HPG gerillalarından tecrit ve saldırı politikasına karşı birçok eylem

HPG gerillalarının düzenlediği eylemlerde çok sayıda asker öldürülürken, çok sayıda askeri araç da darbelendi. Hizan'ın Şabelut köyü yakınlarında kobra tipi zırhlı araca yönelik düzenlenen eylemde 8 asker öldürülürken, 7 asker de yaralandı.

Yazılı bir açıklama yapan HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) Türk devleti ve AKP’nin başta İmralı politikası olmak üzere, tüm Kürdistan’da uyguladığı yeni saldırı politikalarına ve Lice’de görüldüğü gibi Kürdistan’da geliştirilen yakma ve yıkma siyasetine karşı gerillaların kapsamlı eylemler gerçekleştirdiğini belirtti. Kürdistan halkına ve demokrasi güçlerine karşı artan baskıların ve Kürtleri dışlayan anti Kürt ittifakın geliştirilmesi ile artan saldırılara karşı gerçekleştirilen gerilla eylemlerinin detaylarını da HPG BİM şöyle paylaştı:

HİZAN’DA ÇOK SAYIDA ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

“17 Ağustos günü saat 17.00 - 19.00 arasında Bitlis'in Hizan ilçesi, Siirt'in Pervari ilçesi ve Van'ın Bahçesaray ilçesi üçgeninde güçlerimiz yol kontrol eylemi gerçekleştirmiştir. Gerillalarımız burada kimlik kontrolleri gerçekleştirerek halka süreç hakkında bilgilendirmeler yapmıştır. Eylemden sonra alan üzerinde insansız hava araçları ile Kobra tipi helikopterlerin hareketliliği yaşanmıştır. Saat 22.30'da TC ordusuna ait savaş uçakları Hizan'a bağlı Haret ve Akkünus köylerinin yamaçlarını bombalamıştır. Yine saat 23.00'te Kobra tipi helikopterler Hemata tepesini, Haret ve Azê köylerinin yamaçlarını vurmuştur. Yapılan bombardıman ve vuruşlar sonucunda yöre halkının bağ ve bahçeleri zarar görmüştür.

18 Ağustos günü sabah saatlerinde TC ordusu Nızarê Azê ve Deşta Xeyda alanlarında operasyon başlatmıştır. Saat 08.00'de Skorsky tipi helikopterler ile Deşta Xeyda alanına indirme yaparak askerler alana girmeye çalışmıştır. Saat 09.00'da güçlerimiz operasyon gücüne yönelik eylem gerçekleştirmiştir. Yakın mesafeden yapılan vuruşlar sonucunda 1'i kontra olmak üzere 1 asker öldürülmüş ve 3 asker de yaralanmıştır. Yaşanan çatışmalardan sonra Kobra tipi helikopterler alanı vurmuş ve arazide yangın çıkmıştır TC ordusu ile beraber hareket eden korucular saat 13.00'te geri çekilirken; Hizan'a bağlı Xalepür ve Sureh köylerinin arasındaki araziyi ateşe vermişlerdir.

Operasyon saat 13.00'de geri çekilirken güçlerimiz Şabelut köyü yakınlarında Kobra tipi bir zırhlı araca yönelik sabotaj eylemi gerçekleştirmiştir. Bu eylemde Kobra zırhlı araç imha olurken; 8 asker öldürülmüş ve 7 asker de yaralanmıştır. Operasyonda yaşanan çatışmalar sonucunda Medeni arkadaşımız düşmana karşı kahramanca savaşarak şehit düşmüştür.

ASKER ARAZİDE YANGIN ÇIKARDI

18 Ağustos günü saat 14.30'da güçlerimiz Bitlis'e bağlı Rıclek karkoluna yönelik bir eylem gerçekleştirmiştir. Burada Kobra tipi bir zırhlı araç asker değişimi esnasında güçlerimiz orta ve ferdi silahlarla askerleri vurmuştur. Darbelenen araçta ölü ve yaralı asker sayısı netleştirilememiştir. Eylemden sonra karakol kendi çevresini ağır silahlarla rastgele tarmış ve arazide yangın çıkmıştır.

ARAMA YAPAN ASKERLERE YÖNELİK YJA STAR GERİLLALARINDAN SUİKAST EYLEMİ

18 Ağustos günü saat 12.00'de TC ordusu Hakkari'nin Çukurca ilçesine bağlı Dawuşa köyüne girerek evleri boşaltıp aramalar gerçekleştirmiştir. Aramalar yapan askerlere yönelik YJA Star gerillalarımız bir dizi suikast eylemi gerçekleştirmiştir. Bu suikast eylemlerinde 3 asker öldürülmüştür. Eylemden sonra düşman köyden geri çekilmiştir.

ŞIRNAK TUGAYI’NIN SAVUNMASINI YAPAN TEPEYE YÖNELİK EYLEM

16 Ağustos günü akşam saatlerinde güçlerimiz Şırnak Tugayı'nın savunmasını yapan tepeye yönelik orta ve ferdi silahlarla bir eylem gerçekleştirmiş fakat ölü ve yaralı asker sayısı netleştirilememiştir.

ŞIRNAK-SİİRT YOLUNDA KİMLİK KONTROLÜ

16 Ağustos günü akşam saatlerinden 17 Ağustos günü saat 06.00 arasında gerillalarımız Şırnak - Siirt yolunu denetimlerine alıp kimlik kontrolleri gerçekleştirerek süreç hakkında bilgilendirmeler yapmıştır. Eylemden sonra TC ordusu Mıla Kêrê köyü yakınlarında güçlerimize müdahale etmek istemiştir. Saat 10.30'da gerillalarımız hakim bir tepeden askerleri denetimlerine alarak bir eylem gerçekleştirmiştir. Bu eylemde 3 asker öldürülürken 1 asker de yaralanmıştır. Eylemden sonra zırhlı araçlarla yine müdahaleye yapmaya çalışan TC ordusuna yönelik güçlerimiz ağır silahlarla 2 kobra tipi zırhlı aracı vurarak darbelemiştir. Ayrıca güçlerimiz gece saat 01.00'e kadar askerlerin tuttukları alanı havanlarla etkili bir şekilde vurmuştur. Burada ölü ve yaralı asker sayısı netleştirilememiştir.

Başka bir gerilla grubumuz ise Şırnak- Navyana Şêxa yolunu denetimlerine alarak burada Önderlik üzerindeki tecrit hakkında halka bilgilendirmelerde bulunmuştur. Tutulan tüm yollar 18 Ağustos gününe kadar güçlerimizin denetimi altında kalmıştır.

Bu süre içerisinde TC ordusu Çelê Nımeja taburu, Kaniya Kaymakam Karakolu ve Şırnak Tugayı'ından; Mıla Kêrê, Risor ve Navyana Şêxan alanlarını ağır silahlarla vurmuştur. Vuruşlar sonucunda arazinin tümü yanmıştır.

Bitlis’te şehit düşen arkadaşımızın sicil bilgileri şöyle:

Kod Adı: Medeni Dağ

Adı Soyadı: Mehmet Özdemir

Doğum Yeri: Bitlis

Anne - Baba Adı: Ayten - Necmettin

Şahadet Tarihi ve Yeri: 18 Ağustos 2016 / Bitlis”

...