Gulo: Rejim Hesekê'ye saldırılarını sürdürürse cevabımız sert olacak

Rojava Demokratik Özerk Yönetimi Savunma Konseyi Başkanı Rêzan Gulo rejim güçlerinin Hesekê’deki asayişe ve sivillere saldırılarının devam etmesi durumunda cevaplarının sert olacağını ve Hesekê’yi özgürleştireceklerini söyledi.

Rojava Demokratik Özerk Yönetimi Savunma Konseyi Başkanı Rêzan Gulo, Minbic operasyonunun başarı sağlaması ardından Suriye rejim güçlerinin Hesekê saldırıları ile Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi’nin başarmasını engellemeyi hedeflediğini söyledi. Bu engelleme girişiminin Türkiye ve Suriye rejimi arasında gelişen ittifak doğrultusunda yapıldığını ifade eden Rêzan Gulo, “Hesekê ve Qamişlo patlamasında rol almıştır. Bu patlamalar ve 2 gündür süren savaşla siviller hedef alınarak kaos ortamı oluşturulmak isteniyor. Siviller, demokratik federal sisteme güvensizlik yaratmak için bilinçli hedef alınıyor” dedi.

‘MİNBİÇ ZAFERİNDEN KORKTULAR’

Rejimin Hesekê’ye saldırılarının yeni olmadığını ve defalarca Hesekê’ye saldırdığını ifade eden Gulo “Bu defaki saldırı her zamankinden çok yoğun ve ilk defa BAAS rejimi Hesekê’yi uçaklarlarla bombalıyor” dedi.

Saldırıların zamanlamasına da dikkat çeken Gulo, şunları belirtti: “Bu saldırı Minbic operasyonunun başarısı ardından, Bab Askeri Meclisi’nin ilanı ve Cerablus’un özgürleştirilmesi için hazırlıkların yapıldığı, kuzey Suriye topraklarının birleşerek federasyonun başarıya ulaşmasına ramak kaldığı bir süreçte gerçekleşti. Bu saldırı ve öncesinde gelişen Qamişlo ve Hesekê patlamaları hepsi bir konsept dahilinde gerçekleşmiştir.”

‘TÜRKİYE VE REJİM BİRLİKTELER’

Kuzey Suriye demokrasinin gelişmesinin, Suriye halklarının demokratik federasyon etrafında birleşmesinin rejim ve Türk devletinde rahatsızlık yarattığını vurgulayan Gulo bir süre önce Türk devleti ve rejim güçlerinin yetkilileri arasında Cezayir’de İran aracılığıyla yapılan görüşmeleri de hatırlattı. Bu saldırıların Cezayir’de yapılan planlamaların bir ürünü olduğunu ifade eden Gulo, “Suriye iç savaşı boyunca her ne kadar rejimle Türkiye ilişkileri yıpransa da bize göre hiçbir zaman ilişkileri tam kopmamıştı. Türk devleti, rejim Rojava devrimi karşısında bir şey yapamayınca El-Nusra cephesi eliyle devrimimizi ezmek istedi. Ama onlarda başaramayınca tüm imkanlarıyla DAİŞ’i destekledi. Kürt katliamlarının gelişmesi ve Rojava devriminin tasfiye olması için DAİŞ’e cephane, ekonomi, militan her türlü desteği sağladı.

Ama şimdi DAİŞ de yenildi. Minbic başarısı ardından DAİŞ’in bitişi yaklaştı. Dün bakan Çavuşoğlu bir demeç vererek Kuzey Suriye Federasyonunu kabul etmediklerini ifade etmişti. Bundan dolayı artık DAİŞ’le de başaramayınca yeniden rejimle birlikte planlar içerisine girdi. Rejimle yıpranan ilişkilerini bu temelde yeniden geliştiriyor. Yeniden rejimle birlikte eskisi gibi Kürt inkarına dayanan bir politika yürütmek istiyorlar. Rejim de bunu kendisi için bir şans olarak görüyor. Bu plana göre Hem Kuzey’de Kürtlerin ezilmesi yaşanacak bu Türk devletinin kazanması anlamına gelecek. Hem de Türk devleti gibi bir statükocu devletin kazanmasını kendisinin de kazanması ve ömrünü uzatma olarak görüyor” diye konuştu.

‘QAMİŞLO VE HESEKÊ PATLAMALARINDA DA REJİMİN ROLÜ VARDI’

Rojava Demokratik Özerk Yönetimi Savunma Konseyi Başkanı Rêzan Gulo bu ittifakın sadece son Hesekê çatışmalarıyla sınırlı olmadığını Qamişlo’da yaşanan patlama ve onun öncesinde Haseke’de yaşanan patlamanın da Türk devleti ve rejim arasında yapılan ittifakın bir ürünü olduğunu söyleyerek şunları ekledi: “Yani Kuzey Suriye Demokratik Federasyonunu kabul etmiyorlar ve buna karşıt ortak bir konsept uyguluyorlar. Ama YPG, YPJ karşında bir güç olarak duramadıkları için bilinçli olarak sivilleri hedef alıyorlar. Sivilleri hedef alarak bir kaos ortamı ve kendi yönetimlerine ve demokratik federasyona güvensizlik geliştirmek istiyorlar. Bundan dolayı Qamişlo ve Hesekê’de sivilleri hedef aldılar. Şu anda da Hesekê’de yine sivilleri hedef alıyorlar. Bir diğer noktada direnen bir halk gerçeği var ve alan boşalmıyor. Bu halk onlara karşı direndiği için amaçlarını gerçekleştiremiyorlar. Bundan dolayı da sivilleri hedef alıyorlar alan boşalsın.”

Qamişlo ve öncesinde gelişen Hesekê patlamalarına ilişkin ellerinde bilgiler olduğunu ifade eden Gulo “Bu saldırılar DAİŞ eliyle gerçekleştiriliyor ama rejimin de payı var. Qamişlo saldırısı olduğunda rejim güçlerinin Şam’a kutlama mesajı gönderdiği bilgisi elimizde mevcut. Tabi elimizde başka bilgiler var. Rejim bu patlamaların olacağından bilgi sahibidir. Ve Qamişlo’da patlatılan araca yol veren rejimdir. Zaten rejimin yardımı olmasaydı DAİŞ’in o aracı bütün Rojava noktalarını geçip Qamişlo’ya getirmesi mümkün değildir. Bu konuda farklı bilgiler de toplamaya devam ediyoruz. Ve bu saldırıyı her boyutuyla aydınlattığımızda kamuoyuna da geniş bir açıklama yapacağız” dedi.

‘ÖZGÜRLEŞTİRİP YÖNETİMİ HALKA DEVREDERİZ’

Savaşın devam ettiğine dikkat çeken Gulo saldırılar devam ederse cevaplarının çok sert olacağını da sözlerine ekledi.

Bundan birkaç gün önce YPG saflarına katılmış bazı Arap ailelerin rejim güçleri tarafından hedef alındığını vurgulayan Gulo, böylece Arapların Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’na karşı çıkmasını sağlamak istediklerini de vurguladı.

“Araplar, Süryaniler Suriye’nin bütün halkları yer alıyor ve bu sistemde kendi geleceklerini görüyorlar. Hesekê’de de savaş uçakları bugün ağırlıkta Arap sivillerin olduğu bölgeleri bombalıyor. Ama halkımız sistemini sahipleniyor ve bu sistem etrafında bir bütündür” diyen Gulo, eğer rejim tavrını değiştirmezse kendilerinin Hesekê’yi özgürleştireceğini ve tüm yönetimini halka devredeceklerini belirtti.