GÖRÜNTÜLÜ

HRE: Komutan Karker Tolhildan şehadete ulaştı

Efrîn Kurtuluş Güçleri (HRE) komutanlarından Karker Tolhildan’ın şehadete ulaştığı açıklandı.

KARKER TOLHILDAN

HRE Komutanlığı yaptığı açıklamada, komutan Karker Tolhildan’ın “10 Haziran 2023’te Efrîn bölgesinde gerçekleşen gaddar bir saldırı sonucunda şehitler kervanına katıldığı” belirtildi. 

Açıklamada şunlar ifade edildi:

"Rojava devrimimiz yoğun ve kaotik süreçlerden geçti. Her süreç, beraberinde yeni bir çağ başlattı; her çağ, kendi kahramanlarını yarattı. Efrîn bölgemize yönelik her türlü saldırıya karşı büyük bir direniş ve kahramanlık sergilendi. Devrimin daha ilk yıllarında Efrîn, çete güçlerinin hedefi oldu. Ağır savaşlar, çatışmalar ve kuşatmalar yaşandı. Bu saldırılar ve kuşatmalar günümüzde işgale dönüşmüş durumda ve Efrîn Kurtuluş Güçleri olarak bu işgale karşı mücadelemiz kesintisiz devam ediyor.

Rojava Devrimi kahramanlarından biri de, Amanos’tan Efrîn’e yönünü vererek özgürlük hamlesine katılan Komutan Karker Tolhildan’dı. 2013 yılında bir grup yoldaşıyla birlikte Amanos’tan Efrîn’e geçen Karker yoldaş, on yıl boyunca kesintisiz faaliyetlerde bulundu. İster Cebhet El-Nusra ve DAÎŞ'e karşı olsun, ister işgalci Türk devletine karşı olsun, büyük bir cesaretle mücadele ederek savaş komutanlığı görevini üstlendi. Komutan Karker, 10 Haziran 2023’te Efrîn bölgesinde gerçekleşen gaddar bir saldırı sonucunda şehitler kervanına katıldı. Karker Tolhildan yoldaşımızın değerli ve fedakâr ailesi başta olmak üzere tüm halkımıza başsağlığı diliyor ve şehitlerimizin hayallerine ulaşacağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz.

Kürdistan’ın özgürlüğü uğruna ağır bedeller ödeyen yurtsever bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Karker yoldaş, Agirî ve Geliyê Zîlan’ın kahramanlık destanlarıyla büyüdü. Bu temelde, Geliyê Zîlan’da ve Kürdistan’da gerçekleşen yüzlerce katliama karşı intikam sözü vererek devrim saflarına katıldı. Kürtlüğün yiğitlik özelliğini taşıyan Karker yoldaş hem savaşında hem de yaşamında cesurdu. "Zaferin yolu fedakarlıktan geçer" bilinciyle, fedakarlığı bir yaşam tarzına dönüştürdü. Daha genç yaşta düşman gerçekliğine dair derin bir farkındalık geliştirdi ve kısa sürede komutanlık özellikleri kazanarak ağır savaşlara öncülük etti. Komutan Karker, savaşta gösterdiği cesaret ve gerilla taktiklerindeki yaratıcılığı sayesinde düşmanın onlarca saldırısını ve kuşatmasını bertaraf etti.

İster Efrîn, Serekaniyê ve Kobanê’de, ister Reqa ve Dêrazor’da olsun, Rojava ve Suriye halkını korumak için Amanos dağlarından Efrîn’e yönelen Komutan Karker ve gerilla grubu, DAİŞ çetelerine ağır darbeler indirdi ve özgürlük hamleleriyle bu en vahşi çete örgütünü yenilgiye uğrattı. Seçkin Amanos gerilla grubunun bir kısmı Efrîn’de, bir kısmı Kobanê’de ve diğer bir kısmı devrimin farklı alanlarında şehit düştü. Şiyar Malatya, Mazlûm Cîger, Dewran Faraşîn, Mervan Ûrfa, Xebat Wan, Piling Adiyaman, Ronî Rojhilat ve Xabûr Dêrik gibi yoldaşlar, 19 Temmuz Devrimi'ni koruma görevinde tarihi bir rol üstlendiler. Her biri, bir cephede komutanlık yaparak El Nusra ve DAİŞ çetelerine karşı Rojava halkıyla omuz omuza savaştı. Böylece, yeni bir tarihsel aşama başlattılar; Rojava Devrimi, artık Kuzey ve Doğu Suriye Devrimi’ne dönüşmüştü.

