Alman istihbarat servislerinde ‘Moskova’ alarmı
Alman parlamentosunda halka açık bir toplantıda dinlenen üç Alman istihbarat servisi, “doğudan batıya” doğru ilerleyen “Rus tehdidinin” giderek büyüyen tehlikesi konusunda uyarıda bulundu.
Alman parlamentosunda halka açık bir toplantıda dinlenen üç Alman istihbarat servisi, “doğudan batıya” doğru ilerleyen “Rus tehdidinin” giderek büyüyen tehlikesi konusunda uyarıda bulundu.
Alman gizli servisleri pazartesi günü Moskova'nın mevcut müdahale eylemlerinin “benzeri görülmemiş düzeyde” olduğu uyarısında bulunarak, Rusya'nın “muhtemelen” içinde bulunduğumuz on yılın sonundan itibaren Kuzey Atlantik İttifakına (NATO) saldırabilecek bir konumda olacağını söyledi.
Alman casusluk ve karşı casusluk servislerinin (BND) başkanı Bruno Kahl, Alman parlamentosundaki halka açık bir oturumda yaptığı konuşmada, “İnsani ve maddi açıdan, Rus silahlı kuvvetleri muhtemelen bu on yılın sonunda NATO'ya bir saldırı gerçekleştirecek konumda olacak” dedi.
Kahl'a göre “NATO ile doğrudan bir askeri çatışma Rusya için bir seçenek haline geliyor”.
Dinlenen üç Alman istihbarat servisi de, Rus gizli servislerinin ülkedeki faaliyetlerinin artan bir tehlike oluşturduğu uyarısında bulundu.
Askeri karşı casusluk servisinin başkanı Martina Rosenberg, Alman ordusunu hedef alan “casusluk ve sabotaj eylemlerinde önemli bir artış” olduğunu bildirdi.
İç istihbarat başkanı Thomas Haldenwang, “Rus casusluğu ve sabotajı Almanya'da hem niceliksel hem de niteliksel olarak artıyor” diye ekledi.
İç istihbarat başkanı, Temmuz ayında ülkenin doğusundaki Leipzig'de bir DHL merkezinde alev alan bir paket olayının arkasında Moskova'nın olduğunu iddia etti.
Dezenformasyon kampanyalarından ve casus insansız hava araçlarının kullanımından da bahseden iç istihbarat başkanı, eğer paket “uçuş sırasında patlasaydı, bir kaza olurdu” dedi.
Rus tehdidinin bir fırtınadan doğudan batıya doğru hareket eden “gerçek bir kasırgaya” dönüştüğünü savunan istihbarat başkanı, Rus eylemlerinin “şu anda burada olduğundan çok daha acımasız olduğu” Baltık Devletleri ve Polonya ile bir benzetme yaptı.
Bruno Kahl, “Moskova hibrid ve gizli eylemlerde daha da tırmanmaya hazırlanıyor” iddiasında bulundu.
Gizli servislerin direktörü, Kremlin'in “benzeri görülmemiş bir düzeye” ulaşan müdahale eylemleriyle “Batı'nın kırmızı çizgilerini test etmek” istediğini de söyledi.
Alman hükümeti, bakanlıklara yönelik casusluk ve kritik altyapılara yönelik sabotaj risklerinin artması karşısında, özellikle sosyal ağlarda güvenlik kontrollerini güçlendirmeye yönelik tedbirler açıkladı.