10 Ekim Şehitleri Kadıköy’de anıldı

Kadıköy İskele Meydanı’nda 10 Ekim Ankara Gar Katliamı anmasında, “Katliamı planlayanlara engel olmayıp destek verenleri, ambulans yerine toma gönderenleri asla ve asla unutmayacağız” denildi.

ANKARA GAR KATLİAMI'NIN 9. YIL DÖNÜMÜ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK ) Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB),  Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) öncülüğünde, Ankara'da 10 Ekim 2015 tarihinde Tren Garı Meydanı'nda yapılmak istenen Barış Mitingi’ne dönük DAİŞ saldırısında hayatını kaybedenler için anma gerçekleştirildi.

Anmanın 9’unu yıl dönümü Kadıköy'de bulunan İskele Meydanı’nda yapıldı. Sendika temsilcisi,  sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı anmada, “10 Ekim katliamını unutmadık unutmayacağız” yazılı pankartı açıldı. “Suruç’tan Amara’ya adalet istiyoruz” ve  “Acımız öfkemiz bitmedi, faşizmi yıkacağız”  dövizleri taşındı. “Katil IŞİD işbirlikçi AKP”, "10 Ekimi unutma unutturma”, “ Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atıldığı anma, bir dakikalık saygı duruşunun ardından, katliamda katledilenlerin isimleri okunarak “yaşıyor” denildi.

 ‘TEK BİR  KİŞİ İSTİFA ETMEDİ’

 Anmada ortak basın açıklamasını yapan DİSK Marmara Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, 10 Ekim'de katliamı gerçekleştirenlerden hesap sorulmadığını belirterek, “Bugüne kadar hiçbir sorumlu hesap vermedi. Tek bir kişi bile istifa etmedi. Dava avukatları somut deliller ortaya koyduğu halde, katliamın sorumluları hakkında adım atılmadı. Kimlikleri tespit edilen kişilere dair fotoğraflar ve videolar dosyalarda apaçık ortadayken, hiçbir işlem yapılmadı. Katliamla bağlantılı olduğu tespit edilen ve açık kimlikleri bilinen IŞİD militanları hakkında da hiçbir işlem yapılmadı. Evraklar avukatlar tarafından mahkemeye sunulmasına rağmen, savcılığın aldığı kısıtlı kararlarla gizlenmeye çalışıldı. Planlayıcı şahıs ihbar edildiği, kimlik bilgileri katliamdan bir gün önce tespit edildiği halde, hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Yargılama boyunca delilleri gizleyen, görevini yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında da hiçbir işlem yapılmadı. Katliamın doğrudan faillerine karşı harekete geçmeyen Gaziantep Emniyet personeli hakkında soruşturma bile açılmadı” dedi.

 ‘EVRAKLAR GİZLENDİ’

Katliamın planlayıcısının ihbar edildiği halde hakkında hiçbir işlem yapılmadığını dile getiren Arslanoğlu, davanın yargılama süresi boyunca evrakların gizlendiğini vurguladı.

Arslanoğlu, “Yargılama boyunca delilleri gizleyerek evrak göndermekten imtina ederek görevini yapmayan kamu görevlileri hakkında da tek bir işlem yapılmadı. Katliamın doğrudan faili olan kişiler hakkında görevlerini yapmayan ve hakkında suç duyurusunda bulunulan Gaziantep Emniyet Personeli hakkında soruşturma dahi açılmadı. Katliama ilişkin görevlerini ve sorumluluklarını yerine getirmeyen Ankara Emniyet Personeli hakkında suç duyurusunda ise hiçbir inceleme yapılmadan dosya kapatıldı. Sekiz yıl süren dava boyunca avukatlar ısrarla sordular; neyi gizliyorsunuz, kimi koruyorsunuz diye. Siyasi iktidar ve onun mahkemeleri buna cevap vermedi. Üstelik davada sürekli hale gelen heyet değişikliği, dava dosyasının sürüncemede kalmasına neden oldu ve katliamın aydınlatılmasına engel oldu”  diye belirtti.

 İKTİDAR FAİLLERİ GİZLİYOR

İktidarın katliamı gerçekleştiren failleri gizlediğini belirten Arslanoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Siyasi iktidar failleri  gizlemenin, örtbas etmenin telaşı içerisinde. Çünkü bütün suçları, sorumlulukları ve suç ortaklıklarıyla birlikte yakalandılar. Katillerin kim olduğunu anlamak için katliamın kimleri ve neyi hedef aldığını görmek yeterlidir. Katliamı planlayanlara engel olmayıp destek verenleri, katliamın ardından ambulans yerine toma gönderenleri, yaralılara ve kitleye gazla saldıranları ve onları yönlendirenleri asla ve asla unutmayacağız.”

‘SÖZLERİN BİTTİĞİ YERDEYİZ’

Açıklamanın ardından söz alan 10 Ekim ailelerinden Faik Deli, öfkeli olduklarını ve umudun tükendiği noktada olduklarını belirtti. Deli, devamında şunları söyledi: “Geride kalanların emek ve çabası ile dokuzuncu yılında unutulmuyor, unutulmayacak. Dernek olarak başta gerçek adalet talebimiz olmak üzere Ortadoğu ülkelerine mahsus katliamları unutma ve yok sayma pratiğini de kırmayı hedeflerken derneğimizin Türkiye kamuoyunda etkin bir güç ve siyasetler üstü bir kurum olarak da kabul edilmesini amaçlamaktayız. Dernek ile tüzel kişiliğe kavuşan 10 Ekim adalet mücadelesiyle katliamı yok sayışa yönelik direniş her şeye rağmen dokuz yıldır kesintisiz olarak devam etmekle her geçen gün bir adım daha adalet umuduyla salonlarında sesimizin duyulacağı her platformda var olmaktadır.”