Rojavalı tutsaklara insanlık dışı uygulamalar

DEM Parti Milletvekili Kamuran Tanhan, Rojavalı tutsaklara yönelik ayrımcılık ve kötü muamelenin sistematik bir şekilde devam ettiğini söyledi.

ROJAVALI TUTSAKLAR

DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Kamuran Tanhan, cezaevlerinde en temel haklarından yoksun bırakılan Rojavalıların, hükümetin insanlık dışı uygulamalarına maruz kaldığını söyledi. 

ANF’ye konuşan DEM Parti’nin hukukçu milletvekillerinden Kamuran Tanhan, Kürt düşmanlığını kalıcı bir politika olarak devam ettiren Türk hükümetinin, Şam yönetimiyle tekrar yakınlaşma çabasının, Rojava Devrimi’ni bastırma ve Kürt halkını statüsüz bırakma arzusundan kaynaklandığını söyledi. 

EN TEMEL HAKLARI İHLAL EDİLİYOR

Hükümetin, Türk cezaevlerindeki Rojavalılara yönelik insanlık dışı uygulamalarla intikam almaya çalıştığını belirten Tanhan, cezaevlerinde hukukun tümden askıya alındığını ve tecrit içinde tecrit yaşatıldığını kaydetti. Tanhan, şunları paylaştı: “Rojavalı tutsaklar hem hukuki hem de ekonomik açıdan büyük sorunlar yaşamaktadır. En temel hakları ihlal ediliyor. Aileler tarafından cezaevi hesaplarına yatırılan paralar, ‘örgüte finansman sağlamak’ gibi son derece asılsız suçlamalarla gözaltı ve tutuklama nedeni olmaktadır. Vasi sorunları nedeniyle maddi ihtiyaçlarını karşılayamayan tutsaklara, Türkiye vatandaşı olan tutukluların ailelerinden gelen paralar ‘gönderen yabancı değil’ denilerek geri çevrilmektedir. Onur kırıcı bu uygulamalarla tutsaklar muhtaç hale getirilmek istenmektedir.” 

ADETA REHİN TUTULUYORLAR

Tahliye edilenlerin dahi özgürlüğüne kavuşamadığı bir süreç yaşandığını dile getiren Tanhan, şöyle devam etti: “Birçoğu geri gönderilme merkezlerine götürülmekte ve ağır koşullarda tutulmaktadır. Bu merkezlerde, gönüllü geri dönüş evrakları imzalatılmaya zorlanmakta; kabul etmeyenler ise paramiliter gruplara teslim edilme tehdidiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu tehdit, paramiliter güçlerin özel savaş politikalarının aparatı işlevi gördüğünü ve aynı zamanda Kürt halkına karşı insanlık suçu işlediklerinin kanıtı niteliğindedir. Türkiye’nin cezaevi politikaları, insan haklarına aykırı ve son derece problemli bir durumdadır. Özellikle Rojavalı tutsaklara yönelik ayrımcılık ve kötü muameleler sistematik bir şekilde devam etmektedir. Hukuki süreçler, infazlar, haksız yere uzatılmakta ve tahliye olanlar bile özgürlüklerine kavuşamamaktadır. Bu insanlar, adaletin en temel haklarından yoksun bırakılarak cezaevlerinde adeta rehin tutulmaktadır. Hükümetin cezaevlerindeki bu insanlık dışı uygulamaları bir an önce durdurması ve temel insan haklarına riayet etmesi gerekmektedir.”