Cizreli anne-babalar: Sokaklar çocuklarındır asker polisin değil

Cizre’de zırhlı polis aracı tarafından ezilerek katledilen Hakan Sarak’ın ardından anne-babalar, çocuklarının sokaklarda oynamasından endişeli.

Çocukları için önlemler alınması gerektiğini ifade eden aileler, “Sokaklar çocuklarındır asker polisin değil. Bizler çocuklarımızın eskisi gibi sokaklarda özgürce oynamasını istiyoruz” dedi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 24 Ekim günü, sokakta oyun oynadığı sırada devriye gezen zırhlı polis aracı tarafından ezilerek yaşamını yitiren 5 yaşındaki Hakan Sarak’ın ardından aileler çocuklarının sokakta oynamasından endişeli.

‘SOKAKLARDA PANZER İSTEMİYORUZ’

Özellikle özyönetim ilanlarından sonra devlet güçlerinin pervasızca katlettikleri arasında sıkça çocukların da yer alması ailelerin çocuklarını sokaklardan çekmesine neden oluyor. Rahat olmadıklarını, sürekli diken üstünde bir yaşama alıştırılmaya çalışıldıklarını ifade eden Taybet Yılmaz, katledilen onca çocuğun ardından kendi sokaklarından korkar olduklarını söyledi. Sokaklarında panzerlerin olmasını istemediklerini bir kez daha dile getiren Yılmaz, “Rahat değiliz. İstemiyoruz sokaklarımızda artık panzerler falan. Çocuklarımız sokaklarda istedikleri gibi oynayamaz oldular. Öyle bir duruma geldik ki çocuklarımız kapının önüne bile çıksa arkalarından korku ile koşuyoruz” dedi.

‘ÇOCUKLARIMIZ SOKAKLARDA ÖZGÜRCE OYNASIN’

“Endişelerimiz azalmak yerine her geçen gün artıyor. Çocuklarımızı bu yüzden sokaklardan mahrum da bırakıyoruz. Ama ne yapalım” diyen 5 çocuk annesi Kudret Kanmaz ise, endişelerini şu şekilde aktarmaya devam etti:

“O küçük çocuk gibi (Hakan Saraç) bizimde çocuklarımızı ezer bir panzer. Umurunda bile olmaz sonrası. Çocuklarımız da zaten çok korkuyor polislerden araçlarından ve silahlarından. Mahalleye ve sokağa girdikleri gibi koşa koşa eve geliyorlar. ‘Anne, anne polis geldi’ diyorlar. Bir şeyler yapmamız gerekiyor çocuklarımız için sokaklar çocuklarındır asker polisin değil. Bizler çocuklarımızın eskisi gibi sokaklarda özgürce oynamasını istiyoruz.”

‘ÇOCUKLARIMIZIN CANLARINA KASITLARI VAR’

10 çocuk babası Sıtkı İnedi de diğer Cizreli aileler gibi düşünüyor. Sokakların çocuklara bırakılmasını isteyen İnedi, “Pervasızca kullandıkları o araçlar çocuklarımızın hayatına mal oluyor. Bir çocuğa kıymak ile bir hayvan ezmek arasında bir fark yok onlar için. Onlar sokaklarda oynayan çocukları görüyorlar biliyorlar, yine de sokak aralarında o kadar hızlı araç kullanmaları da gösteriyor ki çocuklarımızın canlarına kasıtları var” diye konuştu.

Sıtkı İnedi’nin 12 yaşındaki küçük kızı Sema ise, “Korkmuyorum. Sokaklarda oynamaya devam edeceğiz” dedi.

Yasağın gece saatlerinde devam ettiği Cizre’de polis ablukası da devam ediyor. Sokaklarda zırhlı araçlarla pervasızca gezen polisler ise çocukların yaşamlarını tehdit etmeyi de sürdürüyor.