Amed Newrozu'nun ayrıntıları açıklandı

Tertip Komitesi, tarihi Amed Newrozu çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Komite, Newroz'da direnişin ön planda olacağına işaret etti.

Amed Newroz Komitesi, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, "Direnerek kazanacağız", "Özgür Önderlik, Özerk Kürdistan, Demokratik Türkiye" şiarıyla düzenlenecek Amed Newrozu'na ilişkin Sümerpark'ta basın toplantısı düzenledi.
Amed Newroz Komitesi Başkanı Hafize İpek, 16 Mart Halepçe Katliamı'nın yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, katliamı lanetledi. Katliamda yaşamın yitirenleri bir kez daha andıklarını söyleyen İpek, o gün Halepçe üzerinden gerçekleşen katliamın bugün yeniden uygulanmak istendiğine dikkati çekti. İpek, "Saddam'ın sonunu gördük. Mazlumlara zulüm edenlerin sonu da Saddam'ın sonu gibi olacak" dedi. 
İpek, Newroz'un simgesinin direniş, başarı ve özgürlük olduğunu, her yıl Newroz'un büyük bir heyecan ve dirilişle kutlandığını söyledi. Bu yıl da Newroz etkinliğinin 21 Mart'ta saat 09.00-16.00 arasında Newroz Parkı'nda kutlanacağını kaydeden İpek, "Tertip Komitesi olarak bir aydır çalışmalarımız devam ediyor. Oraya gelecek olan halkımızın güvenliğini, ihtiyaçlarını her yünüyle karşılayacağız" diye konuştu. 

'DİRENİŞ ÖN PLANDA OLACAK'

Amed Newrozu'na dünyanın dört bir yanından misafirlerin geldiğini ve büyük bir ilgi duyduğunu hatırlatan İpek, 57 büyük elçiye, Avrupa'daki birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütünün davet edildiğini söyledi. Türkiye, Rojava, Güney Kürdistan'dan da birçok kişiyi davet ettiklerini dile getiren İpek, direnişin ön planda olacağı bir Newroz kutlamasına hazırlandıklarını aktardı.

KONUŞMACI VE SANATÇILAR

İpek, Newroz'da gündeme dair önemli açıklamaların olacağına işaret ederken, Newroz günü HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, HDP Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP Milletvekili ve İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Sürreya Önder'in konuşmacı olarak belirlendiğini bildirdi.
Toplantıda, Newroz'a katılacak sanatçıların ise Orkestraya Amedê, Şehit Mizgin Kadın Korusu, Koma Gulên Xerzan, Mikail Aslan olduğu, yine sürpriz sanatçıların da olacağı bilgisi verildi.
Newroz'a katılacak halkın güvenliğini sağlamak için büyük bir çabayla çalıştıklarını söyleyen İpek, alanda 5 bin görevlinin yer alarak halkın güvenliğini sağlayacağını ifade etti. 
Amed Newroz Komitesi Başkanı Hafize İpek, Newroz için Perşembe günü Diyarbakır Valiliği'ne başvurulduğunu ancak şimdiye kadar kendilerine bir dönüş olmadığını da aktarırken, Newroz'u özgürce kutlamak istediklerini belirtti.