin Rojava işgalini protesto eden 12 sanatçıdan biri olan Taha Sali, "Sanatımla halkıma destek olmaya çalışıyorum" dedi.
Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal saldırılarını protesto etmek isteyen 12 Kürt sanatçı geçtiğimiz hafta Almanya Parlamentosu önünde sanatsal bir eylem düzenledi. 12 Kürt sanatçı Rojava’daki insanlık dışı katliamları yaptıkları 9 tablo ile anlattı. Yoğun ilgi gören protesto eyleminin öncülerinden sanatçı Taha Sali ile sanat grubu Reng Art ve çalışmaları hakkında konuştuk.
İşgalci Türk devletinin Rojava’ya başlattığı saldırılarla birlikte sanatçılar olarak ne yapacaklarını tartışmaya başladıklarını söyleyen Taha Sali, "Neler yapabiliriz diye kendimize sorduk ve iki karar aldık. Birincisi sanatımızla işgalciliği protesto edecektik. Yer olarak da Almanya federal Parlamentosu önü, Brüksel ve Cenevre’yi kararlaştırdık. İkincisi de Bonn şehrinde 70 eserlik bir sergi ve müzayede düzenlemeyi planladık. Gelirin tümünü Rojava’ya göndereceğiz" diye konuştu.
'RENG ART OLARAK 90 SANATÇI İLE İLİŞKİ HALİNDEYİZ'
Sanat kurumları olan Reng Art'a ilişkin konuşan Sali, devamla şunları belirtti: "24-26 Aralık 2018 tarihinde 30 sanatçının katılımıyla kongre ve seçimle birlikte Reng Art'ın kuruluşu gerçekleşti. Merkezi Köln’dedir. Örgütlenme ağımız söz konusudur. Ayda 2 kez de toplantılarımızı düzenliyoruz. Çalışmalarımız hakkında bilgilendirme yapıyoruz ve ilerisi için planlama yapıyoruz.
Reng Art'ın 90 üyesi bulunmaktadır. Bunlardan 30'u Kürdistan’da yaşamaktadır. 60 kişi de Almanya, Hollanda, Fransa, Avusturya, İsviçre, İsveç, Çekya ve Finlandiya gibi Avrupa ülkelerinde yaşamakta. Bana göre sanatçı ağır bir unvan, layık olmak gerekir. Yaşamı güzelleştiren, yaratan ve kötü olana karşı üreten demektir. Tablo yapan, ressam, heykel, seramik, nakış, grafik ve güzel yazımda bunun içindedir. Bizde bunu temsil etmeye çalışıyoruz.
Sanatçı siyasetten uzak olmalı görüşüne katılmıyorum ve hiç kimse de siyasetten uzak değildir. Bir siyasi oluşumun içinde olmak ya da olmamak farklı tercihlerdir ama herkes belirli düzeylerde siyasetin içindedir. Rojava ve Kürdistan’ın geneli için tüm sanatçılar bir şeyler yapmalıdır. Tablolar, müzik, tiyatro ve film gibi. Biz Reng Art olarak Rojava albümünü sosyal medyadan paylaştık, üyelerimizin çoğunluğu katıldı. Berlin’deki protestoya 12 sanatçı katıldı. Oldukça başarılı ve ilgi çeken bir etkinlik oldu. Daha öncesinde de Hannover’de tiyatro gösterisi düzenledik ve gelirini de Rojava’ya gönderdik."
BOYKOT KARARI ÇOK ÖNEMLİ
Rojava ve Kürdistan için sanatsal tablolar yaptığını söyleyen Sali konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Kürt sorunu ve insanlık meselelerini işleyen tiyatrolar yapıyorum. Sosyal medyayı halkıma hizmet için kullanıyorum ve Hannover’de düzenlenen etkinliklerin hemen hemen tümüne katılıyorum. Hannover’le de sınırlı değil Brüksel, Berlin ve Cenevre’ye kadar ulaşmaya çalışıyorum.
Türk mallarını boykot çalışmasına sonuna kadar destek veriyorum ve başarılı olması için çalışıyorum. Bu Kürtler açısından son derece önemlidir. Özellikle işgalci Türk devletine Almanya ve Avrupa’dan aktarılan desteği düşündüğümüzde boykotun önemi daha fazla açığa çıkıyor. Kürtler bunca acıya ve teröre rağmen nasıl ellerini üzerinde, 'Türk malıdır' yazan bir ürüne uzatabilir? Bunu daha da geliştirmeliyiz. Biz de bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız."
TAHA SALİ KİMDİR?
Güney Kürdistan'ın Süleymaniye kentinde dünyaya gelen Taha Sali, güzel yazıya olan merakından dolayı sanatla ilgilenmeye başlar. Daha sonra resim, tiyatro ile sanatını geliştiren Sali, ilk sergisini 1987 yılında ‘Şiir ve Reng’ adıyla açtı. Sonrasında birçok ortak ve komünal sergilerle günümüze kadar çalışmalarını sürdüren, Sali Hannover’de yaşıyor. Sali, sanat çalışmalarına Kobanê adlı atölyesinde devam ediyor.