GÖRÜNTÜLÜ

Diriliş Bayramı 15 Ağustos coşkuyla kutlanıyor

15 Ağustos kutlamaları dünyanın pek çok merkezinde devam ediyor.

Avrupa'da ve Rusya'da yaşayan Kürdistanlılar, 15 Ağustos Atılımı'nın 32. yıl dönümünü kutladı. Kutlamalarda 15 Ağustos ruhuyla direnileceği mesajı verilirken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü haykırıldı.

HEILBRONN
Almanya'nın Heilbronn kentinde bir piknik düzenlenerek 15 Ağustos kutlandı. Kadınlar ve çocuklar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın zafer bayramını kutladı. Coşkulu geçen etkinlikte tecridin derhal kaldırılması istendi.

FREIBURG
Almanya'nın Freiburg kentinde de 15 Ağustos bir piknikle kutlandı. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen kutlama etkinliği bu sene de Opfinger Grillplatz'da yapıldı.
Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlikte, Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı İsmet Çeken tarafından açılış konuşması yapıldı. 15 Ağustos'u ve Minbic zaferini kutlayan Çeken, "15 Ağustos ruhuyla mücadele eden bu halkın zaferini hiçbir güç engelleyemez" dedi. Konuşmanın ardından Koma Aheng müzik grubunun ezgileri eşliğinde halaylar çekildi. Etkinlik akşam saatlerine kadar devam etti.

MONTPELLİER
Fransa'nın Montpellier kentinde 15 Ağustos'u kutlamak için piknik düzenlendi. Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından organize edilen etkinlik, saygı duruşuyla başladı. Kutlamada günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı.

BRÜKSEL

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve  Belçika Kadın Meclisi öncülüğünde, 15 Ağustos Atılımı'nın yıl dönümü vesilesiyle ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için etkinlik düzenlendi.
Plas de Espanya Meydanı'nda bir araya gelen Kürdistanlılar, Minbic zaferini de kutladı.
Etkinlikte yapılan açıklamada, 15 Ağustos selamlanırken, Öcalan'ın üzerindeki tecrit protesto edildi ve Öcalan'a sahip çıkma çağrısı yapıldı.
KONGRA-GEL Eş Başkanı Remzi Kartal, "Kürt Halk Önderi Öcalan kritik bir durum yaşıyor; bunun ciddiyetini görelim. Tüm halkımız Önderliğimize sahip çıkmalı. Herkes serhildan ve eylemde olmalı" dedi.
 

 

BONN

Almanya’nın Bonn kentinde 15 Ağustos ve Minbic zaferi bir arada kutlandı.
PYD Bonn ve Bonn Demokratik Toplum Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği kutlama, Duisdorf Parkı’nda gerçekleşti. Yaşanan önemli siyasal gelişmelere ilişkin konuşmalarıın yanı sıra müzik sunumu, folklor gösterisi oldu, halaylar çekildi.
Etkinlikte Kürt Kadın Hareketi'nden Fidan Doğan, Minbic’in özgürleştirilmesi ve 15 Ağustos’un anlam ve önemi  üzerine bir konuşma yaptı. Doğan, 15 Ağustos'ta ilkin Kürtlerin tutsaklaştırılmış köle beyninin vurulduğunu, iradenin gücünün en güçlü silahlara bile üstün geldiğini  söyledi. 15 Ağustos’un salt bir olayla açıklanamayacağını, onun aslında bir  yaşam biçimi olduğuna dikkati çeken Doğan, Rojava Devrimi ve Minbic zaferini selamladı.
Etkinlikte Heyva Sor’a Kürdistan temsilcisi de 30 binden fazla kardeş aile edinilmiş olduğunu ve en son Nusaybin için de böyle bir kampanyanın hala devam ettiğini söyledi. Temsilci, kampanyanın sürdüğünü belirterek, duyarlılık çağrısında bulundu.
Etkinlik Koma Rojava’nın müzik ve folklor gösterimi ile devam etti.

