Geçim sıkıntısının sebebi iktidardır

Ekonomik kriz ve yoksulluğun giderek derinleştiği Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de, toplum açlık sınırında yaşıyor. Temel ihtiyaçlarından kısmalarına rağmen geçinemediklerini belirten Amedliler, AKP-MHP iktidarının sorumluluğuna işaret ediyor.

AKP-MHP’nin savaşa kaynak akıtması zam, işsizlik ve yoksulluk olarak toplumun belini büküyor. Kuzey Kürdistan ve Türkiye halkları, ekonominin giderek çöküşe doğru ilerlemesinden dolayı açlık sınırında yaşıyor.

Amedliler, krizin ve zamların onları nasıl etkilediğini anlattı.

KİMİN AÇ KALDIĞI UMURUNDA DEĞİL

Serkan Kaya: 200 TL ile geçinemiyorum. Eskiden alışveriş yaparken 5-6 poşet ile eve giderdik, şu anda ise bir poşetle evimize ya gidebiliyoruz ya da gidemiyoruz. 100 lira gelen elektrik bile şimdi 700-800 lira geliyor. Bunların hepsi sistemin suçudur, yönetemiyorlar. 20 yıldır tek başına iktidardır ama değişen bir şey yok. O kendi sarayında oturuyor, kimin aç veya tok olduğu umurunda değil ki!

BAZEN BİR ŞEY ALMADAN PAZARDAN ÇIKIYORUM

Şehnaz Ezer: Her şey çok pahalanmış. Eskiden sebze veya meyve alabiliyorduk. Bugün fiyatlara baktım, domatesin kilosu 15-20 lira arasında değişiyor. Hiçbir şey alamadan pazardan çıkıp eve gidiyorum şimdi. Bu yetmezmiş gibi her gün zam oluyor. Doğal gazımız bin 500 lira gelmiş. Kışın ortasında kombiyi kapatmak zorunda kaldım. İş yok zaten. Erkekler artık eskisi gibi iş de bulamıyor. Eşim şaşırıp kalmış. Biz tütün işi yapıyorduk, onu da yasakladılar. O yüzden yönetenlerin artık halka kulak vermeleri gerekiyor. Vicdan sahibi olmaları lazım.

GELECEK KAYGISI YAŞIYORUZ

Serdar Tan: Yıllardır işportacılık yapıyorum. Eskiden günlük yevmiyemizi çıkabiliyorduk ama bugün onun çeyreğini bile çıkamıyoruz. Yine tavuk ve onun yanında başka şeyler alabiliyorken, bugün iki günlük yevmiyemizle bir tavuk alamıyoruz. Devletin artık bir çaresini bulup tedbir alması lazım. Böyle devam etmez. Geçinemiyoruz ve gün geçtikçe daha fazla kötü oluyor. Faturalarımızı zor bela ödüyoruz. İlerleyen aylarda onu bile ödeyemeyebiliriz. Alışveriş yapamıyoruz. Evimizde huzurumuz da kalmadı. Sürekli gerginlik ve gelecek kaygısı yaşıyoruz.

ARTIK UMUDUM KALMAMIŞ

Polat Durmuş: Aşevcilerde esnafım. Önceden 2 liraya verdiğimiz bir ürün şimdi 5 lira olmuş. Ekonomi çok kötü ama yönetenler çok iyi olduğunu iddia ediyor. İhracatta uygun fiyata alınan ürünleri, iki katı karla satıyorlar bize. Örneğin, kısa bir süre önce kaşık ve çatal gibi ürünler satıyorduk ama şimdi fiyatı uygun olduğu için çorap işine girmek zorunda kaldık. Bu pazarda birçok dükkan kapatıldı. Artık umudum kalmamış. Adalet yok. Adalet sadece sarayların ismidir. O yüzden geleceğimi de göremiyorum. Daha şimdiden geleceğimizi yok ettiler.

İNSANLAR İNTİHAR EDİYOR

Ali İhsan Adıvar: Ekonomik kriz derinden etkiledi. Toplumun normal şartlarından yaşayan biri olarak bunu söylüyorsam asgari ücret ile çalışan insanları görmezden gelmek insanlığa aykırı olur. Kendi insanlığımı inkar etmiş olurum. O yüzden toplumun artık gözünü açıp yaşananları görmesi ve ona göre de tutum alması gerekiyor. Bıçak kemiğe dayanmış durumda. Yoksulluk ve ekonomik kriz almış başını gidiyor. İnsanlar intihar ediyor. İktidar ise buna sessiz kalıyor.