Dünya Kobanê Direnişi'ni selamladı

Almanya, Kanada, İsveç, İsviçre ve Yunanistan'da 1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle etkinlikler düzenlendi. Etkinliklerde, AKP-DAİŞ'in işgalci ve soykırımcı saldırıları lanetlendi.

ESSEN
PYD ve NAVEND'in organizesiyle Dünya Kobanê Günü, Essen'de İstasyon Meydanı'nda kutlandı. Etkinliğe yüzlerce kişiyle birlikte Die Linke, DİDF ve Courage Essen Alman Kadın Derneği de katıldı. 
Saygı duruşunun ardından yapılan açıklamada, "Kobanê bir sembol kalesi, bir direniş kalesi oldu. Ortadoğu halkları için bir umut oldu. Aynı zamanda direnmek isteyen halklar için de örnek oldu. Kobanê kadın ve erkeğiyle nasıl direndiğini dünyaya gösterdi" denildi.
Kutlama, "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana Kobanê", "Şehîd namirin" sloganlarıyla son buldu.

BERLİN
Almanya'nın Başkenti Berlin'deki Kobanê kutlaması, Schöneberg Kleis Park'taki yürüyüşle başladı. Etkinliğe NAVDEM, DESTDAN, Kadın Meclisi, PYD, Ciwanên Rojava, HDK, CÎK, ATİK, MLKP ve anti faşistlerin de aralarında olduğu birçok kurum katıldı.
Yürüyüşte, tarihsel Kobanê Direnişi'nde yaşamını yitiren savaşçılar anılırken, sık sık "Katil Erdoğan", "Bijî Serok Apo", "Her yer direniş, her yer Kobanê, "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları atıldı.
Yağmura rağmen yüzlerce kişinin katıldığı coşkulu yürüyüş, Wittenbergplatz'da son buldu. 

TORONTO
Kanada'nın Toronto kentinde de 1 Kasım Dünya Kobanê Günü etkinliği düzenlendi. Şehir merkezinde düzenlenen yürüyüşe, 250'yi aşkın Kürdistanlı ve dostları katıldı.

OREBRO
İsveç'in Örebro kentindeki Storatorget Meydanı'nda, Dünya Kobanê Günü kutlandı.
Etkinliğe katılan İsveçli Siyasetçi Lars Molin, Kobanê'ye hak ettiği desteği vermedikleri için bir Avrupalı olarak Rojava ve Kobanê halkından özür dilediğini söyledi.
Örebro Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapılan konuşmada da Kobanê'nin zafere giden yolda bir başlangıç olduğu belirtildi. AKP hükümetinin, Rojava'daki Kürt halkının kazanımlarını ortadan kaldırmak için DAİŞ çetelerine karşı mücadele etmek bahanesiyle Rojava'ya yönelik saldırılar düzenlendiğine dikkat çekildi.
Eylemde, İsveç hükümeti ve Avrupa Birliği'ne (AB) AKP'nin saldıırlarına karşı çıkma ve Rojava halkıyla dayanışma çağrıları yapıldı.
Kobanê Direnişi'nin Kürt halkı için taşıdığı tarihsel önemi anlatan bildirilerin dağıtıldığı eylemde, Türk devletini kınayan sloganlar atıldı.

BASEL
İsviçre'nin Basel kentinde HDK bileşenleri ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde Kürdistanlılar ve dostları Claramattpark alanından miting alanı Markplatz Meydanı'na kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Kobanê dostları ve İsviçreli Beşta Partisi, Sosyalist Parti (SP), Uluslararası Sosyalist Dayanışma Grubu ve Solidarischehelinke eyleme katılarak desteklerini sundu.
PKK, MLKP, HDK, YPG, YPJ  birçok örgüt ve kurumun bayraklarının taşındığı yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, DAİŞ'e karşı elde edilen zaferin önemine dikkat çekildi.
Eylemde, Kürdistan'daki belediyeler üzerindeki baskı politikaları ve kayyum atamaları da protesto edildi. İsviçreli parlementerler de birer konuşma yaparak Erdoğan diktatörlüğüne karşı Kürtlerin yanında olduklarını belirtti.
SP Genel Sekreteri Brigitte Hollinger, İsviçre'nin Erdoğan rejimine karşı somut adımlar atması gerektiğini söyledi. Hollinger, Amed Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı'nın tutuklanmasını da kınadı.
Etkinlikte, Basel Med Kültür Merkezi'nin hazırladığı ateş dansı gösterisi de sahnelendi. Gösteriden sonra etkinlik, Rojava için hazırlanan direniş şarkıları eşliğinde halaylarla sonlandırıldı.  

