Amed'de 45 STÖ'den AKP darbesine karşı açıklama

Amed’de bir araya gelen 45 STÖ, son yaşanan sürece dair basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, AKP'nin belediyelerine dönük saldırıları, "sandıkta kazanamadığına zorbalıkla el koymak" şeklinde değerlendirildi.

Amed’de Sümer Park Resepsiyon Salonu’nda bir araya gelen 45 meslek ve sivil toplum örgütü, Olağanüstü Hal'in (OHAL) getirdiği sonuçlar, Amed Büyükşehir Belediyesi eş başkanlarının tutuklanması ve basına yönelik darbeye ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

Ortak açıklamayı Emek ve Demokrasi Platformu Eş sözcüsü Doğan Hatun okudu.

Hatun, OHAL’in siyasi bir fırsatçılığa dönüştüğünü ve şunları ifade etti: Tüm anti-demokratik ve hukuk dışı pek çok uygulamanın hayata geçirilmeye çalışıldığı görülmektedir. OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lerle Türkiye’de demokratik ve hukuk yaşamının temellerini sarsacak ağır insan hakları ihlallerine yol açan kararlar ve pratikler gerçekleşmiştir. Siyasal iktidarla aynı görüşü paylaşmayan, eleştirel yaklaşan geniş bir muhalif kesim hedef tahtasına konulurken, basın özgürlüğü başta olmak üzere emekçilere, işçilere, toplumsal muhalefete adeta bedel ödetmektedir."

'SANDIKTAN ALAMADIĞINA ZORBALIKLA EL KOYMAK!'

Açıklamanın devamında da şunlar kaydedildi:

“OHAL askeri darbe ve Cemaatten ziyade, toplumsal muhalif kesimlerin yanı sıra Kürt siyasi hareketinin kazanımlarına yönelik bir müdahaledir.
Her fırsatta sandığı işaret eden, ancak kayyım uygulaması ile sandıktan çıkan iradeyi tanımayan siyasal iktidar zihniyeti, kendisi ile çelişmektedir. Bu duruma kaba tabirle; sandıktan alamadığına, zorbalıkla el koymak denir. Bu durumun da demokrasilerde bir yeri olmadığı gibi, hukukla da bağdaşır bir yanı bulunmamaktadır. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Sayın Gültan Kışanak ile Sayın Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasını ve tutuklanmasını da bu çevrede değerlendirdiğimizi, yine bu durumun halkın siyasi tercih ve iradesine yönelik politik bir müdahale olarak gördüğümüzü ifade etmek isteriz. Yani Büyükşehir Belediyesine yönelik olası bir kayyım atamasının planlandığı ve bu yönde hazırlıkların bir parçası olduğuna yönelik bir izlenim taşıdığımızı açık bir şekilde ifade etmek isteriz."

'İZLEYİCİ VE OKURLAR DA CEZALANDIRILIYOR'

Açıklamada, aralarında DİHA, JINHA ve Azadiya Welat gibi basın kuruluşlarının da bulunduğu onlarca basın yayın organının kapatılmasına değinilerek, şu mesajlar verildi:
"Bu tablo basın özgürlüğüne yönelik baskı ve sansürün ulaştığı boyutu gözler önüne sermektedir. Unutulmamalıdır ki cezalandırılan sadece kapatılan televizyon, radyo, gazete, ajans, dergiler değil; aynı zamanda izleyici, dinleyici ve okuyuculardır. Yine kapatılan medya organlarının, toplumsal yaşamımızdaki kimliksel ve kültürel çeşitliliğe odaklanan yayınlar yapmış olmaları dikkate alındığında, farklı kimlik, kültür ve inançlara yönelik tahammülsüzlüğün ve ötekileştirmeye yönelik yaklaşım olduğu görülecektir.

Basın organlarının susturulmaya çalışılmasının farklı bir yorumu ise şudur; hukuksuzluklar, anti-demokratik uygulamalar, ülkede derinleşen savaş ve çatışmalı ortam görülmesin, duyulmasın anlayışıdır."
Açıklamanın sonunda ise "Bizler sivil toplum örgütleri olarak; halkın siyasi tercihine ve iradesine yönelik politik bir müdahale olarak değerlendirdiğimiz ve demokratik muhalefeti susturmaya yönelik hedefin bir parçası olarak gördüğümüz bu uygulamaya derhal son verilmesini talep ediyoruz” denildi.

İMZACI KURUMLAR:

MİMARLAR ODASI DİYARBAKIR ŞUBE

MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASI DİYARBAKIR ŞUBE

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI DİYARBAKIR ŞUBE

ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLERİ ODASI DİYARBAKIR ŞUBE

MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI DİYARBAKIR ŞUBE

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI DİYARBAKIR ŞUBE

HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI DİYARBAKIR ŞUBE

ŞEHİR PLANCILARI ODASI DİYARBAKIR ŞUBE

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI DİYARBAKIR ŞUBE

JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI DİYARBAKIR TEMSİLCİLİĞİ

ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI DİYARBAKIR TEMSİLCİLİĞİ

KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI DİYARBAKIR TEMSİLCİĞİ

PEYZAJ MİMARLARI ODASI DİYARBAKIR TEMSİLCİLİĞİ

EĞİTİM-SEN

SES

BES

TÜMBEL-SEN

BTS

TARIM ORKAM-SEN

YAPIYOL-SEN

ENERJİ YAPI YOL-SEN

HABER-SEN

DİVES

KÜLTÜR SANAT-SEN

GENEL İŞ 1 NOLU(DİSK)

GENEL İŞ 2 NOLU(DİSK)

TABİPLER ODASI DİYARBAKIR ŞUBESİ

DİŞ HEKİMLERİ ODASI DİYARBAKIR ŞUBESİ

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ(İHD) DİYARBAKIR ŞUBESİ

GÜVENLİK-SEN (DİSK)

MEZOPOTAMYA HUKUKÇULAR DERNEĞİ

VETERİNER HEKİMLER ODASI DİYARBAKIR ŞUBESİ

MALİ MÜŞAVİRLER ODASI DİYARBAKIR ŞUBESİ

GÖÇ-DER

MED-SAT

TUHAD-FED

TUHAD-DER

KÜRDİ-DER

KÜRD ENSTİTÜSÜ

BARIŞ ANNELERİ

MEYA-DER

78'LERDERNEĞİ 

PİR SULTAN ABDAL DERNEĞİ

BELEDİYE- İŞ SENDİKASI 

ENERJİ-SEN (DİSK)