Başurlu aydınlar: Ulusal Kongre kazanımların garantisi olacaktır

KONGRA GEL’in ulusal kongre çağrısını değerlendiren Güney Kürdistanlı aydınlar: “sömürgeciliğe karşı tek mücadele yolu ulusal kongre ve ulusal birliktir” dedi.

KONGRA GEL’in çağrısına uyulmazsa Kürtlerin 20.yy’dakinden daha büyük tehlikelerle karşı karşıya kalacağına dikkat çeken aydınlar, bunun sorumluluğunun da ortak mücadele stratejisine gelmeyenlerin olacağını belirtti.

Ortadoğu’da köklü değişimler yaşanırken ulusal birliğini sağlayamayan Kürtlerin ortak verdikleri zorlu mücadelenin başkalarının hizmetine gireceği uyarısında bulunan aydınlardan Hengaw Haşim “KONGRA GEL’in çağrısı son derece önemlidir, cevap bulmalıdır. Kürtler açısından şu anda en acil şey yürütülen mücadeleyi ortak bir stratejiye kavuşturmaktır” dedi.

Haşim, Kürtlerin ulusal birlik etrafında bir araya gelememesinden kaynaklı sürekli saldırılara uğradığını belirterek, yürütülen mücadele ve ödenen bedellerin Kürtlerin ulusal çıkarlarına hizmet etmesi için de yapılması gerekenleri şu şekilde açıkladı: “Kürtler şu anda kuzeyde, güneyde, Rojava’da büyük bir mücadele yürütüyor. Özellikle Rojava ve güneyde belki de en büyük terörist örgüte karşı kahramanca bir ortaya koyuyor. Kuzeyde Türk devlet faşizmine karşı büyük mücadele yürütülüyor. Bunun sonuçlarının Kürt özgürlük mücadelesine hizmet edebilmesi parçalı duruşlarla olmaz. Bunun için gücü birleştirmek gerekir. Birlikte hareket etmek gerekir. Ancak böyle yapılırsa bölge yeniden dizayn edilirken güçlü bir aktör olarak sahada yerini alabilir.”

KONGRA GEL’İN ÇAĞRISI ÖNEMLİ BİR FIRSATTIR

SpiNews gazetesinin başyazarı olan Şıvan Mıhemed de, 2013’te ulusal kongre için yürütülen çalışmaların yeniden başlaması gerektiğine dikkat çekerek, Kongra Gel’in çağrısının bunun için önemli fırsat sunduğunu söyledi.

Ahmet “O zaman kongrenin yapılmamış olması yanlıştı ve Kürtlere büyük kaybettirdi. Kongrenin o dönem yapılması gerekirdi. Bu Kürtlere zaman kaybettirdi. Tabi bölge devletleri bunun önünde büyük engel oluşturuyorlar. Eğer o dönem Kürtler bu güçlere göre değil de kendi çıkarlarına göre hareket etselerdi o zaman kongre kesinlikle yapılırdı ve şu anda Kürtler daha iyi bir pozisyonda olurlardı” dedi.  

Bugün de bu kongrenin bir zorunluluk olarak tüm Kürtlerin önünde durduğuna dikkat çeken Mıhemed “bu açıdan tüm kesimlerin Kongra Gel’in çağrısına büyük önem vermesi, dikkate alması gerekir. Eğer bu değerlendirilmezse Kürtler daha büyük kaybedecektir. Çaldıran savaşında olduğu gibi Kürdistan yeniden bölüşülür. Kürtler yine kaybeder. Bunun olmaması için herkesin siyasi partilere baskı uygulaması gerekir” şeklinde konuştu. 

HERKES KONGRE İÇİN SEFERBER OLMALI

Ulusal kongre sadece partilere bırakılmayacak kadar önemli olduğunu da ifade eden Mıhemed, herkesin sorumluluk alması gerektiğini belirterek şunları belirtti: “Aydınlar, gazeteciler, halk bu partilere ulusal birlik yönünde baskı kurmalı. Çünkü böyle bir kongre sadece siyasi partileri güçlendirmeyecek. Ama maalesef aydınlarımız, medyamız bu konuda yetersiz kalıyor. Bir de zaten bu kongre sadece siyasi partilerle olacak bir iş değil. Toplumun tüm kesimleri kendilerini bu kongrede ifade edebilmeli. Onun için de herkes bu sorumlulukla hareket etmeli ve ulusal kongre mutlaka zaman geçirilmeden yapılmalıdır.”