Erciş kayyum çamuru içinde

Van’ın nüfus bakımından en büyük ilçesi olan Erciş, kayyum gaspıyla birlikte adeta büyük bir köye dönüştü. Merkez ve mahalleler harabeye; sokak ve caddeler çamur deryasına döndü.

Yerel seçimi HDP'nin kazandığı Erciş Belediyesi'ne 22 Ekim 2019'da kayyum atandı. 300 bine yakın nüfusa sahip Erciş ilçesi, kayyum gaspıyla birlikte adeta harabeye döndü. Erciş kayyumu, belediyenin tüm çalışmalarını süresiz olarak durdurdu. Merkez mahalleler ile kırsal mahallelerde yol yapımı, kilitli parke taşı döşemesi ve asfalt çalışması yıllardır yapılmıyor.

Yaklaşık üç yıldır kayyumun gaspı altında olan Erciş ilçesinde cadde ve sokaklar çamur deryasına döndü, yollarda derin çukurlar ve göletler oluştu. Erciş kent merkezinde bulunan ana caddeler ve sokaklar da kayyumdan nasibini almış durumda. Serhat bölgesinin en büyük ilçesi konumunda olmasına rağmen AKP’nin kayyumu Nuri Mehmetbeyoğlu’nun adeta gazabına uğrayan Erciş’te yollarda oluşan çukur, çamur ve göletler nedeniyle esnaf iş yapamaz hale geldi.

Ercişlilerin çektiği bu sorunlar ne ilk ne de son. 11 Eylül 2016’da atanan kayyum da belediyeye ait kamu alanlarını ve iş makinelerini satmıştı. Dönemin kayyumu Mehmet Şirin Yaşar, belediyeye ait yüzlerce dükkanla birlikte çok sayıda araç ve iş makinesini satmasına rağmen 500 milyon TL borç batağına sokmuştu.

İlçenin en büyük iki büyük merkez mahallesi olan Yeşilova ve Salihiye ise adeta savaş alanı gibi. Cadde ve sokaklardaki çamur ve çukurlardan dolayı araç kullanmak ve yürümek imkansız. Mahalle sakinleri, yolların yapılması için defalarca belediyeye başvurmalarına rağmen sonuç alamadı.