Dersim ve Elağız’da Halepçe katliamı anması

Dersim ve Elazığ’da Beyazıt, Halepçe, Gazi ve Qamışlo katliamları kınandı. Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde ise Belediye Konferans Salonu'nda anma etkinliği düzenlendi.

Dersim ve Elazığ’da Beyazıt, Halepçe, Gazi ve Qamışlo katliamları kınandı. Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde ise Belediye Konferans Salonu'nda anma etkinliği düzenlendi.

DERSİM

Dersim’de Beyazıt, Halepçe, Gazi ve Qamışlo katliamları kınandı. Dersim Belediye Konferans Salonunda düzenlenen anmaya HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Dersim Belediye Eş Başkanları Nurhayat Altun ve Mehmet Ali Bul, HDP, DBP İl Eş Başkanları ve STK Temsilcileri katıldı.  

Beyazıt, Halepçe, Gazi ve Qamışlo katliamlarını konu alan sinevizyon gösteriminin ardından oluşturulan açık kürsüde STK temsilcileri söz hakkı alarak katliamları protesto etti ve katliamları kınadı.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü “Bu soykırım bu vahşeti uluslararası emperyalist güçler tarafından düzenlendi” dedi. Önlü " Aylardır bu vahşet ve bu katliamların karşısında direniş ve mücadele var. Mehmet yoldaşların Sêvê yoldaşların direnişi var. Her vahşete karşı bir direniş sembolü vardır. Alişerden Zarifelere, Mazlumlardan Kemal Pirlere direniş var. Bilinsin ki Esaddullah timi varsa Esadullah timine karşı dimdik duran direnen Mehmet, Sêvê, Pakize yoldaşlarımızın direnişi vardır. Dersim 38 de Alişerin Zarifenin, 70 cuntasında Deniz Gezmişlerin, 80 darbesinde Mazlim Doğan’ın, Kobanê’de Sibel Bulutların direnişlerinin sürdüğü gibi. Bu vahşetlere karşı her zaman olduğu gibi mücadele ve direniş de olacaktır" dedi.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü nün konuşmasının ardından STK temsilcileri açık kürsüde konuşmalarını sürdürdü.

ELAZIĞ

Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde ise Belediye Konferans Salonu'nda anma etkinliği düzenlendi. Anma etkinliğine Karakoçan Belediye Eşbaşkanları ve çok sayıda kişi katıldı. Anma da konuşan HDP Amed Milletvekili Nimettullah Erdoğmuş, konuşmasına kendine İslam dünyası diyen Ortadoğu ülkelerinin gözü önünde, batının desteğiyle Saddam tarafından Halepçe'de katledilen binlerce kişiyi anarak başladı.

Bu katliam gerçekleştirilirken amacına ulaşmadığı gibi katliamı yapanların da tarihin kara sayfalarına geçtiğini hatırlatan Erdoğmuş, Kürt tarihine bakılırsa bu katliamlar farklı isimler tarafından Kürdistan'ın her bölgesinde devam edildiğini ifade etti. "Bizim tarihimiz zulme karşı direnişin tarihidir. Kürtlerin en temel talebi öz vatanında kendi benliğiyle yaşamasıdır, asla da bundan vazgeçilmeyecektir" diyen Erdoğmuş, artık mızrağın çuvala sığmadığını söyledi.

"Kendini tanıyan Rabbini de tanır" ayetinin Kürt halkı için mücadelenin ne denli vazgeçilmez olduğunu ortaya koyduğunu belirten Erdoğmuş, "100 yıl önceki kasapvari bir yöntemle dört parçaya ayırdıkları Kürdistan'ı bugün aynı şekilde yapamayacaklardır. Çünkü Kürtler 100 yıl önceki Kürtler değildir. Anka kuşu misali Kürtlerin özgürlüğüne ulaşacağı fecr-i sadığa ulaşması çok yakındır" diye konuştu. 

Erdoğmuş'un konuşmasının ardından anma etkinliği son buldu.