Halepçe Katliamı şehitleri düzenlenen törenle anıldı

Halepçe Katliamı'nın 28'inci yıldönümü vesilesiyle gerçekleştirilen ve 3 gün devam edecek olan anma etkinlikleri bugün saat 09:00'da başladı. Törene binlerce kişi katıldı.

16 Mart 1988 tarihinde Baas rejiminin Güney Kürdistan'ın Halepçe kentine yönelik gerçekleştirdiği kimyasal silah saldırısı sonucu yaşanan katliamın 28'inci yıldönümü vesilesiyle düzenlenen anma töreni saat 09:00'da Halepçe Katliamı'nda şehit düşenler anısına yapılan anıt önünde başladı. 28 güvercinin uçurulmasıyla başlayan törene Irak ve Kürdistan Bölgesi parlamenterlerinin de aralarında olduğu çok sayıda parlamenter ile birlikte İran konsolosu ve İran Diyanet İşleri Bakanının yanısıra binlerce kişi katıldı.

Tören ardından Halepçe Katliamı'na neden olan saldırı ardından kalan bazı eşyalarla birlikte Portekizli bir sanatçının Halepçe Katliamı'nı konu olan bir resmi de sergilendi.

Saat 09:45'te ise Halepçe Katliamı'nda şehit düşen ve cenazeleri yeni tespit edilen iki şehidin tabutlarına tüm siyasi çevreler ve birçok sivil toplum kuruluşu tarafından çelenk bırakıldı. Ardından bir konuşma gerçekleştiren Halepçe valisi Abdul Muhammed, konuşmasında Kürt halkı üzerinde gerçekleştirilen katliamlara dikkat çekerek yeni katliamlarla karşı karşıya kalmamak için Kürt halkı olarak daha duyarlı olunması gerektiğini ifade etti.

Abdul Muhammed'in konuşması ardından şehit aileleri adına konuşan Mihemed Ferec şehit ailelerinin anma için hazırlamış olduğu mesajı okudu. Birçok siyasi çevrenin mesajlarının okunmasının ardından yerel koro tarafından marşlar okundu ve Halepçe katliamı'nın gerçekleştirildiği saat olan 11:45'te törende hazır bulunan herkesin katılımıyla 5 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Halepçe Katliamı sonrasında kaybolan ve 28 yıldır ailelerinden uzak kaldıktan sonra bulunan Halepçe'nin iki kayıp çocuğu Ehzem ve Berzan da düzenlenen törenle ailelerine kavuşurken, ailelerine kavuşan Ehzem ismini Alan olarak değiştirirken, Berzan da ismini Çiya olarak değiştirdi.

Anma töreninin öğleden sonraki bölümünde Halepçe Katliamı'nda şehit düşen, ancak cenazeleri yeni tespit edilen iki şehidin cenazesi toprağa verilecek ve ardından tören Halepçe Anıtı önünde çeşitli kültürel etkinliklerle devam edecek. Törenin öğleden sonraki bölümünde Halepçe katliamının yeni bulunan iki cenazesi toprağa verilecek.

Diğer yandan Tevgera Azadi de Halepçe Katliamı'nda yaşamını yitirenleri andı. Halepçe mezarlığında gerçekleştirmiş oldukları ayrı bir törenle katliamın 28'inci yıldönümünü anan  Tevgera Azadi, saat 11:00'da başlayan törende yapılan konuşmalardan sonra saat 11:35'te saygı duruşunda bulunuldu.

Kürdistan bölgesinde yaşanan ekonomik ve siyasi krizden dolayı bölgedeki resmi anma ve törenlerin birçoğunun iptali Halepçe Katliamı anma törenine de yansırken, törene ilginin geçmiş yıllara oranla daha az olması dikkat çekti. 

...

Kaynak: Roj News