GÖRÜNTÜLÜ

Cizre'de katledilenlerden 12 kişi kimsesizler mezarlığına defnedildi

Cizre’de saray çetelerinin gerçekleştirdiği soykırım saldırılarında katledilen sivillerin cenazeleri ailelerine teslim edilmeden Yafes Mahallesi’nde toprağa verildi.

Cizre’de saray çetelerinin gerçekleştirdiği soykırım saldırılarında katledilen sivillerin cenazeleri ailelerine teslim edilmeden Yafes Mahallesi’nde toprağa verildi. 12’isi isimsiz olan toplam 21 cenaze belediyeye ait arazide toprağa verildi. İçişleri Bakanlığı’nın acil çıkarttığı genelgeyle defnedilmesine karar verilmişti.
 
Cizre’de 80 günlük devam eden sokağa çıkma yasağı sırasında halka yönelik başlatılan katliamın ayrıntıları günden güne çoğalıyor. Anne karnında katledilen bebeğin de olduğu toplam 12 cenazenin kime ait olduğu halen tespit edilemezken, İçişleri Bakanlığı talimatıyla toplam 21 kişinin cenazesi Yafes Mahallesinde bulunan belediye arsasında toprağa verildi.
 
Sokağa çıkma yasağı sırasında Cizre kaymakamının talimatı ile ismi bilinmeyen cenazeleri defnettiğini söyleyen Cizre Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğüne bağlı işçiler, tank ve top atışları arasında defin işlemi yaptıklarını kaydederek, şunları söyledi:

“Biz 3 belediye işçisi olarak, kaymakamlığın talimatı ile cenazeleri hastaneden alıp teker teker kimsesizler mezarlığı olarak artık kabul edilen Yafes Mahallesinde bulunan arsada defnettik. 12 cenazenin ismi dahi belli değil, diğer 9 cenaze ise, mezar taşlarına isimlerini yazdırıp defnettik. Bu isimsiz cenazelerin arasında anne karnında öldürülen bir bebek de var. Hayatımızın en zor günlerini yaşadık, bir yandan insanlar öldürülüyordu, diğer yandan öldürülen bu insanların aileleri mezarlarına bile gelemiyordu. Biz de ölebilirdik ama acil o cenazelerin hastane morgundan çıkartılması için İçişleri Bakanlığı genelge yollamıştı. Allah halkımızın ahını bunlara bırakmasın. Bize, bu halka tarif edilemez bir zulüm uyguladılar. Cizre halkı ömrü boyunca bu zulmü unutamaz. Başka ne diyebiliriz?
 
Cizre’de vahşet bodrumlarında yakılarak katledilen onlarca kişinin cenazesi halen çeşitli hastane morglarında bekletilirken, belediye mezarlık işçileri, yeni mezarlar hazırlıyor. İsimsiz mezarların çoğalmasından endişe duyulduğu kentte, halen morg kapılarında ailelerin bekleyişi de sürüyor.