Diyarbakır Valiliği çarpıtmaya devam ediyor

Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın gözaltına alındığı günden itibaren belediye hizmetlerini tehditle durduran ve iş makinelerine el koyan Diyarbakır Valiliği, toplatmadığı çöplerin sorumluluğunu belediyeye yığdı.

Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alındığı gün belediye hizmetlerini tehditle durduran ve iş makinelerine el koyan Diyarbakır Valiliği, günlerdir toplanmayan ve halk sağlığını etkileyen çöplerin sorumluğunu DBP’li belediyelere yükledi. 28 Ekim Cuma günü Makine İkmal Müdürlüğü'nü basan polisler, “Valiliğin talimatı var” diyerek,  "Buradan herhangi bir araç dışarı çıkmayacak. Eğer araçlar çıkarsa sorumlusu sizsiniz. Hakkınızda yasal işlem başlatılacak" tehdidinde bulunmuştu. Bunun üzerine HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş konuya ilişkin, valiliğin iş makinelerine el koyduğunu ve çalışmalarına izin vermediğini duyurmuştu. 

Araçların engellenmesine ilişkin Genel İş Sendikası Eşbaşkanı Salih Doğrul da, belediyeye ait kimi şantiyelerde polislerin giriş ve çıkışlarda nöbet tuttuğu ve araçların çıkışına hiçbir gerekçe göstermeksizin izin vermediğini belirtmişti. Çıkan araçların da izne tabi tutulduğunu vurgulayan Doğrul, bundan dolayı çöp araçları dahil iş makinelerinin çalışamadığını ifade etmişti. 

Biriken çöp yığınına ilişkin bugün yeni bir açıklama yapan Diyarbakır Valiliği, yasak ve tehditlerine değinmeyerek, çöplerin DBP’li belediyeler tarafından toplanmadığını ileri sürdü. Bugün sabah saatlerinden itibaren Amed Merkez ilçelerinden Bağlar, Kayapınar, Yenişehir Belediyesi çöpleri toplamaya başlaması üzerine açıklama yapan valilik, “Vatandaşlarımızın sağlık, huzur ve güvenliğini sağlama amacıyla valiliğimiz tarafından gerekli her türlü tedbirler alınmakta ve alınmaya devam edilecektir” diye bildirdi. Valilik açıklamasında ayrıca sosyal medya hesapları üzerinden valiliğin antidemokratik uygulamalarını protesto eden kişiler hakkında dava açacağını kaydetti.