İHD Amed, 2021 raporunu açıkladı

İHD Amed Şubesi'nin 2021 yılı raporunda, 151 kişinin ve 156 tutsağın işkence gördüğü belirtildi. İmralı tecridine dikkat çekilen raporda, "Tecrit hemen kalkmalı" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, Kuzey Kürdistan kentlerinde 2021 yılı içerisinde yaşanan hak ihlallerine dair hazırladığı raporu dernek binasında açıkladı. Toplantıda konuşan İHD Genel Başkan Yardımcısı Rehşan Bataray Saman, Kürdistan'da OHAL'in fiili sürdüğü ve bunun insan hakları konularında onarılması güç tahribatlar oluşturulduğunu söyledi. 2021'de insan hakları ihlallerin arttığına dikkat çeken Saman, "Ağırlıklı olarak bölgemizde daha fazla görünür olan ve yaygın bir hal alan çatışma ve şiddet ortamı, tüm hızıyla devam etmektedir. Yaşanan askeri operasyonlarda, meydana gelen silahlı çatışmalarda ve patlamalarda, günaşırı insanlar yaşamını yitirmektedir” dedi.

'KORKUNÇ BİR ÇATIŞMA TABLOSU HAKİM'

Kürdistan'ın "korkunç bir çatışma" tablosuyla karşı karşıya kaldığını söyleyen Saman, yaşanan ölümler, gözaltı, tutuklama, Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında açılan kapatma davasına değindi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Kürt milletvekilleri ve kayyum atanan belediye eşbaşkanları hakkında verdiği ihlal kararlarına rağmen, siyasetçilerin halen cezaevlerinde tutulduğunu hatırlatan Saman, JİTEM Davası ve Şemdinli Kitap Evi’nin bombalanmasında beraat kararı verilmesinin cezasızlık politikasındaki ısrarı gösterdiğini belirtti.

Saman, gözaltı birimlerinde, ev baskınlarında ve sokaklarda 151 kişinin işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını paylaştı. Saman, ayrıca 156 tutsağın cezaevlerinde işkence ve kötü muameleye maruz kaldığına işaret ederek, "Bu insanlık dışı yöntemlere derhal son verilmeli, bu yöntemlere başvuranlar görevlerinden alınmalı ve yargı karşısına çıkarılarak cezalandırılmalıdır” diye kaydetti.

 CEZAEVLERİ: SÜRGÜN, İŞKENCE, ÖLÜM

Bu sürede 170 siyasi tutsağın ailelerinden uzak yerlere sürgün edildiğini dile getiren Saman, cezaevlerinde halen 604’ü ağır toplam bin 605 hasta tutuklu bulunduğunu kaydetti. Bu tutuklulardan 7’sinin nitelikli sağlık hizmetine erişemediği için yıl içinde yaşamlarını yitirdiğine dikkati çeken Saman, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecride de değindi. Saman, "İmralı Hapishanesinde bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit uygulanmaktadır. Hükümlü mahpus statüsünde bulunan Öcalan’ın ve aynı hapishanede bulunan 3 siyasi mahpusun, aileleri ve avukatları ile görüştürülmemesi insan hakları ihlalidir. Hapishanelerde kişiye özgü uygulamalar, insan hakları anlayışı ve insancıl hukukla bağdaşmayan bir durumdur. Bu nedenle, tecrit uygulamalarına bir an önce son verilmesi çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.
Hasta tutsaklar Mehmet Emin Özkan ve Aysel Tuğluk’un durumuna dikkat çeken Saman, Adalet Bakanlığı’nı "hapishanede yaşanan hukuk dışı koşullara son vermeye" çağırdı. Yaşanan ihlallerin yanlış ve hatalı devlet politikalarının bir sonucu olduğunu söyleyen Saman, insan hakları ihlallerinin oluşumuna yol açan politikalardan vazgeçilmesi, çatışmalı ortamın bir an önce son bulması ve çatışma çözüm araçlarıyla sürecin demokratik çözümünün yeniden müzakere edilmesi talebinde bulundu.

