GÖRÜNTÜLÜ

Senatör Gavan: Abdullah Öcalan özgür olmalı, müzakerelere öncülük etmeli

AKPM üyesi Senatör Paul Gavan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün, Kürdistan halkı için barış ve adaletin sağlanmasında merkezi bir öneme sahip olduğunu belirtti.

İMRALI TECRİDİ

1999'dan beri İmralı Ada Hapishanesinde tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'dan, 25 Mart 2021’den bu yana hiçbir haber alınamıyor. Avukatları ve ailesinin görüşme talepleri, Türk devleti tarafından “disiplin cezaları” gerekçesiyle engelleniyor.

10 Ekim 2023’te, Kürt Halk Önderi’nin fiziksel özgürlüğünün sağlanması ve Kürt halkının statü sahibi olması amacıyla başlatılan “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” hamlesinin yıl dönümünde konuşan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi ve Sinn Fein’li Senatör Paul Gavan, partisinin ve kendisinin çağrısını hatırlattı: “Benim en açık çağrım ve partim Sinn Fein'in çağrısı çok net: Türk hükümeti Abdullah Öcalan'ı serbest bırakmalıdır.”


Senatör Paul Gavan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın maruz kaldığı ağırlaştırılmış tecridin farkında olduğunu ve bu nedenle fiziki özgürlüğünün sağlanması gerektiğini belirtti. Gavan, “Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ne katıldığım her seferde, Kürt kadın ve erkeklerin ayağa kalkarak Abdullah Öcalan için adalet talep ettiğini ve onun serbest bırakılmasını istediklerini görüyorum. Kendisine yapılan işkencelerin ve hâlâ devam eden inanılmaz zulmün çok iyi farkındayım” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün Kürdistan halkı için merkezi önemde olduğunu belirten Senatör Paul Gavan, “Ayrıca Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün Kürdistan halkı için barış ve adaleti sağlanmasında merkezi bir öneme sahip olduğu konusunda da çok netim.

Dolayısıyla, benim en açık çağrım ve partim Sinn Fein'in çağrısı çok nettir: Türk hükümeti Abdullah Öcalan'ı serbest bırakmalıdır. Onun, barış ve adalet için müzakerelere öncülük etmesine izin vermelidir. Bu çağrının tüm dünyada yankı bulması gerekiyor” diye ekledi.