GÖRÜNTÜLÜ

Güney Kürdistanlı aydınlar: Kobanê'yi anlayalım ve örnek alalım

Güney Kürdistanlı aydınlar, Kobanê Direnişi'ni selamladı. Direnişin hem anlaşılması hem de örnek alınmasını isteyen aydınlar, Kürdistan için yediden yetmişe herkesi mücadeleye çağırdı.

Güney Kürdistanlı aydınlar Adnan Ömer Sabır, Seyfeddin Sabır ve Xerbi Xalitan, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle ANF'ye değerlendirmede bulundu...

'KOBANÊ KÜRT ULUSUNUN ONURUDUR; KORUYALIM'

Adnan Ömer Sabır, şunları ifade etti: "DAİŞ barbarlığına karşı Kobanê halkı direnerek 'dur' dedi. Birçok yerde DAİŞ’ten korkan devletler ve insanlar kaçıyordu.  Ama Kobanê halkı direnerek DAİŞ’e 'senin burada yerin yok' dediler. 1 Kasım'ı, direnişle Kürtleri tüm dünyaya tanıtan, bugünlere getirenlere kutluyorum. Kobanê’de muazzam bir direniş gösterildi. Dünya tarihinde böyle bir direniş görülmemiştir. Kadın erkek birlikte omuz omuza savaşarak kendi ulusu ve toprağı için mücadele ettiler. Kobanê bugün Kürt ulusunun sembolü, onurudur ve onu göz bebeğimiz gibi korumalıyız."

Son DAİŞ saldırılarını püskürten Kerkük halkının da Kobanê direnişinden etkilendiğini söyleyen Sabır, "Kobanê halkı gibi Kerkük halkı da bu iradeyi gösterdi. Kobanê ve Kerkük Kürdistan’ın gözü ve kalbidir. Kobanê ve Kerkük kanıyla, direnişiyle tanındı. Biz çoluk çocuk demeden yediden yetmişe Kürdistan toprağı için kendimizi feda etmeye hazırız. DAİŞ de Türk devleti de başaramayacaktır."

'DERS ALALIM VE BİRLİK OLALIM'

"Kobanê Direnişi Kürtler üzerindeki büyük komployu kırmıştır" diyen Seyfeddin Sabır da şunları belirtti: “1 Kasım Dünya Kobanê Günü'nü bütün Kürdistan halkına kutluyorum. Kobanê savaşına katılan peşmergelere de teşekkür ediyorum. Kobani Direnişi gösterdi ki, Kürdistan birdir, bir olacaktır. Ve bu inanç Kürdistan’a konulan sınırları ortadan kaldırmıştır. Bunu bize, Kürt tarihine adını yazmış bir direniş gösterdi. Kerkük, Mahabad ve Amed başarısıdır. Kürtler gerilla ve peşmergesiyle bu DAİŞ’e karşı savaştılar ve birlikte kazandılar.” 

"Bu direnişle birlikte düşmanın amacı boşa çıkmıştır" diye ifade eden Sabır, “Düşmanın planı Kobanê’yi işgal etmekti ama bu tutmadı. Bu bizim için ders oldu. Birlik olmalıyız. Bu planı boşa çıkardık ama halen bizim üzerimizde plan yapıyorlar ve buna karşı birlik olmamız lazım. Bütün siyasi taraflar parti çıkarlarını bir kenara bırakıp ulusal bütünlüğü sağlamalıdır. Sykes-Picot gibi uluslararası komplolara karşı uyanık olmamız lazım" dedi. 

'DÖRT PARÇA KÜRDİSTAN'IN SEMBOLÜ YAPALIM'

Xerbi Xalitan da şu değerlendirmeyi yaptı:

"Kürtlerin tarihinde bölgesel ve uluslararası düşmanları çok vardır. Ama bunların hepsi DAİŞ kadar Kürt halkına ve şehrine zarar vermemiştir. İnsanlığı ve vicdanı olmayan bir örgüt, DAİŞ. Kobanê halkı ve savaşçıları bu zor ve vahşi düşmana karşı nasıl duracağımızı gösterdi.  

Kobanê'de verilen direniş dünyanın hiçbir yerinde verilmemiştir. Stalingrad bile böyle değildi. Onun için Kobanê halkını ne kadar kutlasak yetmez. Kobanê’yi tüm Kürdistan örnek almalıdır. Nitekim DAİŞ’in Kerkük’e saldırısını kıran yine Kobanê ruhunu taşıyan Kerkük halkı oldu. Kobanê’de halkın 180 gün nasıl direndiklerini anlamalı ve örnek almalıdır. Ve buradan Kürt halkına ve Güney Kürdistan yönetimine sesleniyorum; Kobanê'yi dört parça Kürdistan’ın sembolü yapalım."