Tecrit Bülteni: İmralı'dan 3 yıl 6 aydır haber yok!

ÖHD, İmralı'da 24 yıl 7 ay 28 gündür tecrit uygulandığını, 3 yıl 6 ay 17 gündür İmralı'dan haber alınamadığını açıkladı.

TECRİT BÜLTENİ

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği'nin (ÖHD) 15 günde bir hazırladığı “Tecrit Bülteni”nin 9’uncu sayısı yayımlandı. Bültende İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile diğer tutsaklar Hamili Yıldırım, Veysi Aktaş ve Ömer Hayri Konar’dan 3 yıl 6 ay 17 gündür haber alınamadığı vurgulandı.

 Bültende İmralı’da 24 yıl 7 ay 28 gündür tecrit uygulandığı, 4 yıl 7 ay 10 gündür aile görüşü yaptırılmadığı, 5 yıl 2 ay 16 gündür de avukat görüşü yaptırılmadığı kaydedildi. ÖHD’nin yüzlerce avukat ile birlikte Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde yaptığı açıklamaya yer verildi. ÖHD, AYM’ye İmralı’da sistematik olarak sürdürülen ve giderek ağırlaşan hak ihlallerinin sona erdirilmesi için çağrıda bulunmuştu.

 Birleşmiş Milletler'in (BM) İmralı’da süren tecride ilişkin talep ettiği bilgiye de yer verilen bültende, “Komite söz konusu raporda İmralı’da süren tecrit konusunda endişe duyduğunu belirtti. Taraf devletin 26 Temmuz 2015 tarihine kadar ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve İmralı Hapishanesi’ndeki mahkumların aileleri ve yasal temsilcileriyle görüşmelerinin kolaylaştırılması hakkında bilgi verilmesini talep etti” denildi.

 “Özgürlüğe ses ver” eylemlerinin yanı sıra Nobel ödüllü 69 ismin tecride karşı BM İnsan Hakları Konseyi Yüksek Komiserliği, Avrupa Konseyi (AK) Bakanlar Komitesi (BK),  Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gönderdiği mektuplara dikkat çekildi.

Bültende Avrupa’daki hukuk örgütlerinden Adalet Bakanlığı’na yapılan başvuru da yer aldı. Avrupa’dan bin 500 hukukçunun İmralı'ya gitmek için Adalet Bakanlığı’na mektup gönderdiği hatırlatıldı.

Bültenin 3’üncü sayfasında, cezaevinde tahliyesi engellenerek katledilen ağır hasta tutsak Abdulkadir Kuday’ın ailesinin tecride dair değerlendirmelerine yer verildi. Bültende ÖHD, TOHAV, TİHV, ÇHD ve CİSST’nin “Umut Hakkı” için Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne 9/2 kuralı kapsamında yazılı bildirimde bulunduğu belirtildi.

 
Sivil toplum örgütlerinin kurduğu Tecride Karşı Adalet Girişimi’ne de dikkat çekilen bültende, “Oluşum tecride karşı mücadele yürüteceklerini açıkladı. Oluşum kısa bir süre içerisinde toplumun bütün kesimlerine ulaşarak, İmralı Ada Hapishanesi’nde uygulanan tecridi anlatacak” denildi. Son olarak İmralı’daki tecride karşı Adalet Bakanlığı’na ÖHD’li avukatların yaptığı başvuruların akıbetlerinin sorulması için barolara bir kez daha başvuru yapıldığı belirtildi, “İstanbul, İzmir, Colemêrg, Riha ve Semsur barolarına ÖHD’li avukatların başvuru yapılarak, Adalet Bakanlığı’na yapılan başvurunun akıbetinin sorulması istendi” ifadeleri kullanıldı.