Avesta: Herkes Newroz için alanlara dökülmeli

KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Avesta, Newroz kutlamaları için tüm halkı alanlara çıkmaya çağırarak, "Newroz ateşinin her sokakta, her dağda büyütülmesi, yükselmesi gerekiyor" dedi.

KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Avesta, Newroz kutlamaları için tüm halkı alanlara çıkmaya çağırarak, "Newroz ateşinin her sokakta, her dağda büyütülmesi, yükselmesi gerekiyor" dedi. Halkların Birleşik Devrim Hareketi'ni selamlayan Avesta, "Bu birliktelik ne kadar büyütülürse faşizm o kadar çabuk yok olacaktır" diye belirtti. 
KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta, Çira TV'de yayımlanan 'Çira Welat' programında değerlendirmelerde bulundu. 
Avesta, Yeni bir Newroz'a doğru gittiklerini, Newroz'un sadece özgürlük hareketi ve Kürt halkı için değil, Ortadoğu'da yaşanan halklar için direniş, mücadele, ayaklanma, birliktelik, birbirini savunma, kendilerine sahip çıkma günü olduğunu söyledi. Avesta, Newroz'un zalimlere ve zulme karşı ortaya çıktığını hatırlattı.
Newroz'un anlam ve önemini yitirmediğini ifade eden Avesta, şunları kaydetti: "Newroz'un anlamını Önder Apo, PKK öncülüğünde daha fazla bilince çıkardı ve daha fazla anlamlaştırdı. Kürt Özgürlük Hareketinde en önemli kararlar, en önemli adımlar 21 Mart tarihlerinde Newroz günlerinde atıldı. 1985 yılında ERNK'nin kuruluşundan tutalım 2005 yılında KCK'nin ilanına kadar böylesi toplumsal ve anlamlı kararlar Newroz günü verildi. Bu adımlar toplumsal değerlere sahip çıkma, halkların kültürlerine sahip çıkma, geleneklerini devam ettirme, tarihte yaşanan büyük direnişlerin yaşandığı, halkların ayaklandığı, direnmeyi esas aldığı gündür Newroz. Kürt Özgürlük Hareketi olarak Newroz'un bizler için anlam ve önemi büyüktür. Sadece bir günümüz değil, bütün günlerimiz Newroz gibidir. Newrozlar halkların direniş günü haline geldiği gündür."
Kürt halkının yeni bir süreçten geçtiğini, bu sürecin yeniden kendi kendini yönetme, demokratik özerkliklerini ilan etme, kendi ülkelerini kendileri yaratma, savunma ve kendi çarelerini bulma süreci olduğunu dile getiren Avesta, "Böylesi adımlarla yeni bir Newroz'u karşılıyoruz. 2016 Newrozu'nda yeni adımlarla kazanımlar elde ediliyor. Yeni kazanımlarla, büyük direnişlerle karşılanıyor 2016 Newrozu. Sur, Cizre ve Kürdistan'ın diğer taraflarında var olan direnişler üzerinden 2016 Newrozu'na doğru gidiyoruz. Newroz, arkasında 8 Mart'ı bıraktı. 8 Mart ruhuyla, annelerin zılgıtlarıyla, sokakta kadınların birlikteliğiyle büyük bir iradeyle Newroz karşılanıyor" dedi.

'DEVLET ORTAYA ÇIKAN BÜYÜK İRADEDEN KORKUYOR'

Gündemlerinin direniş olduğunu, Saray'ın, hükümetin, devletin ne dediğinin kendileri için çok önemli olmadığını söyleyen Avesta, yeni ve büyük bir sürece hazırlandıklarını belirtti. Bu yıl Newroz'un her türlü zorbalığa, yasağa rağmen kutlanması gerektiğine vurgu yapan Avesta, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Bu yıl Newroz her şekilde, esas anlamı üzerinden kutlanacak. Newroz'un layıkına uygun bir şekilde kutlanması lazım. Newroz, kimsenin izniyle kutlanmıyor. Newroz, dört duvar arasında, salonlarda kutlansın, diye kutlanılmıyor. Newroz'un adı var, tarihi var, direniş ruhu var. Bunun için Newroz'u kutlarken kimseden izin almıyoruz. Newroz, zulme karşı çıkmıştır, halkın bayramıdır. Bu bayram içeriğine, anlamına, bütün koşullara rağmen kutlanmalı. Newroz ateşinin her sokakta, her dağda büyütülmesi, yükselmesi gerekiyor.  7'den 70'e herkesin bu kutlamalarda yerini alması lazım. Zulme karşı herkesin tepkisini ortaya koyması lazım. Türkiye devleti, ortaya çıkan bu büyük iradeden korkuyor. Bunun için şimdiden her yerde; bütün illerde, ilçelerde, köylerde yasak getirildi. Newroz kutlamaları engelleniyor. Ortadoğu halkları başta olmak üzere Kürdistan halkının bu yasakları dinlememesi gerekiyor. Bayramın, direnişin, mücadelenin önüne geçmek istiyorlar. Kendi çıkarları için halkların bayramı olan Newroz'u yaptırmak istemiyorlar, buna müsaade etmiyorlar. '90'lı yıllarda da faşist devlet aynı şeyleri yaptı, Newrozlar'ın önünü almak istedi. 91-92 Newrozları, Cizira Botan Newroz'u nasıl kutlandıysa şimdi de aynı durum kendisini yeniliyor. Aynı ruhla kutlanılıyor. Şu an yaşanan direniş, '90'lardaki direnişin, mücadeleninin devamıdır. '90'lardan gelen direniş, mücadele 2016 yılında da sürecektir, bundan umutluyuz. Cizira Botan şahsında ortaya çıkan ruhla bütün Kürdistan da bu ruha sahip çıkma ortaya çıkacaktır. Memet Tunçlar'ın izinden Newrozlar kutlanacaktır. Halkımız onların izinden gitmelidir. Newroz anlamını bulmuştur ve anlamı doğrultusunda kutlanmaktadır."