 

ESSEN
Almanya'nın Essen kentinde düzenlenen 15 Ağustos kutlamasında konuşan Essen Halk Meclisi Eş Başkanı Yılmaz Gültekin, "Bu değerlerin, bu kurumun asıl sahipleri  Önder Apo ve 15 Ağustos ruhudur" dedi.
Kürt Siyasetçi Haci Çelik de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 15 Ağustos atılımı ile dört parça Kürdistan'ı bir araya getirdiğine vurgu yaptı. Çelik, "15 Ağustos temeli Amed zindanında atıldı; Mazlum'un Newroz ruhu, Dörtler'in ateşi ve Hayri, Akif, Ali Kemal'in ölüm orucunun ruhudur. Bugün biz  bir onur ve varlığın sahibiysek bu da 15 Ağustos ruhudur" dedi.
Etkinlikte PYD ve NAV-DEM adına da konuşmalar yapıldı.

ISHOJ
Danimarka'nın Ishøj kentinde de 15 Ağustos ve Minbic kutlaması yapıldı. 
Danimarka Demokratik Kürt Halk Meclisi'nin organize ettiği etkinliğin öncesinde Kürdistanlılar araçlarla konvoy halinde şehir tutu yapıp coşkularını yansıttı.
Etkinlikte, Minbic ve Kürdistan genelindeki mücadede yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu ve şiirler okundu.
Program, sanatçılar Hozan Fîxen, Ömer Sarıkuş, Raman Omerî´nin müzikleri ve Koma Zerdeşt halay grubunun gösterisi ile son buldu.   

MOSKOVA

Rusya Federasyonu’nun başkenti Moskova'da, 15 Ağustos Atılımı'nın yıl dönümü Kürdistanlılar ve dostları tarafından coşkuyla kutlandı. Lunaçarski Kültür Evi'nde yapılan etkinlik Kürdistan Özgürlük Mücadelesi'nde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Daha sonra 15 Ağustos Atılımı vesilesiyle Halk Savunma Merkezi (HSM) Karargah Komutanı Murat Karayılan'ın Essenge Kürtlerine hitaben gönderdiği videolu mesaj izlendi.
Yüzlerce kişinin katıldığı etkinlikte günün anlam ve önemline ilişkin konuşan Kürt Siyasetçi Adil Cotkar, "15 Ağustos 1984’te büyük komutan Agit’in öncülüğünde başlayan silahlı mücadele bugün Kürdistan’ın dört parçasına yayılarak devam ediyor. Bizi bugüne getiren ve bizi yeniden var eden büyük Komutan Agit şahsında bu mücadelede yaşamını yitiren tüm devrimcileri saygı ile anıyor, onların mücadelesi karşısında saygı duyuyorum" dedi.
Konuşmasının sonunda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride değinen Cotkari “Faşist Türk devleti Kürt Özgürlük Mücadelesi'ni Önderliğimize uyguladığı tecritle tehdit ediyor. Bu etik olmayan ve bir o kadar da insanlık dışı uygulama Türk devletinin içine düştüğü çaresizliğin bir göstergesidir. Her ne olursa olsun halkımız bulunduğu her yerde Önderliğine sahip çıkmalı ve AKP’nin bu anti demokratik uygulamalarını kınamalı, protesto etmelidir” diye konuştu.
Daha sonra Rusya Ezîdîler Kongresi Eşbaşkanı Cemal Şemoyan, Rusya Kürt Kadınlar Hareketi Başkanı Culyeta Aram, Rojava Özerk Yönetimi Temsilcilerinden Reşat Benav ve Rusya Kürt Kültürel ve Ulusal Federal Otonomi Eşbaşkanı Ferhat Patiyev kürsüye çıkarak Kürt halkının diriliş bayramını kutladı.
Konuşmalardan ardından sanatçılar Nuarin, Yunus Agıri, Ferman Patiyev, Aynur, Ahmet Ahmedov, Mirza, Dato ve Amran müzik dinletisi sundu.

MARBURG

Almanya’nın Marburg kentinde 15 Ağustos kutlandı. Marburg’a bağlı Franhausen köyündeki piknik alanında gerçekleştirilen kutlamaya yaklaşık 300 kişi katıldı.

Giessen Kürt Toplum Merkezi tarafından organize edilen kutlama saygı duruşu ile başladı.

Tertip Komitesi adına yapılan konuşmalarda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride dikkat çekildi.

Kürdistanlılara, düzenlenen eylemlere katılım çağrısı da yapıldı.

Kutlama halaylarla devam etti.

 

...