4 Kasım Darbesi protesto edildi: Darbeciler bitiyor, HDP büyüyor!

HDP'liler, 4 Kasım Darbesi'ni protesto ederek, AKP-MHP iktidarının bitmek üzere olduğunu, HDP'nin ise direnerek büyüdüğünü vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2016 yılında gerçekleştirilen 4 Kasım Darbesi'ni protesto etti. Eylemlerde darbeci AKP-MHP iktidarının çökmek üzere olduğu, HDP'nin ise direnerek gücünü büyüttüğü vurgulandı.


AMED
HDP Amed İl Örgütü, Yenişehir ilçesindeki Hazal Park’ta açıklama yaptı. Eyleme HDP Amed Milletvekili Remziye Tosun ve  partinin il ve ilçe yöneticileri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, şöyle dedi:
“Darbenin temel amacı, demokratik siyaseti rehin alarak, bu rehin alma mekanizmasını topluma yaymak, hukuk dışı operasyonlarla demokratik siyaseti tamamıyla tasfiye ederek halkların özgürlük, eşitlik ve barış talebini yok etmekti.  Bütün dönemlerde farklı bahaneler ve isimlerle partimize yönelik gerçekleştirilen bu operasyonların ortak amacı, Türkiye’de faşizme karşı olan örgütlü itirazımız ve Türkiye halklarının, ortak, eşit ve özgür yaşamını kuracak en etkin toplumsal ve siyasal güç olmamızdır.
24 Temmuz 2015’teki sürecin bitirilerek savaş ve çöktürme planının devreye sokulması şeklinde karşılık buldu. AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın 28 Temmuz 2015’deki ‘dokunulmazlıklar kaldırılmalı’ ve ‘bedelini ödemeliler’ açıklamasından sonra partimize karşı yapılan siyasi kırım operasyonlarında on binlerce partilimiz gözaltına alındı, binlerce yöneticimiz, belediye eş başkanlarımız ve üyemiz tutuklandı, sürgüne gönderildi. 4 Kasım ile başlayan bu süreç aynı zamanda 19 Ağustos Kayyım Darbesi, Kobanî davası ve partimize karşı açılan kapatma davasının da zemini olmuştur. 7 Haziran seçimlerinde yaşadıkları yenilginin acısını siyaseten HDP ve halklara ödetmek istediler. HDP'nin karşısına siyaseten çıkmaya cesaret edemeyenler onu zulümle, baskıyla, yargıyla, güvenlik aygıtlarıyla sindireceklerini düşünüyorlar. Ama nafile, bu yolda yürüyüşümüz kararlı bir şekilde devam edecek.
İktidarın siyasi bitişe doğru sürüklendiğini söyleyen Ceylan, “Gözaltına alındığımızda, tutuklandığımızda, parti binalarımız ve mitinglerimiz bombalandığında, belediyelerimiz gasp edildiğinde HDP değil ‘faşizm çözülecek’ dedik. Çözümsüzlükte ısrar edenlerin çözüldüğü bir süreçte partimiz dimdik ayakta ve Türkiye halklarına umut olmaya devam ediyor. Savaşla, demokratik siyasete yönelik tasfiye operasyonları, güvenlik politikalarıyla ömrünü uzatmaya çalışan AKP-MHP iktidarına karşı en geniş toplumsal ve siyasal mücadele hattını kurmak, dün olduğu gibi bugün de siyasal varlığımızın gereğidir” şeklinde konuştu.
Ceylan, demokratik siyasetin tasfiyesine yönelik yapılan topyekûn saldırılara karşı daha fazla mücadele ederek, demokrasi ittifakını inşa ederek, bu hamleleri boşa çıkaracak örgütsel ve siyasal mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.

 
URFA
HDP Urfa İl Örgütü de parti binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan HDP İl Eşbaşkanı Ziya Çalışkan, halkların emeği, iradesi ve oylarıyla temsil hakkını kazanan vekilleri şahsında partilerine yapılan siyasi darbeyi protesto ettiklerini söyledi. Çalışkan, “4 Kasım siyasi darbesinden 5 yıl sonra bir kez daha belirtiyoruz ki, demokratik siyaseti tasfiye ve zulüm operasyonlarına asla teslim olmayacağız. Halkımızın demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesinin kararlı neferi olacağımızın sözünü veriyoruz" dedi.

 
MARDİN
4 Kasım Darbesi Mardin’in Artuklu, Kızıltepe, Nusaybin, Midyat, Savur, Dargeçit, Ömerli, Derik ve Mazıdağı ilçelerinde yapılan açıklamalarla protesto edildi. Artuklu ilçesindeki HDP il binası önünde yapılan eyleme katılan partililer, “Siyasi Darbelere Hayır” yazılı pankart açarak “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı attı. Açıklama yapan HDP Artuklu ilçe Eşbaşkanı Bekir Dağ, HDP’nin saldırılara karşı direndiğini belirterek, mücadelelerinin süreceğini söyledi. HDP Mardin İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu ise, siyasi darbelere karşı direneceklerini ifade ederek, halkın direnişiyle saldırıların boşa çıkarıldığını ifade etti.  


ŞIRNAK
Şırnak'ın İdil ilçesinde parti binası önünde yapılan basın açıklamasına çok sayıda kişi katıldı. Parti binası açıklaması öncesinden polis ablukasına alındı. Açıklamayı okuyan HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Sabuha Akdağ, bütün baskılara rağmen HDP'nin mücadelesini sürdürdüğünü ifade belirtti.