YAŞAM HAKKI İHLALLERİ

 İHD Temsilcisi Tahir Saçaklıdır ise raporda yer alan verileri paylaştı. Saçaklıdır, polis ve askerlerin dur ihtarına uymayan 2 kişiyi öldürdüğünü v 8 kişiyi yaraladığını ifade etti. Saçaklıdır, 2 tutuklu ile 8 asker ve polisin intihar ettikleri iddia edilerek şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiğini kaydetti. Resmi hata ve ihmal sonucu 5 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 kişinin yaralandığını ifade eden Saçaklıdır, bir siyasi parti yöneticisinin saldırıda yaralandığını, 1 gazeteci, 2 öğretmen, 1 avukat, 2 doktor, 15 sağlık görevlisinin saldırılarda yaralandığını aktardı.
Saçaklıdır, Federe Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Gare bölgesinde gerçekleşen işgalci saldırılar sırasında, PKK’liler tarafından alıkonulan 12 asker, polis ve istihbarat elemanı ile 1 Irak vatandaşının yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Saçaklıdır, sınır hattında 1 kişinin vurularak öldürüldüğünü, 2 kişinin aynı sebepten dolayı yaralandığını, 1 kişinin ise donarak ölü bulunduğunu kaydetti. Mayın patlamalarında 2 çocuğun yaşamını yitirdiğini, 1 çocuğun yaralandığını dile getiren Saçaklıdır, 2 yetişkinin aynı sebepten dolayı yaşamını yitirdiğini, 4’ünün ise yaralandığını anlattı. Saçaklı, 9 çocuk, 38 kadın ve 4 erkek olmak üzere toplam 51 kişinin kuşkulu bir şekilde ölü bulunduğunu aktardı.
Bu yıl içinde, 5 kent ve buna bağlı 19 ilçede 950 bölgenin 7 kez "özel güvenlik bölgesi" ilan edildiğini belirten Saçaklıdır, 2 kent merkezi ve bunlara bağlı 10 ilçede 155 köy/mahalle ve bağlı bulunan onlarca mezrada 13 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini kaydetti. Saçaklıdır, bir aile, korucularının baskısıyla yaşadıkları köyden göç etmeye zorlandığını söyledi.

KADINLARA VE ÇOCUKLARA DÖNÜK HAK İHLALLERİ

Bu sürede 21 kadının intihar ettiğini, 10 kadının intihar teşebbüsünde bulunduğunu dile getiren Saçaklıdır, 32 kadın aile içi şiddet sonucu yaşamını yitirdiğini, 17’sinin maruz kaldığı şiddet sonucu yaralandığını, 3 kadının cinsel saldırıya maruz kaldığını söyledi. Saçaklıdır, 10 kadının toplumsal yaşamda saldırı sonucu yaşamını yitirdiğini, 14 kadının bu şiddete bağlı olarak yaralandığını, 18 kadının cinsel saldırıya maruz kaldığını, 15 kadın fuhuş yapmaya zorlandığını, 1 kadının da kaçırılma girişimine maruz kaldığını kaydetti.

Çocuklara yönelik hak ihlalleri de aktaran Saçaklıdır, 12 çocuğun intihar, 4’ünün intihar teşebbüsünde bulunduğunu, 4 çocuğun aile içi şiddet sonucu yaşamını yitirdiğini, 11 çocuğun maruz kaldığı şiddet sonucu yaralandığını, 9’nun cinsel istismara maruz kaldığını dile getirdi. 4 çocuğun toplumsal yaşamda maruz kaldığı şiddet sonucu yaşamını yitirdiğini, 8’inin yaralandığını, toplumsal yaşamda 34 çocuğun cinsel istismara maruz kaldığını söyleyen Saçaklıdır, 6 çocuğun kaçırılarak alıkonulduğunu ve 1 çocuğa şantaj yapılarak cinsel istismara maruz bırakıldığını anlattı.

İŞKENCE, SİYASİ SOYKIRIM, İŞ CİNAYETLERİ
Saçaklıdır’ın paylaştığı verilere göre, diğer ihlaller şöyle:
"En az 56 kişi gözaltında işkenceye ve kötü muameleye maruz kaldı. 94 kişi gözaltı yerleri dışında (sokak-ev baskını) işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. 1 kişi korucular tarafından kötü muameleye maruz kaldı. 156 mahpus, cezaevinde işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. 15 kişi kolluk güçlerinin ajanlık dayatmalarına maruz kalırken, 5 kişi de tehdit edildi.
29’u çocuk 1741 kişi gözaltına alındı. 1’i çocuk 312 kişi tutuklandı. 1 kişi hakkında ev hapsi verildi. 1461 ev/işyeri baskını yapıldı. 25 soruşturma dosyasında 102 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. 14 dava dosyasında 65 kişi hakkında dava açıldı. Aralarında siyasetçi, gazeteciler ve kamu emekçilerinin de bulunduğu 57 dosyada 191 kişi hakkında değişik hapis ve para cezaları verildi.
170 mahpus, gerekçe gösterilmeden sürgün/sevk edildi. 23 mahpus sağlık hakkı ihlaline maruz kaldı. 3 aile görüşü hakkı engellendi. En az 56 mahpus hakkında soruşturma başlatıldı. 115 mahpusa disiplin cezası verildi. En az 4 mahpus tecrit edildi.
Güvencesiz çalışma koşulları sonucu meydana gelen iş kazalarında 22 işçi yaşamını yitirdi, 8 işçi yaralandı. 404 kişi işten çıkarıldı. 15 kişi görevinden alındı ve 23 kişi de ihraç edildi. 2 ilçe belediye eşbaşkanı görevden alınırken, 1 ilçe belediyeye kayyım atandı. 4 belediye meclis üyesi ve 4 il genel meclis üyesi görevinden alındı."