İşgalci Türk devleti 2018 yılında Efrîn'e doğrudan saldırdığında, Komutan Karker aynı özverili ruhla çağın direnişine katıldı. Qestel Cindo’daki direniş, Karker yoldaşın komutasında şekillendi. Efrîn’in işgalinden sonra, Efrîn’i özgürleştirme arayışına giren Komutan Karker, Efrîn Kurtuluş Güçleri’nin (HRE) kurucularından biri oldu. Bu sorumluluğuyla ve yüksek askeri disipliniyle Efrîn’de birçok eylemi koordine etti ve işgalci Türk ordusu ile ona bağlı çetelere ağır darbeler indirdi. Düşman saldırılarına anında karşılık veren komutan Karker, gündemi yakından takip ederdi. Bir yoldaşı şehit olduğunda derhal harekete geçer, plan yapar ve eyleme geçerek şehitlerin intikamını yerde bırakmazdı. Bu sebeple dönemin etkili komutanlarından biri olarak tanınırdı.

Defalarca yaralanmasına rağmen mücadeleden vazgeçmeyen Karker yoldaş, komutanlığın temel ilkesi olarak savaşın en yoğun olduğu cephede savaşçılarıyla birlikte olmayı benimsemişti. Bu yüzden yoldaşlarına daima moral, güç ve inanç kaynağı oldu. O savaş ve yaşamı bilen bir komutandı. 24 saat boyunca hem kendini hem de savaşçılarını ideolojik ve askeri açıdan eğitirdi. Karker yoldaş, düşmanın birçok planını bozmuş, defalarca pusuya düşmesine rağmen her seferinde kurtulmayı başarmıştır.

Kürdistan’ın her karış toprağını yüreğinde derinlemesine hisseden Komutan Karker, savaş sanatında sürekli gelişmesi gerektiğini ve Devrimci Halk Savaşı'nın komutanlığını üstlenmesi gerektiğinin bilincindeydi. Bu doğrultuda gece gündüz demeden faaliyet gösterir, düşman üslerini sürekli gözetler ve uygun anı kollayarak yerinde düşmana yanıt verirdi. Karker yoldaş adı gibi açlışır ‘emek’ verirdi. Sorunların çözüm gücü olarak tanılan Komutan Karker'in bulunduğu yerde, asla daralma, karamsarlık ve çözümsüzlük olmazdı.

Sözü ve eylemi bir olan Karker yoldaş, duruşu, cesareti ve kahramanlığıyla Efrîn halkının ve savaşçılarının gönlünde yer etti. O, Serhed'in evladı olduğu kadar Efrîn’in de direnişçisiydi. Komutan Karker, Rojava Kürdistan halkı başta olmak üzere tüm halkımıza büyük bir miras ve direniş değeri bıraktı.

Yoldaş ve komutan Karker’in takipçileri olarak mücadeleyi büyütme sözümüzü bir kez daha yineliyor ve şehitlerimizin bizlere devrettiği devrimci görevleri layıkıyla yerine getireceğimizi taahhüt ediyoruz. Komutan Karker’in en büyük hedefi Efrîn’i özgürleştirmekti, bu da bizim boynumuzun borcudur. Kutsal topraklarımız Efrîn'e dönene kadar, HRE olarak direnişimiz ve mücadelemiz kesintisiz sürecektir. Karkerlerin, Şiyarların, Devran ve Xabûrların onurlu duruşu, yaşamımızın her alanında temel ilkemiz olacaktır. Onların amacı bizim de amacımızdır ve bu yolu zaferle taçlandıracağız.”

Şehit Karker Tolhildan’ın kimlik bilgileri şöyle verildi:

Kod Adı: Karker Tolhildan

Adı ve Soyadı: Ridvan Ulugana

Anne Adı: Saide

Baba Adı: Kiyasettin

Şehadet Yeri ve Tarihi: 10 Haziran 2023 Efrîn Bölgesi.