Güven: Demokratik özerklik sağlanana kadar mücadele sürecek

Güven: Mazlum Doğan'ın diyarı Karakoçan'da söz veriyoruz biz demokratik özerkliği sağlayana kadar mücadeleye devam edeceğiz.

Karakoçan’da HDP, DTK ve DBP tarafından düzenlenen "Darbeye karşı radikal demokrasi" şiarıyla düzenlenen mitingde konuşan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven "Mazlum Doğan'ın diyarı Karakoçan'da söz veriyoruz biz demokratik özerkliği sağlayana kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi. DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ise, kurulan Kürt karşıtı ittifaka geçit vermeyeceklerini söyledi.

HDP, DTK ve BDP tarafından "Her türlü darbeye karşı radikal demokrasiyi savunuyoruz" şiarıyla Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde miting düzenlendi. Mitinge DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, HDP ve DBP'li yöneticiler ile yüzlerce kişi katıldı. Garaj Meydanı'nda sıcağa aldırış etmeden meydanda toplanan yüzlerce kişi halaylar çekerek, "Biji Serok Apo", "PKK halktır halk burada" sloganları attı.

Mitingde konuşan DTK Eş Başkanı Leyla Güven, içinden geçilen sürece dikkat çekerek, 40 yıldır Türkiye'de bir mücadele verildiğini vurguladı. PKK'nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan'ın "Bizi tanımayan sistemi biz de tanımıyoruz" sözlerini hatırlatan Güven, "Bu zamanlar için Kürt halkının tanınması için Mazlum Doğan ve arkadaşları Kürdistan karanlığını aydınlattı. Demokratik çözüm başladığı zaman Paris'te 3 Kürt kadını katlettiler. İmralı'da oturdular. Bir savaş masasını Ankara'da kurdular. Barış masasını da İmralı'da. Şimdi de FETÖ'cüleri düşman ilan ettiler. Bunlar birbirlerini tanıyorlar. Cizre'de, Sur 'da, Nusaybin'de onlar beraberdiler. Bu komutanlar şimdi ise darbe için tutuklandılar. Neden Kürdistan'da yaptıkları için tutuklanmadılar?" diye sordu. 

15 Ağustos'un Kürt halkı için taşıdığı öneme işaret eden Güven, "Gençler ayağa kalkarak eline silah aldı. O dönemdeki bu ayağa kalkış, bu dönemki gibi Kürt halkının varlığının kabullenmeyişinden kaynaklıdır. Mazlum Doğan'ın diyarı Karakoçan'da söz veriyoruz ki biz Demokratik özerkliği sağlayana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Mücadeleden asla geri adım atmayacağız" dedi. 

TUNCEL: YENİ BİR YAŞAM İÇİN MÜCADELE VERİYORUZ

Ortadoğu halklarının katı ulus devletçi çözümlere hayır dediğini söyleyen DBP Eşbaşkanı Sabahat Tuncel ise yeni bir yaşam için mücadele verdiklerini ifade etti. Tuncel, "Bu yeni mücadeleye öncülük etmek en temel görev ve sorumluluğumuzdur. Yaşadığımız süreç 3'ncü dünya savaşıdır. 3'üncü paylaşım savaşıdır. Suriye, Irak ve İran'da yaşananlar bunlarla bağlantılıdır. 'Ya bizim gibi yaşayacaksınız ya da size ölümü reva görürüz' diyorlar. Rojava'da devrim yapanlar buna karşı devrim yaptılar. Selam olsun onlara" diye konuştu. 

Darbecilerin demokratik siyaseti ilerletmek yerine parlamentoyu askıya alındığını dile getiren ve AKP, CHP ve MHP'nin yeni bir savaş cephesi oluşturduğunu ifade eden Tuncel, böylesi bir birliğin Kürtlere, HDP'ye karşı kurulduğunu söyledi. Tuncel, "Bugün AKP, CHP ve MHP yeni bir anayasa yapıyorlar. Bileşeni olduğumuz HDP yok. Niye çünkü HDP orada olsa demokrasi diyecek. Özgürlük diyecek. Faşizme geçit vermeyeceğiz diyecek. CHP bizim için düzene getirmek lazım diyor. Biz düzenden çıkmak için mücadele ediyoruz. Kenan Evren de yüzde 92 oyla darbe anayasası yaptı. Şimdi başka bir darbe anayasası yapıyorlar. AKP'nin yaptığı siyasal darbenin yeni bir anayasası yapılıyor. Biz buradan uyarıyoruz, ülkedeki krizin nedeni çözülmemiş Kürt sorunudur. O anayasa bunu çözmeyecekse Erdoğan'ın başkanlık anayasası olur. Biz onlara seni başkan yaptırmayacağız dedik. CHP ve MHP onu başkan yapmak için elinden geleni yapıyor. Demokrasi isteyenler özgürlük isteyenleri görmeden yeni bir yaşamı inşa etmeleri mümkün değil" diye konuştu. 

Öz yönetim direnişlerine sahne olan kentlerin durumuna da değinen Tuncel, "Onlar insanlık onurunu korudular. Şimdi yaralarımızı sarma zamanıdır. Sur, Cizre, Gever, Nusaybin'de on binlerce insan yersiz yurtsuz. Zorunlu göçe tabi tutulmakta. Bunun için dayanışmayı büyütmek önemlidir" dedi. 

En son Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan derinleştirilmiş tecride dikkat çeken Tuncel, Öcalan özgürleşmeden alanlardan ayrılmayacaklarını vurguladı.