Bir ayda dört Vanlı iş cinayeti kurbanı

Yoksulluğun ve işsizliğin çok yüksek olduğu Van’da, inşaat sektörüne mahkum edilen Kürt gençleri yaşamını yitirmeye devam ediyor. Son bir ay içinde Vanlı dört genç, iş cinayetlerinin kurbanı oldu.

AKP ve Türk devletinin yoksullaştırma ve göç ettirme politikası ile işsizleşen binlerce Kürt genci inşaatlarda çalışmak için Türk kentlerine göç etmek zorunda kalıyor. Her yıl bu sektörde çalışan yüzlerce Kürt genci, iş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor.

Son bir ayda dört Vanlı işçi inşaatlarda düşerek yaşamını yitirdi.

Van, sınır kenti olmasına rağmen en yoksul kentleri arasında yer alıyor.

Sadece Van değil, Bitlis, Muş, Ağrı, Ardahan ve Hakkari illeri, en yoksul kentler arasında.

Kürdistan kentlerinde iş imkanı olmadığı için Türkiye’nin metropol kentlerine, inşaat sektöründe çalışmak için göç etmek zorunda kalıyorlar.

Her yıl birçok Vanlı inşaatlarda düşerek yaşamını yitiriyor. 2020 ile 2021 yıllarında en az 50 Vanlı işçinin cenazesi geldi.

En son inşaattan düşerek yaşamını yitiren işçilerden biri de dört çocuk babası Maşallah Öksüz (37).

İstanbul Başakşehir metro şantiyesinde çalışan Van'ın Erciş ilçesine bağlı Hacıkaş Mahallesi nüfusuna kayıtlı Öksüz, şantiyede çalıştığı esnada 7 metrelik kuyuya düşerek ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan Öksüz, kurtarılamadı.

Ağabeyi Ercan Öksüz, bunun bir iş kazası değil cinayet olduğunu söyledi.

Öksüz, şunları ifade etti: “Genç bir insanın umutları, hayalleri yarım kaldı. Üç yaşındaki Egit, 8 yaşındaki Zilan, 9 yaşındaki Delila ve 13 yaşındaki Berat maalesef babasız kaldı. Kardeşimin tek amacı evine ekmek getirmekti. Maalesef Kürt gençleri inşaatlarda çalışmaya devam edecek, çünkü başka çareleri yok. Maşallah’ın ölümü ne ilk ne de son olacak. Kürt gençleri açlığa mahkum edilerek, bu tür işlerde çalışmaya zorlanıyor.”

Bu yıl son bir ay içerisinde Erciş ilçesi nüfusuna kayıtlı Yusuf Çevik (19) İzmir'de çalıştığı inşaatın 4. katından düşerek yaşamını yitirdi.

Muradiye ilçesi nüfusuna kayıtlı Ahmet Çolak (25) çalıştığı iş yerinde göçük altında kalarak iş cinayetinin kurban oldu.

Gürpınar ilçesi nüfusuna kayıtlı Hekim Gülalan ise Adana'da şantiyede üzerine vincin kopan bir parçasının devrilmesi sonucu hayatını kaybetti.