LOZAN 
İsviçre'nin Lozan kentinde de Montbenon alanında bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, buradan  Ripponne Meydanı'na kadar meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde PKK, MLKP, YPG/YPJ bayrakları taşınırken, AKP ve Erdoğan karşıtı sloganlar atıldı.
Kürt Hareketi adına Serhat Berxudan, açılış konuşmasında, Kobanê Direnişi'nin AKP ve DAİŞ'in imha konseptini boşa çıkardığını vurguladı.
İsviçreli Sosyalist Parti (PS) Milletvekili Nicolas Rochat ve PS Yöneticisi İhsan Kurt da konuşmalarında, Avrupa Birliği'nin (AB) DAİŞ'in finansörü Erdoğan'a mülteci meselesi nedeniyle taviz vermesini eleştirdi.

BERN 
İsviçre'nin Bern kentinde de meşaleli yürüyüşle Kobanê kutlaması yapıldı.
Helvetiaplatz alanından başlayan yürüyüşe yüzlerce Kurdistanlı ve dostları katıldı. 
Eski HDP Milletvekili Demir Çelik de eylemde konuşma yaptı.
Kitle, konuşmaların ardından sloganlarla Weishausplatz'a kadar yürüdü. Burada da PYD ve MLKP temsilcileri konuştu. 
Eylem, "Bijî Serok Apo" sloganı eşliğinde sonlandırıldı.

ATİNA
Yunanistan'ın başkenti Atina ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar, dört gündür sürdürdükleri AKP protestolarının ardından Dünya Kobenê Günü'nü kutladı.
Parlamentonun karşısındaki Sintagma Meydanı'ndan Türk Büyükelçiliğinin önüne yürüyen kitle, sık sık "Bijî Serok Apo" sloganını attı. 
AB Temsilciliği önünde de oturma eylemi yapan Kürtler ve dostları, ABburda AB'nin Erdoğan'a desteğine tepki gösterdi.
Türk Büyükelçiliği önünde Yunanistan Kürt Halk Meclisi adına konuşan Kendal Semsur, AKP/Saray'ın soykırımcı saldırılarını kınadı ve Kobanê Direnişi'ni selamladı. Semsur, "Ne belediye başkanlarımız sahipsiz ne de Rojava Erdoğan'ın ordusunun barınabileceği bir alandır. Kürdistan özgürleşene kadar mücadelemiz soluksuz devam edecek" dedi.
Yürüyüşe, ülkedeki sosyalist örgütlerin yanı sıra komünal örgüt ve gruplar da destek verdi. Eylemde, Sol Laiki Enotita Genel Başkanı Panayatis Lafazanis ve Almanya Sol Parti Milletvekili Hansel Heike konuşma yaptı. Konuşmalarda, "Kürt halkının mücadelesi bugün insanlık adına verilen bir mücadeledir. DAİŞ çetelerine karşı Kürt kadınları başta Kobanê olmak üzere efsanevi bir direniş geliştiriyor. Onların mücadelesi bizim de mücadelemizdir. Erdoğan ve AKPnin Kürt belediye başkanlarına karşı yaptıkları bir diktatörlük ve faşizm örneğidir. Rojava'nın özgürlüğü Ortadoğu'nun demokratikleşmesi için en önemli gelişme olacaktır. Her zaman Kürtlerle dayanışmamızı sürdürecek, direniş ve demokrasi mücadelelerinde yanlarında olacağız" denildi.

...