GÖRÜNTÜLÜ

Güneyli gazeteciler: Sessiz kalırsak öldürülmeye devam edeceğiz!

Güney Kürdistanlı gazeteciler, Rojnews Muhabiri Vedat Hisên Ali'nin katledilmesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Hisên'in katledilmesine sessiz kalınmamasını isteyen meslektaşları, eğer bu yapılırsa cinayetlerin süreceği uyarısında bulundu.

Gazeteciler, Rojnews muhabirinin vurulmasının da sıradan bir olay olmadığını, bunun arkasındaki karanlık gerçeğin ortaya çıkarmanın tek yolu gazetecilerin mesleki örgütlülüklerini geliştirmek, olduğunu, söylediler. 

'HÜKÜMETE BASKI KURULMALI'

Ako Hemid: "Maalesef son yıllarda Güney Kürdistan'da özgür kalemler katlediliyor. Artık bu tür olayların araştırılması için bir komisyonun kurulması gerekir. Yoksa bu olaylar böyle devam eder. Bölge hükümeti ve sivil toplum örgütleri bu gizli elin ortaya çıkarılması için üzerinde ciddiyetle durmalıdırlar. Kuşkusuz bu tür olaylara tepki göstermek önemli, ancak bu tek başına sorunun çözümüne yetmiyor. Bu tür cinayetler Güney Kürdistan'ın demokrasi sicilini bozuyor. Gazetecilerin katledildiği bir Kürdistan fotoğrafını kabul etmemeliyiz. Sessiz kalınırsa bu tür cinayetler daha çok yaşanacaktır. Onun için bu tür cinayetlere karşı gazeteciler kendi mesleki örgütlülüklerini güçlendirmelidirler. Bu örgütler vasıtasıyla bölge hükümeti üzerinde bu tür cinayetlerin ortaya çıkarılması için baskı kurmalıdırlar. Siyasi partilerin bu konuda net bir tavır sahibi olmaları da bir zorunluluktur.”

'GAZETECİLER DİKTATÖRLÜKLERDE KATLEDİLİR'

Sirwan Rebwar: "Gazeteciler kutsal bir görev. Dünyadaki tüm yasalar gazetecilere ve gazeteciliğe karşı saygılı olmayı salık verir. Ancak bu pratikte farklı. Madem gazeteciler ve gazetecilik için böyle deniliyor, o halde herkes mesleğe karşı görevini yerine getirmeli.
Gazeteciler anti demokratik yönetimlerde, diktatörlüklerin hakim olduğu sistemlerde katledilir. Çünkü bu sistemler kendilerine dair gerçeğin ortaya çıkmasını istemezler. Maalesef Gazeteci Vedat Hisên de bu amaçla vurulmuştur. Yok, eğer yönetimin, hükümetin bunda rolü yoksa bir an önce gerekli incelemeler yapılarak sonuçları kamuoyuna açıklanmalıdır."

'ZİHNİYET DEĞİŞMEDİĞİ İÇİN CİNAYETLER SÜRÜYOR'

Hawar Farıs: "Şimdiye kadar birçok gazeteci öldürüldü ve failler ortaya çıkarılmadığı için bu tür olaylar devam etti.  Soran Mamaheme, Kawa Germiyani, Armanc’ın katilleri ortaya çıkarılmış olsaydı, bugün Vedat Hisên Ali Cinayeti yaşanmazdı. Güney Kürdistan'da mevcut zihniyet ve siyaset sürdüğü müddetçe benzer olaylar da yaşanacaktır. Bunların sürmemesi için bu zihniyetin değişmesi ve öldürülen tüm gazetecilerin katillerinin bulunması gerekir.”