Antep'teki saldırıda ölü sayısı 30'ye çıktı

HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, saldırıda 50 kişinin yaşamını yitirdiğini, 40'ı ağır 84 yaralı olduğunu belirtti.

HDP milletvekilleri İbrahim Ayhan, Behçet Yıldırım ve Mahmut Toğrul, Antep'teki saldırıyla ilgili Vali Ali Yerlikaya ile görüştü. 

Canlı bombanın kendini düğün meydanında patlattığını söyleyen Toğrul, "Patlamada valinin verdiği bilgilere göre 50 kişinin yaşamını yitirdiği bize aktarıldı. 94 yaralının 10 tanesinin ayakta tedavi edilerek taburcu edildiğini belirtti. Kalan 84 yaralıdan 40'ının durumunun ağır olduğunu söylediler. Ölü sayısının artma ihtimali var. Olaydan sonra yapacağımız programı onlarla paylaştık" dedi.

Kentte uzun süredir ciddi bir DAİŞ örgütlenmesinden söz ettiklerine dikkat çeken Tuğrul şunları söyledi: "Onlara ait bir çok hücre evinin olduğunu da biliyoruz. Bu olayın birçok nedeni olabilir ama aklımıza ilk gelen iki neden var. Birincisi Minbic zaferinden sonra Kürtlerden öç almaktır. Kentteki en yurtsever ailelerimiz Siirtli ailelerimizdir. Onun için Kürtlere yönelik bir eylem olarak değerlendiriyoruz. Dolayısıyla kendilerini gerileten kesim olan Kürtlere yöneldiler. Ve bu kapsamda böyle bir düğün yeri seçilmiş durumda."

Ankara Garı'nda 10 Ekim 2015'te yaşanan katliamın iddianamesinde Antap'te de Kürt yerleşim alanlarına saldırı olacağının deşifre olduğunu vurgulayan Mahmut Toğrul,  "Savcılık soruşturmasında da böyle bir bilgi belirtilmişti. DAİŞ'in kentte birinci derecede hedefleri Kürtler ve Alevilerdir. İkinci bir durum ise bu gün KCK bir barış ve müzakere açıklaması yaptı. Barışa karşı olanlar barışı istemeyenlerin bir reaksiyonu olarak değerlendiriyoruz. Kürtlere verdikleri bir cevap şeklinde algılanabilir" dedi.

HDP Milletvekili Tuğrul, yarın düzenlenecek cenaze törenine ilişkin de  şunları söyledi:, "Partimizin oluşturacağı heyet ile yarın kent genelinde çalışma yürüteceğiz. Eşbaşkanımız Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunacağı 9 vekil arkadaşımız ve parti yöneticilerimiz gelecek. Toplu cenaze töreni yapmayı planlıyoruz, ancak ailelerimizle görüştükten sonra netleşir. Cenazelerin büyük bir kısmı Antep'te defnedilecek. Belki memleketi Siirt'te götürecek olanlar vardır. Çünkü bu ailelerimizin hepsi 90'larda evleri yakılıp yıkılarak, şehirlere göç eden ailelerimizdir."