Ailelerin eylemi 106. gününde: Herkes eylemleri sahiplenmeli!

Ailler, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi önünde polis ablukasında açıklama yaptı. Tutsak yakınları herkesi Adalet Nöbeti eylemlerini sahiplenmeye çağırdı.

Hasta ve infazlarını tamamlamalarına rağmen tahliyeleri engellenen tutsakların aileleri, Adalet Nöbeti eylemlerinin 106'ncı gününde Diyarbakır D Tipi Cezaevi önünde  toplandı.

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) Eş Genel Başkanı Rıfat Ronî, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri de ailelere destek verdi.  

Polisler, nöbet eylemi öncesi açıklamaya katılmak isteyenlere engel oldu. Yağmurlu havaya rağmen uzun bir süre engellenen aileler, ardından cezaevi önünde açıklama yaptı. Destekte bulunmak isteyen siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ise engellendi. 

3 ayı aşkın bir süredir birçok noktada adalet talep ettiklerini hatırlatan tutuklu yakını İnci Güler, "Günlerdir tutmuş olduğumuz nöbette ‘adalet’ diye haykırıyoruz. Cezaevinden cenazelerin çıkmasını istemiyoruz. Bugün burada maruz kaldıklarımız, sesimizi duymayan siyasi partilerin utancıdır. Adalet taleplerimizde herkesi yanımızda yer almasını istiyoruz" diye konuştu.

Tutsak yakını Reşahat Ada ise, hasta tutsakların derhal serbest bırakılması çağrısında bulunarak, "Yıllardır cezaevinde tutulan yakınlarımızı göremiyoruz. Yakınlarımıza yönelik yapılan baskıları kabul etmiyoruz. Buradan Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığına sesleniyorum; 'Hak hukuk ve adalet' diyoruz. Türkiye'de bulunan bütün kurumlar gelip bize destek versin" dedi. 

Bir diğer hasta tutsak yakını Nazime Boltan ise, polis ablukasına tepki göstererek, "Biz sadece tutuklularımızın hakkını istiyoruz. Daha fazla bir şey istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Eylem, "Hak, hukuk, adalet" sloganı ve alkışlarla son buldu.