DTK: Halkımız bulunduğu her yerde Newroz'u direniş ruhuyla kutlamalı

DTK, AKP'nin Newroz'a yasak getirmesini meşru bulmadıklarını belirterek, halka her yerde direniş ruhuyla kutlamalara katılma çağrısında bulundu.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Newroz kutlamalarına ilişkin açıklama yaptı.

Yazılı açıklama yapan DTK, Türk devletinin Kürtlere ve demokrasi güçlerine dönük soykırımcı saldırılarına dikkati çekerek, 'darbe sürecinin yaşandığını' vurguladı.

"On binlerce asker ve polisin Kürt kentlerine yönelik kuşatmaları  aylardır derinleştirilerek ve genişletilerek sürdürülmekte; bu saldırılar sonucunda  bini aşan  sivil insanımız katledilmiş,  binlercesi ağır yaralanmış, yüzbinlerce Kürt yaşadığı yeri terk ederek  göç etmeye zorlanmıştır" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'ENGELLEMENİZ MÜMKÜN DEĞİL'

"Tam da böylesi bir zamanda tüm halklarımızın,  AKP hükümetinin  ve Saray’ın bütün baskılarına ve sindirme girişimlerine rağmen Türkiye’nin değişik il ve ilçelerinde gerçekleştirmek istedikleri Newroz etkinlikleri haksız, hukuksuz ve meşruiyeti olmayan  yasakçı  zihniyet nedeniyle engellenmek, yasaklanmak istenmektedir.

'80 ve '90’lı yıllarda da bu yasakçı faşist  zihniyet  toplumsal muhalefet ve direnişin önüne geçmek amacıyla  aynı yöntemlere başvurmuş, ancak halklarımızın ve demokrasi güçlerinin birlik, kardeşlik ve demokrasi mücadelesini engelleyememiştir. Bugün çok daha güçlü bir bilinçe, iradeye ve örgütlü güce sahip olan başta Kürt halkı olmak üzere, tüm demokrasi güçlerinin 'Direnerek kazanacağız' şiarıyla gerçekleştirecekleri  Newroz  etkinliklerini  yasaklarla engellemek  mümkün değildir.

Newroz, halkımızın  direnişinin ve yeni yaşamı örgütleme ve geliştirme iradesinin en  yüksek noktada yaşandığı  tarihi bir gündür. Başta Kürt halkı olmak  üzere  Tüm Türkiye ve Kürdistan halkları ve demokrasi güçleri  Newroz’un bu tarihi özelliği ve önemini en üst düzeyde bilince çıkararak yasakçı zihniyeti aşacak ve  Newroz’u  her zaman olduğu gibi en görkemli   bir direniş ruhu ile karşılayacak ve yaşayacaktır."

DTK açıklamasının sonunda, AKP'nin yasağının meşru olmadığı belirtilir ve kınanırken, halk da yaşadığı her yerde  en görkemli bir şekilde ve direniş ruhu ile Newroz'a katılmaya çağrıldı.