Tunus açıklarında 13 göçmen cenazesi bulundu

Sahraaltı Afrika'dan geldiği tahmin edilen 13 göçmenin cesedi Tunus'un doğu kıyısı açıklarında bulundu.

Bir yargı yetkilisi AFP'ye yaptığı açıklamada, Tunus açıklarında 13 cenazenin bulunduğunu belirtirken göçmenlerin boğulma koşullarının belirlenmesi için adli bir soruşturma başlatıldığını ifade etti. 

Libya ile birlikte Tunus, Avrupa’ya ulaşmaya çalışan göçmen ve mültecilerin Kuzey Afrika'daki ana çıkış noktalarından birini oluşturuyor.  Tehlikeli Akdeniz sularını geçmeyi göze alan bu göçmenlerin çoğunluğu Sahra altı Afrika'dan gelen göçmenlerden oluştururken, çoks ayıda Tunuslu da Avrupa’ya geçmeye çalışıyor. 

Her yıl, özellikle Sudan ve Mali'deki yoksulluk ve çatışmalardan kaçan çoğu Sahraaltı Afrikalı on binlerce göçmen İtalya kıyılarına ulaşmak için bu tehlikeli yola giriyor. 

Demokratik ve Sosyal Haklar İçin Tunus Forumu isimli sivil toplum kuruluşuna göre geçen yıl Tunus açıklarında meydana gelen gemi kazalarında 1.300'den fazla göçmen öldü ya da kayboldu. 

Uluslararası Göç Örgütü'nün son rakamlarına göre, en ölümcül yıllardan biri olan 2023'te 3 bin 155 kişi, 2024'ün başından bu yana 1.405 kişi, son on yılda ise Akdeniz'de 30 bin 309 göçmen hayatını kaybetti.