Amed'de 6 gün neler yaşandı?

OHAL uygulamalarının tüm ayakları Amed'de yaşandı. Kürdistan’da internet kesildi. Gerçeklerin kamuoyuna yansımaması adına birçok ajans ve gazete kapatıldı. Tüm engellemelere rağmen direniş, baskı ve saldırılar anbean kamuoyuna duyuruldu.

 
OHAL uygulamalarının tüm ayakları 25 Ekim gecesi Amed'de yaşandı. Kürdistan’ın tüm il ve ilçelerinde internet erişimi kesildi. Gerçeklerin kamuoyuna yansımaması adına birçok ajans ve gazete kapatıldı. Tüm engellemelere rağmen direniş, baskı ve saldırılar anbean kamuoyuna duyuruldu. Belediyenin tüm araçlarına el konulması nedeniyle şehir çöp yığınına çevrildi. Bankalar, hastaneler, eczaneler ve birçok resmi kurum internet kesintisi yüzünden çalışamaz hale getirildi. 

İnternet erişiminin 6 gündür kesildiği Amed'de neler yaşandığı çok sonradan yansıdı. 25 Ekim gecesi Büyükşehir Belediyesi ablukaya alınırken eş başkanlar Gültan Kışanak hava alanında, Fırat Anlı ise evine yapılan baskın sonucu gözaltına alındı. Eş başkanların gözaltına alınmasına tepki gösteren Amed halkı sabah saatlerinde belediyeye akın etti. Belediyeye akın eden halkı engellemek isteyen Diyarbakır Valisi ise, tüm emniyet güçlerini ve zırhlı araçlarını belediyeye çıkan yollara konuşlandırdı. Öncülüğünü kadınların yaptığı binlerce kişi engellemelere rağmen belediye binası önüne akın etti. Kadınların direnişini gören devlet güçleri ilk saldırıyı da kadınlar üzerinden yaptı. Özellikle DBP’li, HDP’li ve KJA’lı kadınları hedef haline getiren polisler, kadınları yerlerde sürükleyerek darp etti. Tüm saldırılara rağmen bir halka siper olmayı tercih eden kadınlar iradelerinin hiçe sayılmasını kabul etmeyeceklerini AKP hükümetine gösterdi.

BELEDİYE EMNİYET BİNASINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Arkasına halkın gücünü alan bir belediyeye, partiye saldırmaya cüret eden erk zihniyet saldırılarını en üst düzeye çıkarmaya başladı. Tüm haberleşme ağlarına kısıtlama getiren iktidar, sosyal medyanın kullanmasını engelledi. Amed'de 6 gündür kaos yaşanırken Kürdistan halkı birbirinden saatler sonra haberdar oldu. Amed halkı 26 Ekim günü 39 kişinin gözaltına alınmasıyla direnişini sürdürdü. Belediye çalışanları işlerini yapamaz hale getirilirken, belediye binası da emniyet binasına dönüştürüldü. Onlarca polisin, zırhlı aracın, Ranger tipli araçların doluştuğu belediyeye giden tüm yollar kapatılarak trafik felç edildi. Sadece DBP, DTK, KJA, HDP ve STK’lerin basın açıklamalarını yasaklayan vali, bu partilerin dışında kalanlara sınırsız izin veriyor.

HALK CEZALANDIRILMAK İSTENDİ

Valilik tarafından yapılan açıklamada, 6 gündür belediyelerin çöp toplamadığına dikkat çekilse de görüştüğümüz belediye yetkilileri, durumun öyle olmadığını vurguluyor. Makine ikmalde bulunan tüm araçlara el konulmasından kaynaklı çalışmalarını yapamıyorlar. Son 3 gün içerisinde şehrin her alanında biriken çöpler nedeniyle hastalıklar baş gösterme yolunda ilerliyor. Yağmurun yağmasıyla birlikte etrafa yayılan kokular halkı rahatsız ediyor. Halk, AKP hükümetinin gerçekleştirdiği saldırıların asıl nedeninin kendilerini cezalandırma niyeti olarak yorumluyor. Görüştüğümüz birçok kadın, iradelerine dönük gerçekleşen saldırılar karşısında direnmekten vazgeçmeyeceklerini vurguluyor. Amed'de son 6 gün içerisinde yaşam durmuş durumda… İnternet kesintileri nedeniyle hastaneler, eczaneler, bankalar çalışamaz hale geldi. İlk 2 gün gece saatlerinde internet erişimi sağlanırken 2 gün boyunca internet erişimi tamamen kesildi. Gerçeklerin yansıması bu şekilde engellenmek istendi.

GERÇEKLERİN YAYILMASINA KARŞI...

İnternet erişimini kısıtlamakla gerçeklerin önüne geçemeyen AKP hükümeti bu kez 29 Ekim tarihinde JINHA’nın da içerisinde bulunduğu 15 yayın kuruluşunu KHK ile kapattı. Ajans ve gazetelere kapatma kararının özellikle halk direnişinin yükseleceği günlerde verilmesi ise dikkati çekti. JINHA ve DİHA internet kesintilerine rağmen haberleri zamanında girmiş ve yaşananları kamuoyuna yansıtmıştı. 26 Ekim gecesi internet erişiminin sağlanması üzerine tüm gazeteciler ve muhabirler sosyal medyaya yüklenerek Amed'de yaşanan kadın direnişini tüm dünyaya ulaştırdı. Zor şartlarda haberleri ve görüntüleri bazı noktalarda bulunan Fiber internet aracılığıyla yayan muhabirler o gece internetin gelmesiyle tüm gerçekliği yansıtabildi. Bu nedenle hükümetin hedefi haline getirilerek birçok ajans ve gazete kapatıldı. Halkın haber alma hakkı tamamen ellerinden alındı. Gültan Kışanak, Fırat Anlı ve Ayla Akat Ata’nın tutuklanması ise sosyal medya üzerinden Batı’da bulunan gazeteciler aracılığıyla gündeme getirildi. Çünkü mahkemenin sürdüğü saatler içerisinde internet erişimi hiç gelmedi.
Bugün internet erişimi hiç engellenmedi ancak özgür basın alanları kapatıldı. Tüm kapatmalara rağmen muhabirler işlerinin başındaydı. Ajansları kapatılsa bile gerçekleri yansıtmaya devam ediyorlar. 6 gün içerisinde OHAL uygulamalarının her anı Amed'de uygulandı.