GÖRÜNTÜLÜ

Brüksel'de katliam ve tecride karşı çadır eylemi sürüyor

Kürtler, Kürdistan’daki katliamlara karşı Belçika’nın başkenti Brüksel’de çadır eylemi başlattı. Eylem Tertip Komitesi Üyesi Xebat Öcalan, Avrupa'nın harekete geçmesini isterken, talepleri kabul edilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

Türk devletinin Kuzey Kürdistan’daki katliamlarını protesto etmek için Fransa’nın Strasbourg kentinde 22 Şubat’ta başlayan protesto eylemi, Brüksel’de devam ediyor. Yüzlerce kişinin katılımıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avrupa Konseyi (AK) ve İşkenceyi Önleme Merkezi önünde 20 gün boyunca çadır eylemi yapan Kürtler, dünden itibaren başkent Brüksel’de bulunan Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu (AP) önünde çadır eylemi başlattı. 
“Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin son bulması ve Kuzey Kürdistan’da sivillere yönelik durdurulması” sloganıyla yapılan eylemin Tertip Komitesi Üyesi Xebat Öcalan, Avrupa devletlerinin sessizliğini eleştirerek, talepleri yerine getirilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

'AVRUPA DEVLETLERİ BİR AN ÖNCE HAREKETE GEÇMELİ'

Xebat Öcalan, Türk devletinin Kürdistan’da büyük bir katliam uyguladığını hatırlatarak, “Birçok kenti yıktılar. Kadın çocuk demeden katliamdan geçiriliyor. Hala da bu devam ediyor. Avrupa devletleri ve kurumları Türk devletinin bu katliamları karşısında büyük bir sessizlik içerisinde. Bizce Türkiye’ye yaptırım yapabilecek rollere sahip. Ancak yapmıyorlar. Kürtler bundan rahatsız. Yine Önderliğimiz üzerinde büyük bir tecrit var. Bir yıldır hiçbir ilişki yok. Halkımız bunu kabul etmiyor. Bir an önce Avrupa devletlerinin harekete geçmesini istiyoruz. Onun için bugün katliamlara karşı ve Önderliğimiz üzerindeki protesto etmek için çadır eylemi başlattık” diye konuştu.
Xebat Öcalan, "Türk devleti bombalarla kentleri imha ediyor, insanlarımızı gazlarla katlediyor. Buna karşı biz Strasbourg’ta 22 Şubat’ta başlattığımız eylemimizi şimdi Brüksel’de devam ettiriyoruz. Hem çadırda hem de Avrupa kurumları nezdinde çalışmalarımızı yürüteceğiz" dedi.

'TÜRKİYE'YE BASKI YAPILMALI'

Avrupa'nın sessizliğine tepki gösteren Öcalan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye Avrupa Konseyi üyesidir. Yine AP-Türkiye ilişkisi iyidir. Özellikle Almanya’nın Türkiye ile ilişkileri çok iyi. Türk devleti Kürdistan’da katliam yapmasına rağmen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile ilişkisini geliştiriyor. Türk devleti Avrupa’dan destek alıyor. Onun için biz Avrupa ülkelerini uyarıyoruz: Şiddette sınır tanımayan, Kürtleri katleden Türkiye sizden destek alıyor. Buna son verilmesi için Türkiye'ye baskı uygulanmalı. Katliamlar ve Önderliğimizin üzerindeki tecridin bir an önce son bulması gerekiyor. Avrupa devletleri Türkiye’nin yaptığı suçlara ortak olmamalı. AB ülkeleri Türkiye’ye barış ve çözüm için baskı yapmalı.”

'AVRUPA'DAKİ KÜRTLER ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAK'

Tertip Komitesi Üyesi Xebat Öcalan, Avrupa’da yaşayan Kürtler olarak sadece Brüksel’de değil, birçok merkezde eylemsellikte olduklarına dikkati çekerek, "Yıllardır Avrupa’da yaşayan halkımız büyük bir mücadele verdi. Bundan sonra da devam ediyor. Çünkü orada katledilenler onların akrabaları ve yakınlarıdır. Nasıl şimdiye kadar üzerine düşen rolü oynadıysa bundan sonra da devam edecektir” diye belirtti.