CÎK konferansı: Zalim Türk devletine sessiz kalmayın

CÎK konferansının sonuç bildirgesinde, Türk devletinin saldırılarına karşı dünya ve Kürt kamuoyuna çağrı yapıldı.

Almanya'nın Köln kenti tarihi bir konferansa ev sahipliği yaptı. Kürdistanlı yaklaşık yüz mele ve şêx Civaka Îslamiya Kurdistan'ın (CÎK) genel merkezinde toplandı ve bir konferans gerçekleştirdi.

"Hicretteki Kürt Mele ve Alimleri Konferansı" adıyla yapılan konferansta Kürdistan'ın ve İslam aleminin içinde bulunduğu durum tartışıldı. Saat 10:00'da başlayan konferans yaklaşık 5 saat sürdü. Konferans katılımcılarının çoğunun yaşı 60 ile 70 arasında değişiyordu. Kürdistan'daki medreselerde eğitim görmüş mele ve şêxler arasında Şêx Seîd'in torunu Şêx Hesen de bulundu.

Konferansta konuşma yapan bütün mele ve şêxler Türk devletinin yürüttüğü işgal saldırılarına değindi ve "Kürdistan işgal altındaysa bunda bizim de sorumluluğumuz vardır. Bizim halkımızın birliğini sağlama görevimiz de vardır" mesajını verdi. Konuşmalarda özellikle bu yıl Türk devletinin Güney Kürdistan'da sayısız defa kimyasal gaz kullandığına ve Efrîn'de hemen her gün suç işlediğine değinildi ve bu saldırıları meşru gören Türk din adamları kınandı.

Civaka Îslamiya Kurdistan Başkanı Hafız Ahmet Turhallı, konferansın açılış konuşmasını yaptı ve öğlen namazını da kıldırdı.

'İKİYÜZLÜLÜK YAPMAYIN, DESTEKTEN VAZGEÇİN'

Konferans ardından bir sonuç bildirgesinde, Türk devletinin Kürt halkına saldırılarına dikkat çekildi, halkın ise her yerde direnişte olduğu belirtildi. Bildirgede, "Dünyaca yasaklanan kimyasallar daha önce Halepçe'de, şimdi ise Kürdistan'ın kutsal dağlarında çocuklarımıza karşı kullanılmaktadır" denildi.

Almanya başta olmak üzere ABD ve Avrupa devletlerine seslenilen bildirgede, "İkiyüzlülüğe son verin, TC'yi desteklemekten vazgeçin" diye belirtildi.

Bildirgede, dünya kamuoyuna Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için başlatılan kampanyaya katılım çağrısı yapılırken, "Sayın Öcalan'ın özgürlüğü Kürdistan ve Ortadoğu'ya huzur getirecek" vurgusunda bulunuldu.

Kürtlere seslenilen bildirgede, ulusal birlik çağrısı yapıldı, Kürt düşmanları ile iş birliği yapanların derhal bu iş birliğine son vermesi gerektiği kaydedildi.

Kürt alim ve Müslümanlara ise "Zalimler İslam'ı ayaklarının altına alıyor, dinimizi katliam, hırsızlık, tecavüz, fuhuş, uyuşturucu için istismar ediyor. Müslümanlar bu yapılanlara sessiz kalamaz" diye çağrı yapıldı.

KÜRT ALİMLERE VE TÜM MÜSLÜMANLARA ÇAĞRI

Bildirgede şu mesajlar da öne çıktı:

"Şimdi Kürt alimlerin birlik ve ittifak oluşturma zaman‎ıdır. Kürt alimlerin ülkemiz Kürdistan'da ve milletimiz arasına sokulan nifak ve fitneyi bertaraf etme zamanıdır. Kürt Müslümanlar‎n birliًk ve ittifak‎ başta olmak üzere, bütün mezhep, tarikat, cemaat ve cemiyetlerin vahdet olma zamanıdır."

CÎK konferansının sonuç bildirgesinde, Arap, Fars, Türk ve tüm Müslümanlara da çağrı yapılarak, "Bize yapılan zulme dur deyin! Dini kardeşlik vazifelerine sahip ç‎ıkın. Aksi takdirde mahşer gününde bu yapılan zulümlere siz de ortak olacaksınız. Kürt kardeşlerinize kulak verin" denildi.