Askere tekmil vermeyen tutsak mahkemeye götürülmedi

Mardin E Tipi Cezaevi’nde tutulan Merge Polat, 15 Temmuz darbe girişiminin sabahında jandarmaya tekmil vermediği için mahkemeye götürülmedi.

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan bir uygulama, 12 Eylül darbe dönemini hatırlattı. Cezaevinde tutuklu olan ve hakkında açılan bir davada ifade vermek için mahkemeye çağrılan Merge Polat, mahkemeye götürülmesi için jandarmaya teslim edildi. Jandarma, açık kimliği belli olan ve mahkemede ifade vereceğine dair resmi sevk yazısı hazır olan Polat'tan tekmil vermesini istedi. Asker olmadığını söyleyerek tekmil dayatmasını kabul etmeyen Polat, yasaya aykırı bir şekilde mahkemeye götürülmeyip cezaevine teslim edildi. 

Cezaevi idaresi Polat'ın geri getirilmesine ilişkin hazırladığı tutanakta skandal sayılabilecek şu ifadeleri kullandı: “15/07/2016 tarihinde saat 09.10 sıralarında, Mardin Ceza İnfaz Kurumunda barındırılmakta olan terör suçundan tutuklu Merge Polat’ın Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesinde duruşması olduğundan personeller tarafından giriş kapısına getirildi. X ray cihazından çıkarılıp cezaevi jandarmasına teslim edildi. Ancak tutuklu Merge Polat, jandarma görevlilerine ad ve soyad dışında başka bir bilgi vermeyeceğini, kendisinin asker olmadığını ve tekmil vermeyeceğini söylemesi üzerine jandarma görevlileri tutukluyu mahkemeye götürmeyeceklerini söyleyerek, tutukluyu tekrar kuruma teslim etmişlerdir. İş bu tutanak tarafımızdan düzenlenip imza altına alınmıştır. 15/07/2016.” 

Polat’ın avukatı, jandarma ve bu keyfi hukuksuz uygulamaya göz yuman cezaevi görevlileri hakkında görevi ihmal, yargılama hakkı ve mahkemeye erişim hakkını engellemek ve kötü muameleden suç duyurusunda bulunacak.