Diyar TUHAD DER: Tutsak aileleri ile dayanışmaya devam edeceğiz

Amed’de 1000 civarında tutsak ailesi ile iletişim halinde olduklarını belirten Diyar TUHAD DER Eş Başkanı Cahit Demirkıran, dernek olarak yürüttükleri çalışmaları anlatarak tutsaklar için dayanışmayı büyütme çağrısında bulundu.

2008 yılında kurulan Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (TUHAD DER) 8 yıldır siyasi tutsakların cezaevlerinde maruz kaldığı kötü muamele, hak ihlalleri, baskı, şiddet ve işkence gibi konuların yanı sıra tutsak aileleri ile dayanışmak amacı ile İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Mezopotamya Hukukçular Derneği ile (MHD) ortak çalışmalar yürütüyor.

“Amed’de 1000 civarında siyasi tutuklu ve hükümlü ailesi ile sürekli iletişim halindeyiz” diyen Diyar TUHAD DER Eş başkanı Cahit Demirkıran, şöyle devam etti: “Her aileden en az bir bireyin telefon numarası kayıtlarımızda var bu vesile ile olası bir durumda ailelerle sürekli diyalog halinde oluyoruz. Bu durum yürüttüğümüz çalışmalar açısından çok önemli çünkü söz konusu tutsakların yüzde yetmişinden fazlası Ege’den tutun Karadeniz’e, Karadeniz’den tutun Marmara’ya Türkiye ve Kürdistan’ın dört bir yanındaki cezaevlerine dağıldığından bizler bu tutsaklarla aileleri ve avukatları üzerinden iletişim kuruyoruz. Tabi ailelerin bu cezaevlerine gitmeleri de başlı başına bir problem olduğundan bizler TUHAD DER olarak ailelerin bir arada yolculuk yapabilmesi için araçlar ayarlıyoruz. Bu durum hem aileler arasında bir bağın oluşması hem de olası bir durumda ortak bir tepkinin oluşması açısından önemli.”

İHD ve MHD aracılığı ile öteden beri cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin savcılığa ve gerekli mercilere suç duyurusunda bulunduklarını belirten Demirkıran, “2008’den bu yana siyasi tutsakların maruz kaldığı hak ihlalleri, baskılar, şiddet, kötü muamele ve işkence gibi durumlar için suç duyurusunda bulunup ailelerle birlikte bu durumu ifşa etmek için basın açıklamaları ve çeşitli eylemler gerçekleştiriyoruz” dedi.

THİV ile ortak çalışmalar yürüttüklerini aktaran Demirkıran şunları söyledi: “Bildiğiniz gibi cezaevi süreci zor ve yıpratıcı bir süreçtir. Bu anlamda cezaevinden çıkan tutsakların cezaevi psikolojisinden sıyrılıp normal yaşama adapte olabilmeleri açısından TİHV’e yönlendiriyoruz.”

“İhtiyaçlar doğrultusunda tutsaklar için kampanyalar gerçekleştirdik” diyen Demirkıran, “Örneğin geçen sene cezaevlerindeki tutsaklara destek olmak amacı ile bir kitap toplama kampanyası başlattık bu kampanyada bireysel bağışların yanı sıra o tarihlerde Amed’de düzenlenen kitap fuarına katılan kitapevlerinin desteği ile cezaevlerine yüzlerce kitap gönderdik. Yine ihtiyaçlar doğrultusunda Türkiye cezaevlerinde tutulup ailesi ile iletişim kuramayan 100 civarında Rojava ve Rojhılatlı tutsak için kıyafet kampanyası gerçekleştirdik” dedi.

Ailelerin daha çok tutsaklar vasıtası ile derneklerine başvurduğunu belirten Demirkıran, çeşitli sebeplerle hala kendilerine başvurmayan ailelere seslenerek, “Birlik ve dayanışma için tüm tutsak ailelerini derneğimize bekliyoruz çünkü haksızlıklar karşısında en güçlü olduğumuz dönem örgütlü olduğumuz dönemdir” dedi.