Sinemacılardan kayyuma karşı Barış Forumu

İstanbul’da Barış ve Sinema Forumu'nda bir araya gelen sinemacılar, kayyum atamalarına karşı Kürt kentlerindeki sanatçılarla dayanışmayı ve ortak mücadeleyi konuştu.

İstanbul’da bir araya gelen sinemacılar, Barış ve Sinema Forumu'nda Amed, Van ile Mardin büyükşehir belediyelerinin gasp edilmesi ile kayyumların sanata etkilerini, bu baskılara karşı yükseltilecek dayanışmayı konuştu.

'KAYYUM SANATI HEDEF ALIYOR'

İstanbul Beşiktaş’taki Abbasağa Parkı’nda gerçekleşen açık forumda FilmAmed’den Özkan Küçük, İlham Bakır ve Amed'deki sanatçıların mesajları da hem yazılı hem de görüntülü olarak aktarıldı. Aralarında Yönetmen Reyan Tuvi, Bakur’un yönetmenlerinden Çayan Demirel ve yapımcısı Ayşe Çetinbaş’ın da olduğu sinema sektöründen birçok kişi, kayyumların öncelikli olarak sanatı hedef aldığını; ilk kayyum sürecinde birçok kültür-sanat faaliyetinin durdurulduğunu ve bugün yaşanan süreçte buradaki sanatçılarla dayanışmanın önemine vurgu yaptı. Forumda söz alanlar, hem kayyumların tahribatına dikkat çekerken hem de sinemadaki sansür ve festivallerin durumuna dair de fikirlerini dile getirdi. Birçok konuşmacı kayyumların halkın iradesine, yaşamına saldırı olduğunu belirtirken, genel anlamıyla sinemaya uygulanan sansür ve baskının kayyumlara karşı verilecek mücadele ile ortaklaştığının altını çizdi.

'ORTAK MÜCADELE' VURGUSU

FilmAmed’den Özkan Küçük, foruma yolladığı yazılı mesajında, birlikte kayyuma karşı ortak bir mücadele yürütülebileceğine vurgu yaparak, daha büyük bir hedef için Amed'de bir sinematek kurulmasına ilişkin de sinemacıların dayanışma gösterebileceğini dile getirdi. Küçük ayrıca Amed merkezli bağımsız bir sinema fonu kurmak gibi adımlar atılabileceğine de işaret etti. Forumda kayyuma karşı direnişte olan Amed halkının görüntüleri bir sinevizyon ile gösterilirken, ardından kapatılan kültür-sanat kurumlarından sanatçıların mesajları da izletildi. İlk mesajda, Aram Tigran Kent Konservatuarı’ndan bir oyuncu, kayyumla çalışmalarının durdurulmuş olsa da kendilerinin müzik çalışmalarına devam ettiğini, Kürtçe müzik ve eğitim vermeye çalıştıklarını ifade etti. Yeniden kayyumun atanmasının Amed halkına yeni bir darbe olduğunu söyleyen konservatuar öğrencisi, Kürt halkının bunu kabul etmeyeceğini, kayyumun geçici, halkın ise kalıcı olduğunu vurguladı.

'4 AYDA HALK DA SANAT DA NEFES ALMIŞTI'

Forumda gösterilen ikinci mesajda ise Amed Şehir Tiyatrosu’ndan Elvan Koçer, kayyumun irade gasbı olduğunu ifade etti. Kayyumun anti demokratik bir uygulama olduğunu dile getiren Koçer, “Önceki 2,5 yıllık kayyum dönemi boyunca toplumda ağır bir tahribat yaratıldı, ilk olarak kadın kurumları ve kültür-sanat hedef alındı. Kayyumun yaptığı birçok etkinlikte Kürt halkını asimile etmeye yönelik söylem ağırlıktaydı” dedi. Kayyumun birçok yolsuzluğunun ortaya çıktığını hatırlatan Elvan Koçer, binlerce insanın işinden edildiğine de değindi. Koçer, seçimden sonra kayyum atamasına kadar geçen 4 ayda hem halkın hem de sanatın bir nefes aldığının da altını çizdi.

'KÜLTÜR SANAT ÇÖLÜNE DÖNÜŞTÜRDÜLER'

“Bir seçimde sadece bir partinin kazanması için tüm imkânlar seferber ediliyor fakat tüm bunlara rağmen kazanamayınca da kayyum yoluyla halkın iradesi gasp ediliyor. Bunun adı açıkça faşizmdir” diyen FilmAmed’den İlhan Bakır; kayyumların yolsuzlukların daha önce ayyuka çıktığını da dile getirdi. Önceki kayyumlarda kentlerdeki sinema salonlarının ya kapatıldığını ya başka kurumlara devredildiğini ya da ırkçı, cinsiyetçi ve faşist eğitim kurumlarına dönüştürüldüğünü ifade eden İlhan Bakır; kayyumların daha önce çok dilli, anti cinsiyetçi bir kültürün geliştiği tüm kentlerin adeta bir kültür sanat çölüne dönüştürdüğünü söyledi.

Etkinlik, Amed'den kayyuma dair mesajların aktarılmasının ardından Özcan Alper’in Sur’daki çatışmaları Kataln bir şairin gözünden anlattığı kısa filmi Yıkıntılar Arasında (Kavil) ve Yönetmen Felat Erkozan’ın yine Sur’da çatışmalar ile yıkım sonrası çektiği Ev/ War kısa filmlerinin gösterimiyle sona erdi.