BM Güvenlik Konseyi: DAİŞ Musul’da sivilleri kullanarak Suriye’ye geçiyor

BM Güvenlik Konseyi DAİŞ’in Musul operasyonunda sivilleri kalkan olarak kullandığını açıklayarak, operasyonlarda zer alan güçlere sivilleri koruma çağrısı yaptı.

15 ülkenin üyesi olduğu BM Güvenlik Konseyi adına Senegal Newyork daimi temsilcisi Gorgui Ciss yaptığı açıklama ile DAİŞ’in Musul operasyonunda sivilleri kalkan olarak kullandığını açıkladı. Musul operasyonunda yer alan güçlere çağrıda bulanan Ciss, sivilleri korumak için her türlü tedbirin ele alınması gerektiğini söyledi.

BİR MİLYON SİVİL DAİŞ TEHLİKESİ ALTINDA

Ciss, “Musul Operasyonunda yer alan ülkeler, operasyondan kaynaklı yaşanabilecek insanlık krizine karşı BM ile Irak Hükümeti arasında sağlanmak istenen koordineli çalışmaya destek vermelidir” dedi.

Bir milyon sivilin DAİŞ tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Ciss, DAİŞ’in bu sivilleri zorla yaşanan çatışmalarda Irak askeri güçlerinin karşısına çıkarmayı planladığını söyledi.

DAİŞ SİVİLLERİ KULLANARAK SURİYE’YE GEÇİYOR

Uluslararası Göç Örgütü’nün verilerine göre 17 Ekim’den bu güne kadar 20 bin sivilin kenti terk ettiğini açıklayan Ciss, sivillerin karşılaştığı tehlikeye vurgu yaptı.

“BM olarak DAİŞ’in sivilleri kalkan olarak kullanmasından veya kullanabileceğinden büyük endişe duyuyoruz” diyerek durumun ciddiyetine dikkat çeken Ciss, DAİŞ üyelerinin Suriye’ye geçmek için sivilleri kullandığının da altını çizdi.