Cizre'de katledilen Aktaş ve Yavuzel anıldı

Türk devleti tarafından Cizre bodrumlarında yakılarak katledilen Gazeteci Rohat Aktaş ve DBP PM Üyesi Mehmet Yavuzel anıldı.

Şırnak'ın Cizre ilçesindeki soykırımcı saldırılar sürecinde "vahşet bodrumları"nda yakılarak katledilen Azadiya Welat Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) PM Üyesi Mehmet Yavuzel, mezarları başında anıldı. Anma öncesi Suruç Aile Mezarlığının girişi polisler tarafından barikatla ablukaya alındı. Mezarlığa girmek isteyen aralarında aileler, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) yöneticileri ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyelerinin bulunduğu kitle engellendi.

'DEVRETTİKLERİ BAYRAĞI İLERİYE TAŞIYACAĞIZ'

Aile dışında kimsenin mezarlığa alınmaması nedeniyle mezarlık girişinde açıklama yapıldı. HDP Urfa İl Eşbaşkanı Ziya Çalışkan, anmaya dahi "izin verilmemesini" protesto ederek, "Onların anıları, mücadeleleri bizim için önemlidir. Onların anılarını yaşatacağız. Bize devrettikleri bayrağı ileriye taşıyacağız. Onları bir kez daha anıyoruz" dedi.

 Ardından konuşan DFG Eşbaşkanı Serdar Altan ise engellemeye değindi. Cizre bodrumlarında katledilen Rohat Aktaş'ın gazeteci olduğunu ve halka gerçekleri aktarmak için Cizre'de bulunduğunu söyleyen Altan, "Son nefesine kadar da bilgileri halka duyurdu. Bu uğurda yaşamını yitirdi. Onların anıları önünde saygı ile eğiliyoruz. Onların mücadelelerini her zaman yaşatacağız" dedi.

 Yavuzel'in abisi Halil Yavuzel ise yakınlarının mezarı başında dua okumalarına dahi "izin verilmediğini" söyledi. Yapılanın hukuksuzluk olduğunu belirten Yavuzel, "Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey var mı? Buna karşı dur demeliyiz" diye tepki gösterdi.

 Yavuzel son olarak, "Böyle baskılar olmaz. Bu baskılar Kürt halkını yıldıramaz. Onların mücadelesi bizim mücadelemizdir" dedi.

 Anma etkinliği okunan duaların ardından sona erdi.