GÖRÜNTÜLÜ

DAİŞ emirlerinin yeraltı sarayı!

Şengal'e bağlı Mediban köyü YBŞ/YJŞ ve HPG/YJA Star gerillaları tarafından özgürleştirildikten sonra, DAİŞ çeteleri ve emirlerine ait tünel, kanal ve yeraltı sığınak ve mağaraları ortaya çıktı.

Şengal'e bağlı Mediban köyü YBŞ/YJŞ ve HPG/YJA Star gerillaları tarafından özgürleştirildikten sonra, DAİŞ çetelerine ait tünel, kanal ve yeraltı sığınak ve mağaraları ortaya çıktı. Ortaya çıkan bu yeraltı mağaralarından biri olan Kolik Dağı'ndaki mağaranın ise DAİŞ çetelerinin emirlerinin kullandığı bir mağara olduğu anlaşılıyor.

Mediban köyü Şengal dağlarının alt tarafından geçip Hesekê’ye kadar uzanan yolun üzerinde. Mediban ile Hol kasabası arası yaklaşık 40 kilometre kadar. Aynı yol Hol'dan Şeddade’ye, oradan Mergede üzerinden Dêra Zor'a gider. Mediban köyünden Hasekê'den gelip Tel Afer ve Musul'a kadar giden bir yol var. Mediban köyü Musul'a yaklaşık iki saat uzaklıkta. Baaji ve Tel Afer ise daha yakındır. Köy daha önce bir Êzidî köyüdür. Ancak tıpkı Irak Baas Rejimi tarafından Kürdistan'ın diğer parçaları üzerindeki demografik yapı değişikliği politikasını uygulayan rejimler gibi köy, Êzidîlerden alınarak Sünni Araplara bırakılmış. Şengal'in DAİŞ çeteleri tarafından işgal edilmesiyle birlikte çeteler tarafından işgal edilmiş, Mart 2016'ya kadar DAİŞ çetelerinin elinde kaldı. Mediban, Mart 2016'da YBŞ ve HPG gerillaları tarafından DAİŞ çetelerinden özgürleştirildi. Mediban köyünden Hatüniye Gölü'ne doğru giderken Kolik adında, Şengal dağlarının devamı olan fazla yüksek olmayan tepeler var. Kolik tepeleri Mediban köyüne yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta, Hatuniye Gölü ve Hol kasabasına yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta. 

LÜKS MAĞARA

DAİŞ çeteleri, Şengal köyleri ve Kolik Tepesi'ni işgal ettikten sonra Sinuni'den Mediban'a giden yol üzerindeki Kolik Tepesi'nde lüks bir mağara yapmış. Mağaranın içi, Irak ve Suriye'den mi getirdiği belli olmayan konteyner parçalarıyla, içinde büyükçe bir konteyner ile lüks hale getirilmiş. Duvarların üç yerine LCD televizyonlar monte edilmiş. Ayrıca büyükçe bir salonun dışında bir tane de yatmak için kullanıldığı anlaşılan küçük bir oda yapılmış. Mağarada, giriş kapısı dışında üç yerden havalandırma yapılmış ve herhangi bir durumda çıkış yeri olarak kullanılmak için delikler açılmış. Konteyneri kullananlar için üstü kapalı bir araba garajı da yapılmış. Konteynerden yaklaşık 500 metre uzaklıkta ise yeraltına gömülmüş yaklaşık beş konteynerden oluşan bir kamp yeri hazırlanmış.

BÜYÜK EMİRLERE AİT

Şengalli Êzidîler, bu kampın büyük emirler tarafından kullanıldığını söylüyor. Êzidîler, DAİŞ'nin üst düzey emirlerinin kent merkezlerinde kalmadıkları, böyle yerlerde kendileri için yapılan yerlerde kaldıklarını anlatıyor. Bazıları ise kampın Bağdadi, İzzeddin El Duri, Ömer Şişani gibi üst düzey emirler tarafından kullanıldığı görüşünde.

YBŞ savaşçıları, konteynerli mağara bölgesi ele geçirildikten sonra, bir aydan fazla bir zaman kadar çevresindeki mayınları temizlediklerini anlattı. Savaşçılar, mağara çevresinde birçok mayının olduğunu ve bu yüzden o bölgeyi fazla kullanmadıklarını söylüyor.

Konteynerli mağaranın bulunduğu yer, Musul-Tel Afer, oradan Al Bukamal ve Dêra Zor'a kadar giden ve kendi denetimlerinde olan bir alan. Diğer yandan Hol-Şeddade-Mergede hattından Rakka'ya kadar giden bir yol güzergahı üzerinde olması da ileri sürülen görüşleri destekliyor.

GÜVENLİK ÇEMBERİ

Mağaranın DAİŞ emirleri tarafından kullanıldığını destekleyen örneklerden biri de çevresinde adeta çembere alınmış tarzda geliştirilen güvenlik sistemi. Mağaranın yaklaşık 500 metre ilerisinden geçen asfalt yolun tepeye dönüşen yerinde yol kepçelerle kesilmiş. Yolun kesildiği yerin üst tarafında yolun üzerinde toprak yığınıyla bir daire şeklinde nöbet yeri yapılmış. Bu dairenin sağ yani doğu ve batı tarafından arazide aynı tarzda toprak yığınıyla en az 15 kişinin içinde yer alacağı nöbetçi yerleri yapılmış. Toprak yığınıyla yapılan bu yerlerde çok sayıda nöbetçi kulübesi yapılmış, bazı yerlerin üstü de sac ve toprak dolu torbalarla kapatılmış. Mağaranın girişi kapısı Mediban, Hol'dan gelip Şerfedin’e doğru giden yola bakıyor ve o bölgeye hakim bir konumdadır. Batı tarafında ise asfalt yol geçildikten sonra Hatuniye Gölü'nün gözle görüldüğü bir yerdedir. Bu tarafa üç konteynerden oluşan bir yer yapılmış ve nöbetçileri Hatuniye Gölü tarafından gelecekleri görecek şekilde kulübeler konulmuş.

DAİŞ'İN TİCARET HATTI

Mağaranın bulunduğu Kolik Tepesi'nin alt tarafından bir toprak yol Hol-Şeddade ve Hesekê’ye kadar gidiyor. Şengalli Êzidîler DAİŞ'in Musul-Rakka ticaret güzergahının bu olduğunu söylüyorlar. Mediban ve Kolik Tepesi DAİŞ'ten alındıktan sonra bu hattın kullanılamaz olduğunu söyleyen YBŞ'li savaşçılar, o yüzden Hol'un özgürleştirilmesinden sonra kampın terk edilme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor.

HOL ÖZGÜRLEŞTİRİLİNCE TERK EDİLMİŞ

Lüks konteynerli mağarayı, QSD güçlerinin Hol'u özgürleştirdikten sonra emirlerin terk ettiği tahmin ediliyor. Emirler mağarayı terk ettikten sonra, bu kez DAİŞ'in canlı bomba eylemlerini yapan kişilerin eğitim kampına çevrilerek Ebu Hamza Ensari adı verilmiş. YBŞ savaşçıları, Ebu Hamza Ensari'nin DAİŞ çetelerinin Şengal'e bağlı Xanasor kasabası komutanı olduğu ve Xanasor özgürleştirildiğinde öldürüldüğü bilgisini veriyor. YBŞ savaşçıları, Ebu Hamza Ensari öldürülünce, çetelerin telsizlerle 'kız kardeşinin orada olduğu ve kurtarılması için ne yapılması gerekiyorsa yapılması gerektiği' yönünde talimat verdiklerini söylüyor. 
 

...