ABD ve Filipinler’den on günlük askeri tatbikatlar

Binlerce ABD'li ve Filipinli deniz piyadesi salı günü Filipinler'in kuzey ve batısında on gün sürecek tatbikatlara başladı.

Bölgede Çin ile gerilimin tırmandığı bir dönemde ABD ve Filipin arasında on gün sürecek tatbikatlar başladı. 

Amerika Birleşik Devletleri ve Filipinler'in her birinin binden biraz fazla askeri bu tatbikatlara katılırken, daha az sayıda Avustralya, İngiliz, Japon ve Güney Kore kuvvetleri de tatbikatta yer alıyor. Fransa, Tayland ve Endonezya da gözlemci gönderdi. 

Bir basın açıklamasına göre tatbikatlar amfibi bir çıkarma ile kimyasal ve biyolojik savaşa karşı “savunma teknikleri” eğitimini içeriyor.

Tatbikatlar Tayvan'ın yaklaşık 800 kilometre güneyinde yer alan Filipin adası Luzon'un kuzey kıyılarında canlı atışları da içerecek. Bazıları da Güney Çin Denizi'ne bakan Palawan adasında gerçekleştirilecek. 

Uzun zamandır planlanan bu tatbikatlardan bir gün önce Çin de Tayvan çevresinde geniş çaplı askeri manevralarda bulundu. 

Filipin hükümeti 11 Ekim'de sivil devriye gemilerinden birinin bir “Çin Deniz Milisleri” gemisi tarafından “kasıtlı olarak vurulması” sonucu hafif hasar gördüğünü açıkladı.

Balıkçılık ve Su Kaynakları Bürosu'na göre, Thitu Adası'nın yaklaşık 9 kilometre açığında meydana gelen çarpışmada geminin sağ pruvası hasar gördü. Mürettebat yara almadı ve rutin deniz devriyesini tamamladıktan sonra gemiyi Thitu'ya geri götürdü. 

Tatbikatların, Tayvan'a bakan kuzey kıyılarını savunmaya odaklandığı belirtiliyor.  Çin, Tayvan’ı kendi eyaletlerinden biri olarak görüyor ancak henüz topraklarının geri kalanıyla birleştiremedi. 

Çin ile ABD'nin askeri müttefiki Filipinler arasında, Güney Çin Denizi'ndeki kayalıklar nedeniyle son dönemde gerilim yükseldi ve denizde çatışmalar arttı. Çin, sözkonusu bu bölgenin neredeyse tamamında hak iddia ediyor. 

Filipin Deniz Piyadeleri Komutanı Tümgeneral Arturo Rojas tatbikatların zamanlamasıyla ilgili bir soru üzerine tatbikatların uzun zamandır planlandığını ve “bölgede olup bitenlerle hiçbir ilgisi olmadığını” savundu. 

Filipin tarafındaki tatbikatın direktörü Tuğgeneral Vicente Blanco basına yaptığı açıklamada “Bu bir kıyı savunma doktrinidir” dedi ve ekledi: “Savaşa katılmak için eğitim yapmıyoruz.”