'BİRLİKTELİK NE KADAR BÜYÜRSE FAŞİZM O KADAR ÇABUK YOK OLACAKTIR'

İlanı yapılan Halkların Birleşik Devrim Hareketi'ni selamlayan Avesta, böylesi önemli bir adımı kutladığını, 2016 Newrozu'nun bu adımla başarıya ulaştığını söyledi. Avesta, faşist devletin bu durumdan yani halkların birlikteliğinden korktuğuna vurgu yaparak şunlara dikkati çekti: "Faşist devlet, Türkiye'de halkların ortak, birlikte hareket etmesinden, ilerlemesinden korkuyor. Ondan dolayı ki Newroz öncesi faşizmini en üst seviyeye çıkardı. Atılan böylesi bir adım önemlidir. Bu örgüt önemli bir günde ilan edildi. 12 Mart katliamlarının hepsine cevap olmak için böylesi bir tarihin seçilmesi anlamlıdır. Bu hareketin içinde 10'a yakın devrimci, sol, sosyalist, komünist, birlikte hareket eden örgütler yer alıyor. Böylesi bir duruma ihtiyaç vardı gerçekten. 2016 pratikleri ile halk artık bu faşist zihniyet ile yaşamak istemiyor. Saray faşizmi en üst seviyeye ulaşmış durumda. Saray faşizmi Dehak'ı, Saddam'ı geçmiş durumda. 20 yüzyılda yaşayan bütün iktidarların toplamı şu anda Saray-Erdoğan iktidarıdır. Bölgedeki halkların birliktelik kurmaya ihtiyacı var. Bu iktidara karşı birlikteliğin sağlanması için böylesi bir adıma ihtiyaç var. Bunun için halkların birliğinden oluşan böylesi bir hareketin kurulması halklarda irade olma, direniş sahibi olmayı ortaya çıkartıyor. Önemli ve kutsal bir adımdır bu. Bu hareketin ilanı ve Newroz'a yakın kurulmasıyla Newroz'un anlamına sahip çıkma söz konusu olmuştur, devrimin ön saflarını belirlemiştir, adımları belirlemiştir. İstekleri, maddeleri, amaçları belirlenmiş, ortaya çıkartılmış ve bu direniş üzerinden mücadele büyütülmek ve devam ettirilmek istenmiştir. Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da yer alan demokrasiden, halklardan, barış ve huzurdan yana olan bütün örgütlerin bu birlikteliğe katılması lazım. Bu birliktelik ne kadar büyütülürse faşizm o kadar çabuk yok olacaktır."

'GENÇLER VE KADINLARA ALANLARA DÖKÜLMELİ'

KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta, son olarak şu çağrıda bulundu: "Halkların bu birlikteliğe katılım sağlamaları gerekir ve katılım sağlamaları önemlidir. Bu çağrım özellikle kadınlaradır. Kadınlar nasıl direnişleriyle, mücadeleleriyle 8 Mart'a ışık tuttular ise, Newroz için de renkleriyle, dilleriyle, sesleriyle, zılgıtlarıyla, duruşlarıyla şimdiden alanlara dökülmesi lazım. Yine gençlerin Sur, Cizira Botan, Şengal ve Rojava'nın o direniş ruhlarını kendilerine esas alarak mücadele ruhlarıyla katılım sağlamaları gerekir. Bu münasebetle başta Reber Apo'nun, özgürlük tutsaklarının, özgürlük savaşçılarının, direniş gösteren bütün Kürdistan halkının Newroz'unu kutluyorum. Bu Newroz'u bütün özgürlük şehitlerine, şehit annelerine, özgürlük isteyen bütün kadınlara armağan ediyorum. Newroz ateşi Mazlumlar'ın, Rahşanlar'ın, Zekiyeler'in elinde olduğu gibi bu yıl da bütün direniş alanlarında daha fazla gürleşecektir."