Demirtaş uyardı: Kurbanlık koyun değiliz; sorun derinleşir!

Demirtaş, haklarındaki fezlekelerin Meclis'e gönderilmesine ilişkin, "Bizi kurbanlık koyun olarak çıkarmaları sorunu derinleştirir" uyarısında bulundu.

Newroz'a ilişkin DTK, HDP, DBP ve HDK eşbaşkanlarının DTK binasında düzenlenen basın toplantısında, son konuşmayı HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit yaptı. Koçyiğit Cizre, Silopi, Sur'da süren ablukalarda yaşamını yitirenlerin anılarını Newroz alanına taşıyacaklarını söyledi. 

Koçyiğit, "2016 Newrozu'nun bir direniş Newroz'u olacağına inanıyorum. Bu topraklara barışa aç ve yaşananlardan herkes kötü etkileniyor. 2016 Newroz'un da alanlara çıkmak gerekiyor. Tüm halkı Newroz'u sahiplenmeye çağırıyoruz" dedi.

DEMİRTAŞ: CEZAEVİ TEHDİDİNDEN KORKMAYIZ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, konuşmaların ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

"Amed'de bir sivil toplum örgütü sizin hakkınızda suç duyurusunda bulunacak; ne söylemek istersiniz" sorusu üzerine Demirtaş, "Suç duyurusunda bulunma hakları var. Ancak AKP'nin yargısı AKP'nin hukuk komisyonu gibi çalışıyorlar. Bu da AKP'nin bir hesabına dönük bir adım olduğunu söyleyebiliriz. Biz ancak halkımızın karşısında hesap veririz. Bunlar ancak cürmü kadar yer yakarlar" diye konuştu.

Fezlekelerin Meclis'e gönderilmesinin sorulmasına da yanıt veren Demirtaş, şunları belirtti: "Yüzlerce fezlekemiz parlamentoya gitmiş durumda. AKP bu fezlekeleri ön plana çıkarmak istiyor. Yoksa Meclis'e AKP'nin de fezlekeleri gidiyor. Biz vekillerimizle beraber bir örgüte üyeyiz. O da HDP'dir. Başka bir örgüte üye olsaydık da bunu söylerdik. Kişisel bir kaygımız yok. Bizim barış arayışımız var. AKP'nin yaptığı bu durum barış arayışına darbe vurur. 550 vekilin dokunmazlığını kaldırılırsa biz de HDP olarak 'evet' oyu veririz. Ama bizi kurbanlık koyun seçip, yüz kızartıcı suç işleyenler, yolsuzluğa ismi karışanlar Meclis'te olacak! Bizi kurbanlık koyun olarak çıkarmaları sorunu derinleştirir. Cezaevleriyle tehdit ediyorlar. Biz cezaevlerinden korkan değiliz. Grubumuzun yarısından fazlası yaşamlarının yarısını cezaevlerinde geçirmiş insanlar. Cezaevi bizim ikinci evimiz. Bunlar demokratik toplumlarda parlamentoya yakışmayan, Başbakan'a yakışmayan bir tutumdur. Biz korkmayız bu cezaevi tehditlerinden. Hatip Dicle, Orhan Doğan, Leyla Zana yıllarca zindanda kaldı. Tek bir kişi boyun eğdi mi hayır? Ne oldu 80 kişiyle meclise gittik. Dokunmazlık konusu intikam olarak siyasi rövanş olarak yaklaşmasını istemiyoruz."

'SAYIN ÖCALAN 1 YILDIR TECRİT ALTINDA'

Demirtaş, "Newroz'da İmralı'dan mesaj gelecek mi?" sorusu üzerine ise "Amed Newrozu'na 10-11 gün kaldı. Ortada bir şey yok. Bırakın onları, İmralı'da 1 yıldır Sayın Öcalan tecrit altında tutuluyor. Bu süreçte oradan mektup beklemek saflık olur. Ama kendisi bir mektup ulaştırmak isterse, Adalet Bakanlığı izin verirse biz gurur duyarız. Ve Newroz'a yetiştiririz. Ancak buna dair elimizde ulaşan bir bilgi yok" şeklinde konuştu.