Emekçiler eylemde

KESK, kamuda yaşanan ihraçları Van, Hakkari ve Ağrı’da sokaklara çıkarak protesto etti.

VAN

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu, dün gece çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamuda yaşanan ihraçları protesto etti. Merkez İpekyolu ilçesinde bulunan Feqiyê Teyran Parkı’nda bir araya gelen emekçilere çevrede bulunan çok sayıda kişi de destek verdi. Eylemde “Baskı, sürgün ve işten atma politikalarına boyun eğmeyeceğiz” pankartı taşındı.

Emekçiler adına yapılan açıklamada konuşan KESK Van Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Vural Aytürk, hukuksuzluğa karşı verdikleri mücadelenin süreceği vurgusunda bulunarak, “İşimiz, ekmeğimiz, geleceğimiz, diplomamız, kazanılmış haklarımız, sendikal haklarımız hukuk tanımaz bir keyfiliğin tasallutu altındadır. Gerekçe olmayan gerekçelerle, sendikal eylem ve etkinliklerimiz suçmuş gibi gösterilerek, idari kararlarla cezalandırılmıştır” diye konuştu. Vural, demokratik kamuoyuna ortak direniş çağrısı yaptı. Açıklama oturma eyleminin ardından sona erdi.

HAKKARİ

KESK Hakkari Şubeler Platformu, şube binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı okuyan KESK Dönem Sözcüsü Ali Tuğan dün gece çıkarılan KHK ile yüzlerce akademisyeni, binlerce eğitim emekçisinin ihraç edildiğini söyledi. Kamu çalışanları üzerindeki hükümet baskısına dikkat çeken Tuğan, “OHAL rejimi demokrasinin, sendikal hakların, kuvvetler ayrılığının köküne kibrit suyu dökmektir. Tam bir keyfi rejim inşasıdır” dedi. Özgür basın kurumlarına yönelik kapatma kararına da tepki gösteren Tuğan, “Karanlıkta ve karanlık olarak işlediğiniz suçlar görünmez değildir” diye konuştu. “2023 Cihan Devleti proje ve hayalinizin parçası değiliz, olmayacağız” diyen Tuğan, “Sendikal hak ve hukuk normlarına dönün. Sendikal eylem etkinliklerden dolayı ihraç ettiğiniz üyelerimizi işlerine iade edin” dedi.

AĞRI

Kamudaki ihraçlar Ağrı'da protesto edildi. KESK şube binası önünde bir araya gelen kamu emekçileri, "Baskılar bizi yıldıramaz" yazılı pankart açtı. Açıklamayı yapan Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Şube Sekreteri Heval Bozdağ, KHK’larla hukuksuzluğun had safhaya ulaştığını belirterek, hukuksuzluklar karşısında demokrasi mücadelesini büyütecekleri mesajını verdi.